Pokojnine: Po Kučanu ta teden privilegij še športnikom

O dodatkih k pokojninam, ki jih bo plačeval državni proračun vrhunskim športnikom, bodo poslanci v sredo razpravljali manj kot uro. Interesa za polemiziranje ni bilo iz nobene od strank, ko so napovedale čas razprav. Ker je predlog za privilegij podpisalo kar 54 poslancev SMC, Desus, SD in nepovezanih, bo v četrtek, ko bo glasovanje, za privilegij najbrž glasovala odločna večina poslancev.

Anketa: odločno proti, celo o koruptivnosti

Peter Vilfan (Desus) Foto: Barbara Žejavac

A med bralci spletnega časopis, ki so se odzvali na anketo, je razmerje povsem obratno kot v državnem zboru: velikanska večina je odločno proti predlogu Petra Vilfana.

Kar 58 odstotkov jih je proti, ker menijo, da naj vsak dobi toliko pokojnine, kolikor je plačal. 27 odstotkov jih je ocenilo, da je privilegij celo kuruptiven, ker bo dodatek dobil tudi predlagatelj Vilfan sam.

Za rešitev, ki jo predlaga večina poslancev, je bila v anketi le desetina bralcev. Rezultati so bili v soboto zvečer takšni:

 

Za Kučana letos 22.000 evrov doplačila

To bo v tem tisočletju drugi izredni pokojninski privilegij, ki ga uzakonjajo poslanci. Prvega so določili za nekdanje predsednike republike, ki so jim dosmrtni dodatek k pokojnini dodelili leta 2003. Takrat je predsednik republike po Milanu Kučanu postal Janez Drnovšek. Velikodušno so poslanci določili tudi, da predsednikom republike država po koncu mandata plača pisarno, osebje in podobno. Vse to je bilo leta 2012 varčevalno ukinjeno, takrat je pravico do doplačila k pokojnini izgubil tudi Danilo Türk.

Je pa glas Mateja Tonina (NSi) za dopolnilo Pozitivne Slovenije preprečil, da bi dodatek, ki mu zagotavlja 80 odstotkov plače predsednika republike, odvzeli Milanu Kučanu. Letos bo država Kučanu k pokojnini zato doplačala 22.000 evrov, prihodnje leto načrtuje 22.500 evrov doplačila.

Bo veljalo tudi za čase Jugoslavije ali ne?

Koliko bo proračun stal dodatek za športnike in koliko športnikov ga bo dobilo, še ni jasno.
Zakon je pripravil poslanec Peter Vilfan, ki je zapisal, da kakšnih posebnih stroškov nekaj časa ne bo, ker bodo dodatki pripadali le športnikom, ki so medalje osvojili za Slovenijo, ti pa so še premladi za pokojnine. Takole je zatrdil:

 

Za tiste pred razpadom Jugoslaviji privilegij po tej razlagi ne bi veljal. A v besedilu členov zakona ni izrecne omejitve, da pokojnin zaradi prispevka k ugledu Slovenije ne morejo dobiti športniki, ki so nekoč zmagovali za Jugoslavijo. Bilo bi lahko celo sporno z vidika enakosti pred zakonom. V čem je zlata medalja v svetovnem pokalu Bojana Križaja v slalomu pred 20 leti kaj manj vredna kot je podobna medalja Tine Maze? Razen v smislu, da jih je Tina osvojila precej več in v bolj raznolikih disciplinah.

Dotika se tudi premierovega očeta

Če bo obveljala bolj ozka in celo nelogična razlaga, da so dodatki le za čas, kar obstaja država Slovenija, lahko nekdanje vrhunske športnike reši, ker so krog dobitnikov v državnem zboru razširili na športnike dobitnike Bloudkove nagrade za življenjsko delo ali vrhunski mednarodni športni dosežek. V Vilfanovem predlogu zakona je zapisano, da izjemne pokojnine že prejemajo naslednji športniki: košarkarji Ivo Daneu, Borut Bassin in Aljoša Žorga, telovadca Miro Cerar in Tine Šrot, smučarski skakalec Jože Šlibar in še nekaj drugih. Vsi ti bodo po novem namesto dosedanje izjemne pokojnine dobili ta dodatek. To dodatno priča, da se nikakor ne bo nanašal le na športnike iz časov, kar imamo državo.

Je kršitev ustave?

Do pokojninskega privilegija bodo sicer, kot je predlagano, upravičeni dobitniki olimpijske ali paraolimpijske medalje, medalje z olimpijade gluhih, medalje s šahovske olimpijade ali medalje s svetovnih prvenstev v olimpijskih kolektivnih športnih panogah ali olimpijskih športnih disciplinah individualnih športnih panog v članski konkurenci in športniki dobitniki Bloudkove nagrade za življenjsko delo ali vrhunski mednarodni športni dosežek.

Pravniki v državnem zboru so ob predlogu opozorili, da urejanje položaja samo zaslužnih oseb na področju športa, ne pa tudi na področju znanosti, kulture in umetnosti, odpira vprašanje skladnosti z načelom pravne države (2. člen Ustave) in medsebojne skladnosti predpisov, a poslancev to ni pretreslo.

Advertisements

5 thoughts on “Pokojnine: Po Kučanu ta teden privilegij še športnikom

 1. Ne morem razumeti ZAKAJ.
  Vsak športnik ima priznane posebne pogoje, da lahko lažje študira in doštudira.

  Uspešni športniki, ki kdaj pa kdaj posežejo po samem vrhu, so zato nagrajeni, dostojno, več kot dostojno. Potujejo po celem svetu – zastonj – tam jih hranijo, jim nudijo prenočišče zastonj. Nagrajujejo jih sponzorji, velik del je zaposlen na policiji ali vojski tako, da jim teče delovna doba.

  Tina Maze je zame najboljša športnica vseh časov. Garala je in garala in zaradi tega je bila uspešna, osvajala kolajne globuse in s tem VELIKO denarja. Vse zasluženo.
  Je doštudirala, ima poklic in pošteno naj dela do zaslužene upokojitve.

  Ne vidim pa nobenega razloga, da bi zaradi tega morala prejemati še dodatno državno pokojnino.

  Pri tem pa se mi seveda stalno ponavlja vprašanje: Kaj pa je Kučan napravil za Slovence več kot bi moral. Celo življenje je živel od državnih jasli. V prejšnji državi je živel s in za partijo, ki je ljudstvu škodovala, sedaj pa že 27 let živi in dela zdrahe.
  Nikoli ne bom razumel, da se IZOGIBA javnemu soočenju z Janezom Janšo, kjer bi končno lahko razčistila dileme o časti OBEH.

  Všeč mi je

 2. Pokojninski sklad mora postati plačnik le pokojnin, ki se plačujejo na osnovi plačanih prispevkov zaposlenih delavcev. In sicer vsak prejemnik takšne pokojnine naj doviva pokojnino v razmerju s plačanimi prispevki.
  Vse ostale pokojnine in transferje pa naj krije proračun. Teh je lahko 1000 ali več. Prejemniki so lahko vsi od partizanov, do udbovcev, ciganov, najrazličnejših pritepencev, zbirateljev znamk, akademikov,zaslužnih in nezaslužnih umetnikov, športnikov, prostitutk in prostitutov in vseh ostalih, za katere politika meni, da jih mora nagrajevati in si kupovati glasove, saj vendar za glasove volivcev gre.
  Če bo denarja dovolj, bodo prejemki višji, če ne mnajši, ali pa jih sploh ne bo.
  Država deli zaslužnim. Če so res zaslužni in so državi dali toliko, da jih lahko nagrajuje je v redu, če državi gre slabo, so bili pač manj zaslužni in zato dobijo maj, ali pa nič.
  Milan Kučan bi naj bil zaslužen. Prav on je največji krivec, da je država zabredla, da ji gre slabo. Denar za zaslžnost dobiva od tistih, ki delajo in vplačujejo v pokoninski sklad. Denar dobiva ne glede na to, da gre državi slabo, za kar ima največ zaslug prav on. Če bi obveljalo načelo, naj dobiva dodatek k pokojnini iz proračuna, ne bi dobil nič. Če pa bi veljalo poštenje v državi, bi moral del svoje pokojnine še nameniti za polomijo, ki jo ustvarja s paralelno državo.

  Všeč mi je

 3. Za svoj prispevek so športniki in nekateri politiki kar dobro nagrajeni, pa čeprav imam pomisleke. Delavec dela za dobro družbe štirideset let, odvaja vse potrebne dajatve, ni nikjer priviligiran, najmanj pa nagrajevan po delu, z mizerno pokojnino pa kaznovan, da se mu na starost ne obeta ravno svetla in zadovoljiva prihodnost, koliko mu je še ostalo. Menim, da je potrebno v državi po nekih zadovoljivih kriterijih zagotoviti vsem dostojne in z minimalnimi razlikami upravičene pokojnine. Politika, ki pa je tako in drugače v družbi priviligirana, pa si v nobenem primeru ne zasluži nobenih prioritet, najmanj pa po vzoru tiste, katero nedostojno in neupravičeno prejema Kučan! O športnikih pa le toliko, prejemajo medalje, študirajo ob pogojih, ki ostalim študentom niso dani in ker so v večini primerov profesionalci, si zagotovijo skozi dobre rezultate v mladosti, statusne položaje za brezbrižno nadaljevanje delovne poti, ki naj bo prežeta z ustvarjalnim delom ali pa naj počivajo na zaslužnih lovorikah svojih uspehov!

  Všeč mi je

 4. Športniki kot tudi umetniki prisesani na državne jasli so pomembni oblikovalci javnega mnenja, ki jih rdeča mafija uporablja za omalovaževanje in celo zasmehovanje desne politične opcije. Boksar Zavec, Bikarjeva, Ivo Daneu, Veslač Čop in še mnogi drugi iz te skupine, ki si na ta način pridobivajo privilegije. Nasproten primer je Tina Maze in njen
  življenjski partner, ki sta bila zasmehovana v medijih takoj ko so izvedeli da sta simpatizerja SDS in Janeza Janše.

  Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s