Nadzorniki obveščevalcev: Kdo se skriva za milijardo iz Irana na NLB

„Položaj je še slabši kot smo si predstavljali,“ je po jutranji seji komisije za nadzor obveščevalnih služb povedal predsednik Branko Grims (SDS). Z zaprtimi vrati so razpravljali o milijardi dolarjev, ki je med embargom tudi iz iranske banke Export Development Bank of Iran, ki je bila v Evropi na črnem spisku, preko NLB potovala na okoli 9000 različnih naslovov.

Posel, ki ni mogel mimo direktorja banke

Račun na NLB, preko katerega so potekali ti posli, je odprl Iraj Farrokhzadeh za svoje podjetje.

S primerom se ukvarja komisija za nadzor obveščevalcev, ker bi lahko bile s tem denarjem financirane tudi teroristične in vohunske dejavnosti.

Po informacijah iz komisije so se predstavniki vseh strank danes strinjali, da je primer resen in vreden dodatnega preverjanja. Šlo je za tako velike vsote nakazil, da je to moral poznati tudi vrh banke, direktor je bil takrat Božo Jašovič.

Da ga je presenetila “dimenzija”, je v zadnjih dneh povedal tudi nekdanji guverner banke Slovenije France Arhar. Posnetek te izjave je dostopen na povezavi:

https://spletnicasopis.eu/2017/06/05/arhar-nlb-spet-ne-bodo-prodali/

Dilema je, kot je bilo slišati tudi med koalicijskimi poslanci v komisiji še, zakaj se je NLB odrekla običajnemu zaslužku pri takšnih transakcija.

Komisija za nadzor obveščevalcev je v tretjem poskusu le opravila pogovor z direktorjem urada za preprečevanje pranja denarja Darko Muženičem, ki je bil za šefa imenovan leta 2013, ko se je nenavadno poslovanje NLB že končalo.

Direktor urada za preprečevanje pranja denarja leta 2009 Andrej Plausteiner. Vir fotografije: spletna stran  MNZ

Direktor je bil takrat Plausteiner

Pred tem je bil na uradu za preprečevanja pranja denarja Muženič zaposlen, kariero pa je začel kot kriminalist na koprski policijski upravi.

Zaslišani torej ni bil čisto pravi.  Leta 2009, ko se je denar začel pretakati, je urad vodil Andrej Plausteiner, ki ga bodo v parlament najverjetneje še povabili.

Leta 1959 rojenega Plaustajnerja je najprej za vršilca dolžnosti šefa urada za preprečevanje pranja denarja vlada imenovala leta 2006 na predlog takratnega finančnega ministra Andreja Bajuka (NSi). Razrešili pa so njegovega predhodnika Klaudia Stroliga.

Kot je pojasnil Grims bo preiskavo nadaljevala preiskovalna komisija za banke, ki jo vodi Anže Logar (SDS), o dilemah, ki se nanašajo na morebitno financiranje vohunjenja in terorizma pa komisija za nadzor obveščevalcev.

Po seji Grims tokrat ni bil zelo zgovoren, ker je bil tak dogovor komisije.

Celotna izjava je dostopna na posnetku:

 

Več o tem je na povezavi:

https://spletnicasopis.eu/2017/06/02/nlb-milijarda-iran-nato-embargo/

Advertisements

3 thoughts on “Nadzorniki obveščevalcev: Kdo se skriva za milijardo iz Irana na NLB

 1. Škandal s pranjem denarja je tako velik,da bi moral do dobra pretresti politično sceno v Sloveniji.
  Popolnoma jasno je, da so pranje denarja spremljale druge države in si o Sloveniji ustvarile podobo, da gre za banana državo, ki se ne drži mednarodnih pravil. Le majhnost Slovenije je vzrok, da se nihče ni oglasil in Slovenijo kaznoval. Prav gotovo pa Slovenija ne uživa nikakršnega ugleda v mednarodnem okolju.Ugled pa je zelo pomemben, saj je Slovenija majhna in odvisna od mednarodnega okolja.
  Vlada bi se morala nemudoma sestati in razčistiti situacijo, Pozvati bi morala vse represivne organe in poloviti vse, ki so pri tem kriminalu sodelovali. O tem bi morala seznaniti finačne inštitucije po svetu in sveda regulatorja, Evvropsko banko.
  Očitno spreplahom in katarzo ne bo nič.
  Vladajoča klika, ki se smelo imenuje koalicija in strici iz ozadja, bodo kolkor je le mogoče škandal pometli pod preprogo in ustvarili nov spin in potunkali kakšnega opozicijskega politika v blato. Priročen za to je Janša in prav on bo morda ponovno žrtev škandala. Maprtili mu bodo najmanj to, da krmi zajce z mokro deteljo in zato reveži crkujejo. Tudi takšna banalnost je lahko v banana republiki Sloveniji pravan, za katerim se lahko skrije finančni škandal mednarodenga pomena.

  Všeč mi je

 2. Rdeči Kučanov Kombinat Slovenistan.

  Že dolgo naivci vemo, da je hudo. Mislimo, da vemo…ubožčki.
  Da je pa tako kriminalno, pa niti v sanjah ne!
  Ljubi Bog!

  Všeč mi je

 3. Nemara pa ni naključje, da je osem let stara “pralnica denarja” milijarde dolarjev v privilegirani državni NLB prišla na dan ravno v času, ko bo vlada SMC-Desus-SD še enkrat “požrla” dano obljubo in ustavila prodajo NLB, za katero se je pristojnim organom EU zavezala prejšnja vlada RS.
  Če povežemo oba dogodka, lahko le žalostni in ogorčeni sklepamo, da aktualna državna oblast z vsemi svojimi izvoljenimi organi po vsem tem v mednarodnem okolju ne more več uživati nikakršnega zaupanja in ugleda.
  Javno dana obljuba in zaveza pristojnim organom EU očitno v aktualni oblasti RS nikogar več ne zavezuje, kršenje mednarodnega embarga in prepovedi za naše organe preiskovanja, pregona in pravosodja ni nič spotakljivega, kredibilnost samostojne RS in njene legalno in legitimno izvoljene oblasti z vsem podsistemi pa v mednarodnem prostoru strmo pada verjetno na najnižjo točko v zgodovini.
  Pa se vprašajmo, kdo je lahko močnejši od pristojnih organov EU in mednarodno danih javnih zavez legalne in legitimne slovenske oblasti ter od vladavine mednarodnega prava?
  Lahko le ugibamo, da imajo na našo legalno in legitimno izvoljeno oblast najmočnejši vpliv in “jekleni prijem” domače in tuje temne sile brezimnega, mafijsko organiziranega in zajedalskega politično-kriminalnega “podzemlja”, ki se brezdušno preživlja s trgovino z orožjem, belim blagom, mamili, s kontaminiranimi odpadki, z umetno izzvanimi migracijami … ter vse bolj očitno tudi “z blagoslovom” medijsko zmanipuliranih in naplahtanih volivcev postavlja in odstavlja “formalne” organe oblasti in oblastnike v posameznih – kot da – samostojnih državah.

  Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s