Cerar bi še en mandat, a mu slabo kaže

“SMC mora ostati vodilna stranka tudi v naslednjem mandatu,” je na programski konferenci stranke, ki vlada državi, včeraj povedal premier Miro Cerar. Posvaril je celo, da bodo spet zavladali tisti, ki “širijo neresnice, prepir”, če ne bo prevladala SMC. O teh drugih je dodal še: “Jutri pa bodo spet uničili Slovenijo”.

SMC za zdaj največji poraženec

Ankete, ki jih zadnje mesece objavljajo mediji, premieru ne ponujajo razlogov za takšne izjave in optimizem. V maju se tako SMC po anketah, ki so jih objavile tri televizije, nikjer ni uvrstila niti na drugo mesto . Trenutno stranka, ki jo vodi Miro Cerar, ni vodilna niti med strankami, ki so v vladi. Med vladnimi strankami jo po vseh treh anketah prehiteva SD Dejana Židana. Pred Židanom pa je po anketah še opozicijska SDS Janeza Janše. 

SMC med prikazanimi strankami izstopa po tem, da je med vsemi v primerjavi z volitvami največ izgubila. Da so ankete primerljive, sem v  prikazanih preračunih odstotkov upošteval le volivce, ki so se opredelili za stranke. V maju ta primerjava pokaže tak rezultat:

Če preračunamo povpreček vseh treh anket in ga primerjamo z volitvami, je največji poraženec med vsemi strankami prav SMC, ki je izgubila celo več kot Zavezništvo Alenke Bratušek, ki ji je razpadel poslanski klub. Ob SMC in Zavezništvu je v minusu tudi druga največja vladna stranka, Desus Karla Erjavca. Grafično je dogajanje videti tako:

Med strankami je, če primerjamo, daleč največ zadnja leta pridobila najmanjša vladna stranka, SD Dejana Židana. Zaradi zelo slabega rezultata na zadnjih parlamentarnih volitvah, ko jih je volilo manj kot šest odstotkov volivcev, ima ta stranka nizko izhodišče. A po vseh raziskavah trenutno gladko prehiteva SMC in vodilnega položaja premierova stranka zato niti v levem bloku nima.

Lahko pa morebiti kdo reče, da so na vrhu med sredinskimi strankami.

Kdo širi neresnice in prepir?

Že več mesecev  vse ankete kažejo, da bi relativna zmaga na volitvah pripadla SDS Janeza Janše.  Ali je Cerar s tistimi, ki “širijo neresnice in prepir” mislil SDS ali SD, lahko le ugibamo. Obe stranki sta v zadnjem desetletju že vodili vlado. Malo verjetno pa je, da je imel v mislih Alenko Bratušek, za to se namreč zdi, da nima možnosti, da bi se še približala položaju vladarke.

Je pa do volitev še leto dni in se lahko še veliko spremeni. SMC se lahko še vrne med najmočnejše ali ponikne povsem na dno. Premier je včeraj ocenil, da so zadnja leta stabilizirali državo, kar je po njegovi oceni ključno, saj nihče ne more dobro delati v nestabilnem okolju, dosegli so 5,3% gospodarsko rast,  13% več neposrednih tujih investicij, je zgolj 87.655 brezposlenih, kar je najmanj po letu 2008, je dejal.

Na twitterju je sporočil:

:

//platform.twitter.com/widgets.js

O tem mora prepričati le še volivce,

Podrobneje o raziskavah javnega mnenja v maju:

https://spletnicasopis.eu/2017/06/04/majske-ankete-nsi-zgrmela-navzdol-vzpenja-se-levica/

Advertisements

3 thoughts on “Cerar bi še en mandat, a mu slabo kaže

 1. Karkoli kažejo ankete je resnica samo ena, namreč, da desna opcija v Sloveniji še ne more zmagati. Če seštejemo rezultate vseh levih in vseh desnih strank, je jasno, da lahko desnica v najboljšem slučaju zbere okrog 40% glasov, preostale glasove pa dobi levica.
  Na osnovi takšnih rezultatov je mogoče sestaiti hibridno vlado ki ima sicer prevladujočo desno orientacijo, žal pa je v njej tudi ena izmed levih strank, kar pomeni, da vlada ne bo izvedla potrebnih reform in preboj v demokracijo.
  Slovenija do sedaj še ni imela na oblasti desne vlade, niti desnega predsednika države, zato še vedno ni končana tranzicija in celo več, Slovnija se je pomaknila nazaj v čase sivine, ki je vladala v sedemdesetih letih.
  Razlika od tistih časov in današnjih je le v tem,da so takratni komunisti manj kradli,danes pa je Slovenija kriminalna država.
  Tkratni komunisti so bili manjaki, obsedeni z oblastjo in revolucijo, pa so vse sile vlagali v komunistično igračkanje,slavlejenje NOB in uganjanje in podporo svetovne revolucije,preko prevare, tako imenovanega gbanje neuvrščenih.
  V ta namen so trošili neskončno velika sredstva za vojsko, ljubko JLA , za proslave in shode, ter za dealvsko samoupravljaje, ki je zaposlovalo vsaj 20% delazmožnih ljudi.
  Danes so izdatki za vojsko skrčeni na minimum, proslav je manj,tudi politični aparat je manjši, dobički pa odtekajo, saj se krade, kjer se le more.
  Tako je iz Slovenije odteklo med 50 in 70 milijardin Slovenijo popolnoma osiromašilo. Kam je odtekel ta silni denar nikogar pravzaprav ne zanima. Bi pa bili zelo presenečeni, če bi izsledili, kam vse je denar odtekel, kolkoga je trajno izgubljnega , in kolko se ga bo morda vrnilo v Slovenijo.Zelo malo.
  Dokler pa v Sloveniji ne bo zmagala desnica in vladala vsaj dva mandata, ni mogoče pričakovati preboja.
  Če se ro v kratkem ne bo zgodilo, praktično samostojna Slovenije ne bo več. Slovenci bomo prišli ob svojo državo in ednik, ki bodo še ohranili Slovenstvo bodo koroški Slovenci in Slovenci v Argentini.
  Vse ostale bo pokončala Udba, ki še vedno prevladuje v Slovniji in zavira vse demokratične procese.,

  Všeč mi je

 2. To samopašno “petelinjenje” predsednika vlade in najmočnejše vladne stranke SMC dr. Mira Cerarja je več kot očiten dokaz vse večje negotovosti in strahu pred bližnjimi volitvami. Po volitvah bo tudi premier namreč lahko ugotovil, da nikoli več ne bo, kot je bilo – ko je vladal on.
  Razkorak med besednimi puhlicami in uresničenimi dejanji v mandatu koalicije SMC-Desus-SD je tako očiten in tako porazen, da tudi največjih političnih naivnežev in zaslepljencev ni mogoče več “farbati”.
  Proces iskanja zanesljivejših opcij pod negotovim “političnim” soncem pa se je za sedanje in nove potencialne poslance ter volivce že začel. Vse bolj očitno postaja, da se pripravlja ponovno “pregrupiranje” kandidatov in volivcev “na levi”, kjer bo najverjetneje največ pridobila SD, ki ima poleg SDS zagotovo najbolj razširjeno, vitalno in utrjeno mrežo na terenu. Čisto mogoče si je predstavljati, da se bo Cerar moral po naslednjih volitvah znajti z oskubljeno strančico SMC po zgledu ZaAB Alenke Bratušek ali Zares Gregorja Golobiča ali Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića. In te neizogibne marginalizacije v “političnem peskovniku” je strah samopašnega in nadutega premierja, ki ga očitno v življenja ne zanima več ničesar drugega razen – OBLAST.

  Všeč mi je

 3. Eno so želje, medtem ko je nekaj povsem drugega realnost!
  “Premier je včeraj ocenil, da so zadnja leta stabilizirali državo, kar je po njegovi oceni ključno, saj nihče ne more dobro delati v nestabilnem okolju, dosegli so 5,3% gospodarsko rast, 13% več neposrednih tujih investicij, je zgolj 87.655 brezposlenih, kar je najmanj po letu 2008, je dejal.”
  Kar se pa tiče podatkov v citatu pa je pomembno tudi kakšni odstotki po strukturi stojijo za temi splošnimi podatki (npr. zelo dvomim, da je 5,3% gospodarska rast posledica izključno delovanja trenutne vlade, saj vsi vemo, da je EU trenutno v konjunkturi in da posledično zelo raste naš izvoz; kakšno je torej gibanje naše gospodarske rasti brez upoštevanja izvoza – to je pravo vprašanje, pri čemer slednje velja proučiti tudi za preostala dva splošna podatka in še kakšnega).
  Kar se pa tiče SD me prav zanima, kako bodo odgovorili na primer domnevnega pranja denarja v NLB v zvezi z Iranom (minister za finance je bil takrat g. Križanič), kako bodo odgovorili na zadeve v zvezi s teranom oziroma, kako bodo odgovorili na to in kako bodo na zadeve v zvezi z Magno Steyr.
  Kar se pa tiče DESUS-a je pa čisto dovolj, če odgovorijo, kdaj bo povprečna pokojnina 1.000 EUR.
  Realen politik ne bo trosil obljub naokrog, če jih ne bo mogel izpolniti! Realen politik daje zelo malo obljub!

  Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s