Arhar: NLB spet ne bodo prodali

„Ja, me je presenetilo. Predpisi o pranju denarja so dokaj stari. Lani novembra je bil sicer sprejet nov zakon. Presenetila me je dimenzija,“ je France Arhar povedal o milijardi dolarjev, ki je kljub embargu iz Irana po letu 2009 potoval čez NLB.

Ozadja luknje in privatizacije

Vlada tudi tokrat ne bo prodala NLB, pa je Arhar, ki je bil od nastanka države desetletje guverner banke Slovenije, odgovoril na vprašanje o najnovejšem vladnem poskusu privatizacije največje banke v državi.

Na nekaj vprašanja novinarjev je Arhar odgovarjal pred današnjo sejo komisije, ki preiskuje, zakaj se je po letu 2008 skoraj zrušil bančni sistem. Da bi dobila dovoljenje za milijardno državno pomoč bankam, se je vlada Alenke Bratušek pozneje obvezala, da bo privatizirala NLB.

Celovite izjave in ocene Franceta Arharja so dostopne na posnetku:

Država je bančni sistem morala morala reševati z velikanskim dokapitalizacijami. Začela pa je vlada Alenke Bratušek operacijo reševanja državnih bank s pol milijardnim nakazilom povsem zasebnima Factor Banki in Probanki, da bi ju „nadzorovano likvidirala“. Preiskovalno komisijo za banke vodi Anže Logar (SDS)

Arhar: To je presenečenje,  predpisi so bili

Predsednik preiskovalne komisije za že drugi kolaps bank Anže Logar (SDS) Foto: DZ/Barbara Žejavac

O milijardi dolarjev iz Irana, ki je po letu 2009 kljub embargu potovala preko računov NLB, ki jo je takrat vodil Božo Jašovič, je Arhar povedal: „Prvič sem slišal za to na televiziji…. Prej nisem o tem nič vedel.“

Na vprašanje, ali ga je presenetilo, pa je dejal: „Ja, me je presenetilo. Predpisi o pranju denarja so dokaj stari. Lani novembra je bil sicer sprejet nov zakon o pranju denarja. Presenetila me je dimenzija.“

Dogajanje v povezavi z nakazili iranske  Export Development Bank of Iran (EDBI), ki so preko NLB potovali na velikansko množico različnih računov po EU in državah davčnih oazah, preverja tudi komisija za nadzor obveščevalnih služb. Ta komisija, ki jo vodi Branko Grims (SDS), bo o razlogih, zakaj dolgo ni bilo nobenih reakcij na nedovoljene transakcije, ponovno razpravljala v sredo.

Že tretjič bodo dodatne informacije poskušali pridobiti v pogovoru  z direktorjem urada  za preprečevanje pranja denarja  Darkom Muženičem.

Več o tem:

https://spletnicasopis.eu/2017/06/02/nlb-milijarda-iran-nato-embargo/

Advertisements

4 thoughts on “Arhar: NLB spet ne bodo prodali

  1. Novica o milijardi dolarjev iz Irana, ki so jih daljnjega leta 2009 kljub mednarodnemu embragu uspešno “oprali” v pregovorno slabi NLB, očitno v tej državi ni vznemirila in prebudila iz “zimskega spanja” nikogar od pristojnih in poklicanih.
    Npr. iz slovitega urada za preprečevanje pranja denarja ali iz NPU ali iz specializiranega državnega tožilstva … , da o vladi profesorja ustavnega prava in vladajoči koaliciji SMC-Desus-SD sploh ne govorimo.
    Senzacionalna novica za naivneže očitno le potrjuje ugotovitev nekega tujega poznavalca razmer izpred nekaj mesecev, da je Slovenija nadvse “odprta” in “prijazna” za komaj prikrito delovanje in vsakršne akcije ter transakcije tujih mafijskih, kriminalnih, vohunskih in terorističnih organizacij ter združb.

    Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s