Referendum: Je bolj zapravljiva vlada ali opozicija?

S 50 glasovi za in 18 proti je koalicijska večina poslancev odločila, da bo 24 septembra referendum o zakonu o izgradnji, upravljanju in gospodarjenju z drugim tirom železniške proge Divača-Koper.

Kaj lahko izbere Brglez?

Opozicijski poslanci so predlagali prestavitev datuma odločanja na oktober ali november, da bil referendum lahko hkrati s predsedniškimi volitvami. A je koalicija, kar sem tudi napovedal že pred sejo, to možnost zavrnila.

Vztrajali so pri oceni, ki jo je zapisala tudi vlada, da je nujno čim hitrejše odločanje ljudi, ker se s projektom drugega tira mudi, zaradi česar je zakon o drugem tiru v državnem zboru koalicija tudi potrjevala po nujnem postopku.

Poslanec SMC Igor Zorčič Foto: Državni zbor/Barbara Žejavac

Poslanec SMC Igor Zorčič je zamisli, da bi država s hkratno izvedbo referenduma in volitev privarčevala tri milijone evrov, ugovarjal z: “Ne moremo odločiti o tem, da bi bil referendum skupaj s predsedniškimi volitvami, ker datuma predsedniških volitev nimamo.” Ta Zorčičeva trditev je deloma točna. Predsednik državnega zbora Milan Brglez (SMC) bo datum predsedniških volitev res določil šele prihodnje tedne. A za predsedniške volitve ne more izbrati septembrskega datuma, oktobrskega ali novembrskega pa bi lahko.

Kotnik Poropat: Pobudniki referenduma tratijo denar

Še ostrejša je bila v imenu Desusa Marjana Kotnik Poropat, ki je dejala: “Že dejstvo, da so predlagatelji zahtevali referendum, kaže na to, da so se zavestno odločili državi povzročiti dodatne stroške. Referendum namreč ni zastonj, to verjetno dobro vedo tudi predlagatelji, ki sami sebe promovirajo kot izjemno odgovorne v skrbi za davkoplačevalski denar, hkrati pa sami zavestno povzročajo stroške z zahtevanjem referenduma ter zavlačujejo izvedbo projekta izgradnje drugega tira, kar bo zagotovo zahtevalo dodaten denar.”

Žnidar: Vlada je pri denarju zmedena

Ljubo Žnidar (SDS) Foto: Državni zbor/Barbara Žejavac

Ob denarju pa je Ljubo Žnidar (SDS) opozoril obratno, da je vlada precej zmedena. Naštel je, koliko različnih razlag cene gradnje drugega tira ponuja ob zakonu, o katerem bo referendum. Premier Miro Cerar je zatrdil, da je vrednost 27 milijonov po kilometru, kar znese 720 milijonov. Minister Peter Gašperšič je ocenil, da je vrednost 960 milijonov, dodatno pa bodo še stroški financiranja. Poslanka SMC Vojka Šergan je dejala, da je vrednost 980 milijonov. Zakon določa vrednost od milijarde 350 do milijarde 800. Metod Dragonja pa v oceni investicijske vzdržnosti projekta navaja, da je vrednost milijardo 700.  “Sedaj mi pa povejte, ali lahko kdo izmed teh petih interpretacij razbere, kakšna je vrednost projekta?” je vprašal Žnidar.

Ker referendum ne bo hkrati s predsedniškimi volitvami, bo za pobudnike pomembno prepričati dovolj ljudi, da sploh pridejo na volišča. Ustava namreč zadnja leta določa, da zakon pade le, če proti njemu glasuje tudi najmanj  petina vseh volilnih upravičencev. Na zadnjem referendumu o zakonski zvezi je bil kvorum, ki je nekaj čez 340.000, dosežen. Rezultat je bil takšen:

Drugače pa se je razpletlo junija 2014 na referendumu o omejevanju dostopa do arhivskih gradiv, ko je bila večina sicer proti omejevanju dostopa, a je na referendum prišlo premalo volivcev, da bi rezultat obveljal:

 

Advertisements

3 thoughts on “Referendum: Je bolj zapravljiva vlada ali opozicija?

 1. Datum, določen za izvedbo referenduma sicer otežuje odločanje, a bo zanesljivo pokazal, da volivci niso naivni in bodo glasoali proti zakonu. Kvorum bo sicer težko doseči, a dosežen bo, saj bo neke vrste plebiscir o preprostem vprašanju: ali volivci še podpirajo vlado in koalicijo?
  Glasovanja se bodo udeležili v glavnem nasprotniki,saj imajo le ti interes, da vlado in koalicijo zrušijo.
  Torej, referendum bo dobljen.
  Mnogo težje pa bo nadaljevanje,saj z referendumom vlada ne bo padla in nesposobna, pred vsem pa izprijena vladajoča ekipa, bo ostala na oblasti še naprej in imela vse vzvode v svojih rokah.
  Referendum bo odpravil zakon, za katerga je jasno, da nima nikakršnega vpliva, saj lahko vlada nadaljuje s potratno varianto pač v nekoliko drugačni obliki. Namesto zloglasnega podjetja 2TDK bo pač nekdo drugi prevzel vodenje projekta z enako krriminalno zasnovo.
  Bistvena mora biti boljša in cenejša trasa, ki jo je možno hitreje zgraditi. V kolikor se to ne bo zgodilo, referendum ne bo imel nikakršnega vpliva, saj zaradi njega vlada ne bo padla in lumparije se bodo nadaljevale.
  Danes pa se kaže, da mafija, ki vodi državo najbolj ostro uveljavlja svoje načelo: Psi lajajao, karavana gre dalje!
  S tem načelom nas je pred mnogimi leti seznanil udbaški SMELT z celostranskim oglasom v DELU. Od takrat dalje karavana gre in nihče je ni uspel zaostaviti. Dokler bo tako strumno šla, bo Slovenija propadala.

  Všeč mi je

 2. “Vztrajali so pri oceni, ki jo je zapisala tudi vlada, da je nujno čim hitrejše odločanje ljudi, ker se s projektom drugega tira mudi, zaradi česar je zakon o drugem tiru v državnem zboru koalicija tudi potrjevala po nujnem postopku.”
  Oprostite, ampak na sami seji v Državnem zboru je bilo govora o tem, da se projekt pripravlja že več kot deset (10) let in potem govorijo, da se s projektom mudi. Naj spomnim, da je iz zgodovinskih virov mogoče razbrati, da se je celotna t. im. južna železnica (Dunaj – Trst) zgradila med leti 1837 in 1857 s takratno tehnologijo. Argument o hitrosti torej ne vzdrži!
  ““Ne moremo odločiti o tem, da bi bil referendum skupaj s predsedniškimi volitvami, ker datuma predsedniških volitev nimamo.” Ta Zorčičeva trditev je deloma točna. Predsednik državnega zbora Milan Brglez (SMC) bo datum predsedniških volitev res določil šele prihodnje tedne.”
  In kje piše, da g. Brglez ne more zdaj določiti datuma referenduma na drugo ali tretjo nedeljo v oktobru tega leta že zdaj in potem, ko bo pač moral po zakonodaji razpisati predsedniške volitve, jih določi na isti datum kot že prej določeni referendum?
  Še ostrejša je bila v imenu Desusa Marjana Kotnik Poropat, ki je dejala: “Že dejstvo, da so predlagatelji zahtevali referendum, kaže na to, da so se zavestno odločili državi povzročiti dodatne stroške. Referendum namreč ni zastonj, to verjetno dobro vedo tudi predlagatelji, ki sami sebe promovirajo kot izjemno odgovorne v skrbi za davkoplačevalski denar, hkrati pa sami zavestno povzročajo stroške z zahtevanjem referenduma ter zavlačujejo izvedbo projekta izgradnje drugega tira, kar bo zagotovo zahtevalo dodaten denar.”
  No, če gospa poslanka tako razmišlja, potem je pa najbolje, da volitve poslancev v Državni zbor kar ukinemo, ker stanejo denar, ne? V vsem ostalem pa ji je odgovoril g. poslanec Ljubo Žnidar, in sicer z odgovorom, ki ga je zapisal avtor članka v članku samem. Aja, spoštovana gospa poslanka – razlika med 700 in 1.700 milijonov eurov za projekt je očitna, ne? Ob tem pa je potrebno še dodati, da se je v javnih razpravah operiralo z večimi različnimi variantami, kaj dejansko se bo sploh delalo in posledično naredilo; najprej se je potrebno odločiti, kakšen bo obseg del (torej dva tira, en tir, takšni ali drugačni tuneli, kakšno število tunelov idr.) in potem koliko bo to stalo z odstopanjem do npr. 10% (kar je v gradbeni stroki normalno odstopanje, ker so zajeta nepredvidena dela).

  Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s