Brglezov nasvet SDS: Klemenčiča lahko interpelirate

Da je Goran Klemenčič leta 2011 vedel za iransko milijardo v NLB, a ni storil nič, še močno odmeva. Prvi odzivi na izjavo pravosodnega ministra so bili začudenje, kako Klemenčič ni nič vedel že pred tem. Leta 2009 in 2010, ko je NLB obračala iranski denar, je bil namestnik notranje ministrice Katarine Kresal (LDS).

Simona Kustec Lipicer (SMC) in Jože Tanko (SDS) Foto: Državni zbor/Barbara Žejavac

Zakaj Klemenčič ni nič storil vsaj zadnja tri leta, ko je bil pravosodni minister, če je res vedel za dogajanje,  pa se je danes na kolegiju predsednika državnega zbora začudi Jože Tanko (SDS). Tanko je predsednika državnega zbora Milana Brgleza (SMC) spraševal, kakšno preiskovalno komisijo in zakaj bi ustanovila SMC, ko pa preiskovalna komisija za NLB že obstaja: vodi jo Anže Logar (SDS) in ta je tudi našla nenavadne iranske posle.

Je razlog preveč popularna SD?

Zahtevo za parlamentarno preiskovanje poslovanja NLB je SMC napovedala včeraj. Med razlagami, zakaj so se za to odločili, je slišati tudi, da so v največji stranki bržčas izračunali, da se jim splača, ker bo škodilo SD, ki ji javnomnenjske raziskave zadnje čase zelo dobro kažejo.

Milijarda je iz Irana preko NLB namreč začela potovati, ko je SD z Borutom Pahorjem prevzela vlado in še nekaj ključnih položajev. Finančni minister, pod katerega je sodila državna NLB, je bil Franci Križanič (SD), ki je imel med sodelavci tudi pomembne obveščevalce. SMC takrat še ni obstajala.

Pravzaprav je Klemenčič včeraj povedal, da je nekaj le storil. Najprej je povzel, da je bil bil kot predsednik komisije za preprečevanje korupcije (KPK) z zadevo leta 2011 seznanjen. Preko žvižgača. S tajnim dokumentom Banke Slovenije. Potem pa je dodal, da je primer posredovali pristojnim in pozneje tudi preverili, ali se kaj dogaja in dobili odgovor, da zadeve potekajo.

A dogajalo se, vsaj zdi se, ni čisto nič. Sporni iranski računi so bili že zaprti, preiskav ni bilo nobenih.

Vlada Boruta Pahorja, katere del je bil kot državni sekretar Klemenčič preden je postal šef KPK, je bila tudi brez njega obveščena, a ni storila nič.

Tanko: Je Klemenčič spregledal celo morje?

Tanko je opozoril, da se je kot šef KPK Klemenčič hvalil, da so opravili forenzično analizo bančnega sistema. “Milijardo evrov, če delaš forenzično preiskavo, težko zgrešiš; to ni kaplja v morju, ampak je to velik del morja,” je dejal in se začudil, da minister za pravosodje, ki je vedel za pranje denarja v NLB v vsem tem času, kar je minister, ni sprožil popolnoma nobenega postopka. “Niti toliko ni bil, da bi preveril, kaj počne tožilstvo na tej materiji, če je gradivo odstopil in posredoval naprej, niti da bi v okviru vlade vprašal, kaj počne, recimo, policija oziroma Nacionalni preiskovalni urad,” je dejal.

[wp_ad_camp_2]

Anže Logar (SDS) Foto: Državni zbor/Barbara Žejavac

Tanko je ocenil še, da je SMC na začetku celo blokirala delo preiskovalne komisije za banke, ki jo vodi Anže Logar, ta je odkrila nenavadno dogajanje v NLB, zdaj so pa nenadoma v SMC tako zainteresirani za preiskovanje, da bi ustanovili kar dodatno komisijo.

Možnih tudi več preiskav NLB hkrati

[wp_ad_camp_3]

Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer pa je napovedala, da bodo pri posebni preiskovalni komisiji vztrajali: “Domnevno pranje denarja, ki se je dogajalo v naši državi v preteklosti, je tako akuten problem, da terja tudi tovrstne poteze in politično odgovornost.”

Predsednik državnega zbora Milan Brglez pa je pojasnil, da je možnih več preiskovalnih komisij, če so izpolnjeni pogoji in da ravno preverjajo, ali so izpolnjeni.

SDS pa je v povezavi s Klemenčičem Brglez predlagal: “Imate, da vas podučim, možnost vložiti interpelacijo proti ministru za pravosodje, če mislite, da je ravnal tako narobe.”

[wp_ad_camp_1]

Del vsebine zahteve za preiskavo SMC je tudi trditev, da je Sova obvestila vlado Boruta Pahorja o dogajanju:

Celotna zahteva SMC za preiskavo je dostopna na povezavi:

zahtevazapreiskavo

Celotno ime te preiskave bi bilo: Parlamentarna preiskava o ugotavljanju domnevnega pranja denarja in financiranja terorizma, proliferacije ter financiranja aktivnosti tujih obveščevano-varnostnih služb v Novi Ljubljanski banki d.d.

Komentar o dogajanju:

https://spletnicasopis.eu/2017/06/17/preganjamo-politicne-nasprotnike-kriminalcev-ne/

Advertisements

3 thoughts on “Brglezov nasvet SDS: Klemenčiča lahko interpelirate

 1. Škandal s pranjem denarja je tako velik, da lahko resno ogrozi celotno levico. Strici iz ozadja, ki vodijo državo in so jo spravili na dno, bi v primeru resne preiskave in morebitnih kazenskih postopkih utegnili utrpeti veliko škodo, zato bodo preprečili kakršnokoli igračkanje. Saj imajo vse, ki se s tem ukvrajajo za otroke v peskovniku, ki da se igračkajo.
  Celotno mafijsko družbo lahko ogrozi le nekdo od zunaj.
  Sicer je malo verjetno, da bi prišlo do intervencije, pa vendar..
  Tudi zunaj deluje mafija, ki nima rada odkrivana tovrstnih dejanj, saj vedno računa, da se po nerodnosti razkrije tudi kaj, kar lahko škodi tudi njim.
  Kljub temu, je potrebno poizkusiti. Vsaj po neformalnih kanalih je o pranju denarja potrebno obvestiti nekaj inštitucij v Evropi, ki se ukvarjajo s preganjanjem kriminala in zahtevati odgovore.
  Vemo,da so vse evropske, pa tudi svetovne organizacije za pregon kriminala sestavljene paritetno. Vemo, da v njih praviloma delujejo tudi Slovenci. Vemo, da jih je tja poslala v glavnem levica in vemo, da je njihova primarna naloga ščititi slovenski kriminal. Najlepši in kristalno čist primerek takšne mafijske poteze je Drago Kos, visok član GERCA. Kako lahko prvovrstni mafijoz odkriva mafijo? Pa lahko, saj so ga tja poslai strici iz ozadja, ki ropajo Slovenijo vse od njene osamosvojitve.

  Všeč mi je

 2. Namesto, da vlada ustanavlja komisijo, naj odstavi ministra za pravosodje, policijske šefe, sproži sodne postopke proti tožilcem in vsem osebam,ki so takrat “zatajile” po naročilu. Morda le eden pove, kdo ga je klical.

  Všeč mi je

 3. “SDS pa je v povezavi s Klemenčičem Brglez predlagal: “Imate, da vas podučim, možnost vložiti interpelacijo proti ministru za pravosodje, če mislite, da je ravnal tako narobe.”

  Izjava nedostojna predsednika.
  Če pa bi vložili interpelacijo, bi on prvi rekel, da ga ne moremo bremeniti za dajanja, ki naj bi jih storil, ko še ni bil minister.
  Brezobrazno, nepolitičnio.

  Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s