Klemenčiča je žvižgač opozoril na iransko milijardo NLB

„Kot predsednik komisije za preprečevanje korupcije (KPK) sem bil s to zadevo leta 2011 seznanjen. Preko žvižgača. S tajnim dokumentom Banke Slovenije,“ je na tiskovni konferenci po seji vlade povedal pravosodni minister Goran Klemenčič.

Tudi preveril je…

Minister za pravosodje Goran Klemenčič. Foto: spletna stran ministrstva.

Klemenčič je dodal, da je primer takrat posredovali pristojnim. Pozneje so iz komisije tudi preverili, ali se kaj dogaja in dobili odgovor, da zadeve potekajo.

„To je moje zadnje srečanje z zadevo,“ je dejal Klemenčič, ki je potrdil, da je vlada danes o tem razpravljala, predsednik vlade Miro Cerar pa je zahteval pojasnila o ravnanju državnih ustanov.

Cerar zahteva pojasnila

Klemenčič je še povzel, da je včeraj pred odborom za pravosodje državnega zbora vodja specializiranega tožilstva Harij Furlan povedal, da so začeli preiskovati primer nakazil preko NLB med leti 2008 in koncem leta 2010, in da so to preiskavo začeli šele zdaj, prej pa je ni bilo.

Na vprašanje, kje se je v preteklosti ta primer lahko izgubil, da ni bilo postopkov in ni nič zabeleženo, je Klemenčič odgovoril: „To je vprašanje za tiste, ki so na tem delali, za urad za preprečevanje pranja denarja in policijo. Premier je od njih zahteval pojasnila.“

Klemenčič je sredi leta 2010 odstopil kot namestnik Katarine Kresal (LDS), najbrž zato, ker je vedel, da bo konec poletja prevzel vodenje KPK.

Iranski posli so se dogajali od konca leta 2008 in do decembra 2010. Začeli so se skoraj takoj po tem, ko je oblast prevzela vlada Boruta Pahorja. Decembra 2010 je, tudi zaradi zahteve Banke Slovenije, NLB zaprla sporne račune. Po eni od razlag pa je iranski državljan  Iraj Farrokhzadehu posle že pred tem sam, ker je postalo prevroče, preselil na banko v Moskvo..

O tem, da bi kot pomemben funkcionar notranjega ministrstva, ko so se stvari dogajale, kaj vedel, ni Klemenčič danes nič omenil.

Več o dogajanju:

https://spletnicasopis.eu/2017/06/15/iranska-milijarda-v-dz-plausteiner-tomceva-o-nlb-prikrivanjih/

Advertisements

2 thoughts on “Klemenčiča je žvižgač opozoril na iransko milijardo NLB

 1. “Iranski posli so se dogajali od konca leta 2008 in do decembra 2010
  Decembra 2010 je, tudi zaradi zahteve Banke Slovenije, NLB zaprla sporne račune.Po eni od razlag je iranski državljan Iraj Farrokhzadehu posle že pred tem sam, ker je postalo prevroče, prenesel na banko v MOSKVI.”

  ZANIMIVO, ZANIMIVO !
  Od leta 2008 je bil DIREKTOR predstavništva NLB-ja v Rusiji Metod DRAGONJA (!), ki se je v Slovenijo vrnil šele februarja 2014, ko je postal minister za gospodarstvo v vladi Alenke Bratušek.

  No, sedaj pa bo Dragonja vodil kar skrivnostno družbo 2TDK, ki je, saj ni res, pa je, prevzela v upravljanje le 27 km t.i. drugega tira, ki bo preplačan za 2 mrd!

  ZRUŠIMO ZAKON!!!
  Glasuj PROTI ponovnemu ropu na UPRAVNI ENOTI!

  Všeč mi je

 2. Ali komu po vsem tem brutalnem demaskiranju NLB kot privilegirane državne pralnice denarja še ni jasno, da je samostojna RS z vso svojo kot da demokratično izvoljeno jato slepih in gluhih državnih funkcionarjev ter njihovih zvestih aparatčikov ujetnica učinkovito organiziranega, brezsramnega in nebrzdano pohlepnega kriminalno-političnega podzemlja, ki deluje po najučinkovitejših praksah mafije?

  Vsi poklicani in pristojni državni organi in uradi, ki naj bi preprečevali pranje denarja, kriminalne posle in predvsem oškodovanje državnega premoženja in ugleda, so se “zbudili” po sedmih letih skrbno spodbujevane in varovane birokratske “zasanjanosti” in omrtvičenosti. Tedanji predsednik vlade RS, minister za finance, notranja ministrica, guverner Banke Slovenije, šefa Policije in Sove, vrhovni državni tožilec, predsednik senata KPK, šef urada za pranje denarja, davčna uprava itd., itn., mnogi med njimi nam šele zdaj kot da pravkar prebujeni in silno presenečeni ob dnevni svetlobi uprizarjajo neprepričljivo predstavo hipne streznitve in kot da pravičniškega pozivanja in puhlega zaklinjanja k takojšnjemu raziskovanju in razkritju, “če je res šlo za kaj nezakonitega?”.

  Jasno je, da je vse skupaj le slabo zrežirana in diletantsko odigrana politična farsa za naivno javnost, h kateri naj bi vladajoča SMC dodala celo specializirano Möderndorferjevo parlamentarno komisijo, kot da ne bi bila dovolj že preiskovalna dejanja in naznanila Logarjeve parlamentarne komisije za raziskavo bančnega kriminala ter Grimsove komisije za nadzor nad (ne)delovanjem varnostnih organov in služb. Kako pričakovati od “spalcev” in “sanjačev”, ki sedem dolgih let niso nič videli in nič slišali in jih tudi ni nič brigalo, da bodo zdaj v šestih mesecih postorili vse, kar bi bilo nujno potrebno za očiščenje in osvobojenje politike, finančnega sektorja, pristojnih državnih organov zakonodajne, izvršne in sodne veje oblasti od povsod navzočih lovk zajedalskega politično-kriminalnega mafijskega podzemlja.
  Tu se, žal, moramo strinjati s skepso vodje poslanske skupine SD, ki ne verjame v učinkovitost in otipljiv uspeh Möderndorferjeve komisije in vladajoči SMC upravičeno očita le populistično zbiranje političnih točk. Seveda pa kritičnost in skepsa poslanca SD nista presenetljivi, če vemo, kako velik in ključen je bil delež stranke SD v vrhovih izvršne, zakonodajne in sodne veje oblasti ter v bančništvu in financah v času, ko je delovala državna NLB kot ekskluzivna svetovna pralnica iranskega denarja.

  Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s