Falcon iz Izraela in Palestine hiti zaradi Kemisa

Zaradi izredne seje parlamenta, ki bo jutri o ekološki katastrofi po požaru v tovarni Kemis, bo vladno letalo predsednika državnega zbora Milana Brgleza (SMC) iz Izraela in Palestine hitro vrnilo v Slovenijo.

Po Izraelu obisk nepriznane Palestine

Polaganje venca v spomin vojakom padlim v izraelskih vojnah Foto: DZ

Na uradni obisk v Izrael in Palestino, Palestine Slovenija kot države še ni priznala, je Brglez s Falconom odletel v sredo. V delegaciji  sta še poslanca Kamal Izidor Shaker (SMC) in Jernej Vrtovec (NSi) in generalna sekretarka Uršula Zore Tavčar. Kot je to običajno za uradne obiske, v Izrael je Brgleza povabil predsednika Kneseta Yulij Yoel Edelstein, bo slovenske politike tam sprejel ves državni vrh. Za danes je načrtovano srečanje s predsednikom Izraela Reuvenom Rivlinom.

Ponavljajoča se zavračanja

Danes popoldan pa namerava Brglez še v Palestino, kjer bo srečanje s predsednikom Palestine Mahmoudom Abbasom. V slovenskem parlamentu se že dve leti vrstijo odločanja o zahtevi Združene levice, da bi poslanci odločali o priznanju Palestine. A na Brglezovem kolegiju iz meseca v mesec za ta predlog glasuje le predstavnik ZL, občasno pa se mu pridruži še kak poslanec NSi ali SD.

A to so tri majhne stranke, ki večine nikakor ne morejo doseči. Večje stranke za to idejo niso, ker vlada vztraja, da bo priznanje sama predlagala, ko bo trenutek primeren.

Privilegirane pokojnine, potem pa Kemis

Brglez se bo s Falconom hitro vrnil nazaj v Sloveniji. Že jutri zgodaj zjutraj bo njegov kolegij namreč odločali o še eni v seriji zahtev ZL, da bi priznali Palestino, dogovarjali pa se bodo tudi o redni seji državnega zbora čez dober teden, na kateri bodo poslanci odločali, ali na predlog Petra Vilfana (Desus) in koalicijskih poslancev vrhunskim športnikom dodeliti privilegirane pokojnine. Takoj po kolegiju, tudi v petek zjutraj, pa se bo začela izredna seja celotnega državnega zbora, ki so jo zahtevali poslanci SDS, ki so se jim pridružili še nepovezani, o okoljski katastrofi zaradi požara v Kemisu in sprejemu vrste priporočil vladi o podobnih podjetjih, ki delujejo v bližini naseljenih območij in bi lahko povzročila večje onesnaževanje okolja in ogrozila zdravje ljudi.

Opozicija je pri Kemisu že premaknila vlado

V zahtevi za razpravo so iz opozicije vladi očitali, da več tednov po požaru ni poskrbela za odgovore na vprašanja in skrbi prebivalcev občine Vrhnika.
Deloma se je na to vlada ta teden odzvala, ko je odprla informacijsko pisarno na Vrhniki, ki jo je obiskal tudi premier Miro Cerar (SMC). Iz vlade pa so v zadnjih dneh javnosti poslali več pomirjujočih sporočil, da vzorci v okolici Kemisa ne kažejo hudega onesnaženja. Še naprej velja tudi na območju 1,6 kilometra od nesreče prepoved rabe kapnice. Ostrejše omejitve, katerih del je tudi prepoved paše, rabe krme in prodaje hrane in krme, pa so zožili na 730 metrov od tovarne, v kateri je gorelo.

Uničiti travo, zavreči vrtnine in sadje

Zemljevid ožjega območja onesnaženja, ki ga je objavila vladna medresorska delovna skupina

Vladna medresorska skupina za usklajevanje aktivnosti, povezanih s posledicami požara v podjetju Kemis, je sporočila, da je na travniških površinah znotraj zoženega kroga 730 m še prepovedana paša. Zapisali so: „Za krmljenje je prepovedano uporabljati tudi krmo (seno in silažo), ki je bila iz teh površin pospravljena v obdobju od požara dalje (prva košnja). To krmo bodo morali imetniki odstraniti kot odpadek v skladu z okoljsko zakonodajo ali pa sami dokazati, da ne vsebuje dioksinov. Po pridobitvi kategorizacije odpadka (krme kontaminirane z dioksini) bo znan tudi način njegove odstranitve. O tem bodo kmetovalci seznanjeni. Preden bodo kmetje pričeli uporabljati travo druge košnje (paša, siliranje, sušenje) bo UVHVVR odvzela dodatne vzorce na ožjem območju okrog vira kontaminacije. V kolikor bodo rezultati analiz ustrezni, potem bodo kmetje drugo košnjo lahko uporabili za pripravo krme in pašo brez omejitev.“

Za ožje območju, ki obsega tudi del naselja Vrhnika na poti proti Ljubljani, iz vlade še priporočajo:

– Zelenjavo in sadje, ki sta bila izpostavljena požaru in sta zrasla do te mere, da sta zdaj primerna za uživanje (npr. solata, blitva, špinača, jagode) zavržete in zelenjavo po možnosti nadomestite.
– Pri aktivnostih na prostem v tem območju naj se predvsem otroci čim manj dotikajo predmetov, zemlje, peska in trave. Če se pri gibanju zelo praši, takšne aktivnosti omejite. Enako velja za intenzivno gibanje odraslih.
– Po potrebi (prah, zemlja) očistite zunanje površine, predvsem tam, kjer se zadržujejo otroci (igrala, stoli, mize).
– Priporočamo, da pred vstopom v bivalne prostore z mokro krpo/brisačo obrišete tudi hišne ljubljenčke. – Odsvetujemo uporabo kapnice, dokler ne bodo znani rezultati analiz.

Kdo je kriv za težave?

Kaj menite o krivcih za požar v Kemisu, lahko odgovorite v anketi:

[poll id=”5″]

Več o opozicijski zahtevi:

https://spletnicasopis.eu/2017/05/30/o-ekoloski-katastrofi-ko-je-zgorel-kemis-ze-ta-teden-poslanci/

Advertisements

2 thoughts on “Falcon iz Izraela in Palestine hiti zaradi Kemisa

 1. Razprave o Kemisu so prikaz žalostnega stanja v Sloveniji.
  Zaradi požara se razplamtevajo govoričenja in mlatenje prazne slame, brez strokovnih dejstev. Mlatenje prazne slame je namenjeno političnim igricam, utrjevanju rokomavhov, ki namreavajo iz požara izvleči čim večje dobičke, naivno ljudstvo pa postaja vse bolj prestrašeno in zrelo za kakršenkoli odpor proti vsemu v Sloveniji.
  Sicer ni lepo, da na teh straneh obravnavam skeč vodoškove TV Faktor, pa naj bo, saj je tipičen primer šarlatanstva, ki se razrašča v Sloveniji.
  Vodošek tako kot Peter Jančič in tudi Požar, pa da ne omenjam ostalo falango slovenskih novinarjev, si drznejo poročati prav o vsem, ne glede na to, ali se na zadevo spoznajo, ali ne.
  V resnem novonarstvu potrebuje novinar kar nekja let., če že ne desetletij, da postane strokovnjak za določeno področje in da lahko suvereno poroča o dogodkih, ki se na njemu znanih področjih dogajajo.
  Pri nas pa se zaradi specifičnosti novinarji lotevajo vsega, samo da zaslutijo atrakcijo, ki bo vžgala. Ne pomislijo pa na to,da bodo s takšnim poročanjem naredili veliko škodo in vsaj pri peščici ljudi, ki se na zadevo spoznajo, vzbudili prezir in posmeh.
  Škoda, da se ne mrem bolj razpisati, da bi omenil več nesmislov in neumnosti, celo predrznosti, ki naj ilustrirajo mojo trditev. Omejil se bom le na požar in na Voduška, ki ga sicer spoštujem in ga uvrščam sicer med boljše slovenske novinarje.
  Gremo k desjtvom. Vodušek si je v svojem TV Faktorju privoščil komentirai požar v vrhniškem Kemisu. Niti on niti njegova sogovornica in sogovornik niso strokovnjaki za požrno problematiko, niti za gradbeništvo in upravne postopke, niti za analize zemlje, ratslin in zraka, niti za ekološle probleme.pa vendar so si dovolili pol ure čebljanja o požaru in o katastrofi, kakor so jo poimenovali.
  Tudi sam nisem strokovnjak, pa vendar vidim, da drvijo zadeve v popolnoma napačno semer.
  Vsak požar obravnava policija in ugotavlja vzroke ter išče morebitne krivce.
  Vzrokov za požar je več. Nekateri nastanejo brez kakršnekoli krivde ljudi, saj jih lahko zaneti strela, pa potres, tudi poplava, veter ali kakšen drugi naravni pojav.
  Potem pa je vrsta vzrokov, ki jih povzročijo ljudje, bodisi zaradi nepravilne izgradnje objekta,nepravilnega skladiščenja, nepravilnega ravnanja z napravami, nevzdrževanja, in najrazličnejših drugih malomarnisti. Preiskovalcem ni lahko ugotoviti pravi vzrok požara in še težje krivca, saj se malokdaj zgodi, da se otroci igrajo s šibicami in zanetiijo požar.
  Zahtevne preiskave vzroka požara lahko trajajo zelo dolgo, celo nekaj let, saj je potrebno marsikaj preiskati in pretehtati, da se določi točen vzrok. Posebno težko je ugotoviti namreni požig, kjer nekdo sproži požar zato, da bodisi pridobi materilano korist, ali da zabriše sledove. Tudi v Kemisu ni pričakovati točnih rezultatov v kratkem času. Zaradi aferaškega razpihovanja, pa se bo odločitev prav gotovo zavlekla še bolj, kot je potrebno.
  Pojavila pa se bo senca dvoma, ali je poročilo realno, pošteno, ali policija ne krije namreno resnice. To je tisto, kar je skrb vzbujajoče,saj v Sloveniji nihče nikomur več ne zaupa in to je tsisto, kar Slovenijo duši in zavira. Vzrok za takkšno stanje je prav gotovo možno iskati v izjavi tovariša Milana Kučana, ko je pred leti rekel, da je na svetu več resnic. Ja v Sloveniji jih je vedno več, vsaj dve, leva, ali desna.
  Kaj pomeni živeti z več resnicami, se dobro vidi, v Sloveniji in v tem, kam Slovenija pluje.
  Ko nadaljujemo obravnavo požara, se več resnic kaže na vsakem koraku. Eni trdijo in se pridušajo, da je bila obveščenost prebivalstva slaba. A res? Kaj pa bi lahko organi poročali? To da gori, in da se dviga dim, ki je verjetno neprijeten ni potrebno posebnega poročanja. Ali je dim toksičen, ali je navaren za ljudi, živino in rastline je možno poročali takrat, ko poznamo analize zraka, vode in tal, in sveda morebitne zastrupljenosti rastlin. Tisti, ki se s takšnimi analizami ukvarjajo vedo, da takšne anaize terjajo določen čas, da so zelo občutljive, saj gre za zalo majhne količine snovi in da gre za zelo obširnen spisek snovi, ki se ob požaru sproščajo in ustrezno temu tudi za snovi, ki utegnejo biti strupene in nevarne.
  Ljudje smo vajeni analiz krvi, urina in blata, pa vemo, da se te izvajajo ciljno, ko zdravnik sumi na neko bolezen in se temu ustrezno zoži spekter analize, s tem pa tudi čas za pridobitev rezultatov. Pa kljub temu takšna preiskava lahko traja vsaj nekaj dni.
  Kaj pa pri požaru, ko je potrebno preiskati več sto snovi, določiti njihovo količino, za mariskatero pa tudi, ali je strupena, škodljiva, ali ni.
  Ne gre pa le za to, da se tak zrorec vzama kjerkoli, temveč pred vsem za to, da je mesto najprimernjeje, da je takih mest več,da se s tem locira obmoje zastruplejnosti,potem je potrebno vedeti, da je stopnja zastrupljenosti za določene stvari lahko različna. Recimo za otroke je skrajno nevarna, za živino ne, za neke vrste rastlin pa celo zelo koristna. Vse te momente morajo strokovnjaki upoštevati. Za to morajo imeti čas in pred vsem mir.
  To bi morala biti sporočila. Namesto tega pa se poročila pretvatjajo v alarmantno govoričenje, ki ga vzpodbujajo pred vsem nizkotne strasti. Eni pač uživajo v tragedijah, katastofah. Več kot je škode in več kot je krvi, bolj uživajo in doživlajo organezm za orgazmom. Potem so takšni, ki si na račun takšne nesreče kujejo dobičke. Eni s tem, da se želijo dokopati do velikih odškodnin, drugi želijo svoj piskerček pristaviti z izvedno najrazličnejših analiz, ekspertiz, poročil in recimo z ustanovitvijo pisarne, ki bo dejansko prodajala le meglo in zrak. Koliko bo čist pa ne ve nihče.
  Potem je tukaj še politika, ki išče svoje svetle trenutke in nabija nervozo in podpihuje ljudi, proti. Proti čemu? In prav to se obeta danes v parlamentu.
  In da sklenem: zelo preprosto sem opisal kaj vse je potrebno pri požaru upoštevati in navedel, da je potreno za ugotavljanje vzroka požara in njegovih posledic mnogo strokovnega znanja in prizadevnega dela, ki ga laiki ne obvladujejo, se pa spuščajo v razprave in potem blebetajo, čenčijo in ustvarjajo nemir. Žal pri tem sodelujejo tudi novinarjii, ki se morao zavedati, da imajo sicer veliko moć, a skromno zanje, kar lahko povzroči veliko škode.
  Če bomo tako aferaško postopali v naprej,se nam lahko zgdi, da bomo postopno zaprli vse tovarne, onemogočili promet, onemogočili zdravaljenje in postopno postali jamski ljudje, tako kot naši vrli ekološki predniki izpred 30.000 let Upam, da si tega nihče neželi.

  Všeč mi je

 2. Pingback: Poslanci o Kemisu, a brez olja na ogenj - Novice o politiki in medijih

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s