Majske ankete: NSI zgrmela dol, vzpenjanje levice

Če je bilo presenečenje aprila Nova Slovenija (NSi) med prvo trojko, je mesec maj v boljšo voljo spravil politike strank na levi. Socialni demokrati Dejana Židana so se po vseh treh raziskavah televizij uvrstili na drugo mesto. Na prvem je konstanta  SDS Janeza Janše.

Tokrat presenečenje Levica

Presenetljivo pa se na tretjem mestu po raziskavi, katere rezultate je objavila Nova24TV, tokrat pojavi koalicija strank Združena levica, ki obstaja le kot poslanski klub. Ta koalicija pa je sicer že pred časom razpadla. Če bo uspešno končan postopek združitve IDS Luke Meseca in TRS Violete Tomić, bo konec junija nastala nova stranka z imenom Levica. Ali bo ob tem imenu še kak dodatek, ni povsem jasno. Se še dogovarjajo. Predpono Združena jim je odvzela Demokratična stranka Dela Franca Žnidaršiča. Ta se že več kot leto dni imenuje ZL-DSD. Obe skupini pa sta med seboj v precejšnjem sporu.

Da bi lažje primerjal in grafično prikazal dogajanje  sem – kot že prejšnje mesece – preračunal rezultate različnih raziskav javnega menja tako, da pri vseh upoštevam le opredeljene anketirane, torej tiste, ki so izbrali stranke. To omogoča lažjo primerjavo med raziskavami in z volitvami, je pa nekoliko tvegano, ker ni nujno, da neopredeljeni in tisti, ki trdijo, da ne gredo na volitve, ne bi vplivali na razplet.

NSi zgrmela dol, pa tudi gor

Preračun za POPTV in NOVA24TV, pokaže podobne rezultate  na vrhu: pri obeh je prva SDS, druga pa SD. Razlika je na tretjem mestu, kjer je po Novi koalicija strank ZL, po POP pa je tretja trenutno daleč največja stranka v državnem zboru SMC, ki jo vodi premier Miro Cerar:

 

//datawrapper.dwcdn.net/IDEud/1/if(“undefined”==typeof window.datawrapper)window.datawrapper={};window.datawrapper[“IDEud”]={},window.datawrapper[“IDEud”].embedDeltas={“100″:586,”200″:543,”300″:517,”400″:517,”500″:491,”600″:491,”700″:491,”800″:491,”900″:491,”1000”:491},window.datawrapper[“IDEud”].iframe=document.getElementById(“datawrapper-chart-IDEud”),window.datawrapper[“IDEud”].iframe.style.height=window.datawrapper[“IDEud”].embedDeltas[Math.min(1e3,Math.max(100*Math.floor(window.datawrapper[“IDEud”].iframe.offsetWidth/100),100))]+”px”,window.addEventListener(“message”,function(a){if(“undefined”!=typeof a.data[“datawrapper-height”])for(var b in a.data[“datawrapper-height”])if(“IDEud”==b)window.datawrapper[“IDEud”].iframe.style.height=a.data[“datawrapper-height”][b]+”px”});

Za SMC je to tretje mesto precej slab rezultat. Podobno slabo kaže drugi največji vladni stranki Desus Karla Erjavca, ki po nobeni raziskavi zadnji mesec ni v krogu treh največjih.

Velikanske aprilske razlike med rezultati, ko je bila po raziskavi Mediane Pulse za POPTV NSI Ljudmile Novak celo tretja najmočnejša stranka v državi, po raziskavi Parsifala SC za Nova24TV pa bi ta stranka gladko izpadla iz parlamenta, so majske meritve ublažile.

Po Mediani, rezultate je POPTV objavil 28.5., NSi še kaže bolje kot po Novi24TV, a namerili so jim s 5,4 odstotki krepko nižji delež kot mesec dni prej, ko so jim namerili kar 13 odstotno podporo.

Pri majhnih povsem nezanesljivo

Obratno pa se je delež NSi na Nova24TV, tam so rezultate objavili 14.5.,  popravil: iz 2,4 aprila je maja delež poskočil na 3,8 odstotka. To je tik po pragom za vstop v parlament. Da bi lahko “prebili” prag je maja kazalo še SLS Marka Zidanška in stranki God Aleša Primca.

Pri majhnih strankah so razlike med raziskavami in v mesečnih primerjavah zelo velike. Zdi se, da so raziskave, tudi glede na nihanja, ki smo jim priča iz meseca v mesec, pri manjših strankah še prav posebej nezanesljive. Da so  te raziskave tudi sicer bolj kazalec dogajanja v javnem mnenju, na katerega se ni pametno zanesti, pa je znano.

Ta vtis se še okrepi, če v primerjavo vključimo še RTVS, za katero Ninamedia raziskave opravlja na nekoliko manjšem naboru strank. SNS, PS in GOD se na RTVS sploh ne pojavijo. Po Ninamediji je prednost SDS pred SD manjša kot po ostalih dveh raziskavah, na tretjem mestu pa je podobno kot po raziskavi za POPTV SMC. A DSD, IDS in TR, torej koalicija ZL, ne zaostajajo veliko:

TVS je raziskavo kot Nova24TV objavila 14.5.

Izvirni podatki o rezultatih vseh treh raziskav, ki so bili uporabljeni za preračune in primerjave, so dostopni v preglednici, ki jo lahko sami sortirate:

[table id=12 /]

Več o rezultatih aprila je dostopno na povezavi:

https://spletnicasopis.eu/2017/04/30/aprilske-meritve-nsi-izpada-iz-dz-prehiteva-karla-erjavca/

 

 

Advertisements

3 thoughts on “Majske ankete: NSI zgrmela dol, vzpenjanje levice

 1. Kolikor je mogoče opaziti, so ljudje naveličani sedanje vlade in politikov, ki sestavljajo kaoalicijo.Preprosto tem ne zaupajo več. Zaznan je porast pristašev SDS, vendar pa ta porast ni takšen, da bi straniki zagotovil zmago na volitvah in sestavo trdne vlade. Še vedno je več tako imenovanih “levih”, ki pričakujejo, da bi popravljeno delavsko samoupravljanje z reinkarniranim Titom ponovno ustvarilo raj v državi.
  Ljudstvo je sicer vse manj verno,, kljub temu pa pričakuje čudež.
  Ljudje vrejamejo, da se lahko pojavi mesija,drugi Tito, ki bo ustvaril čudež in popeljal ljudstvo v deželo blaginje.
  Takšno stanje pa je seveda topla greda za gojenje iluzij in nerealnih pričakovanj.
  Mešetarji, ki znajo ljudstvo zaslepiti in ponuditi to, kar si željio, se že pripravljajo in prav gotovo bodo naivnemu ljudstvu ponudili novo vabo v katero bo zagrizlo.
  Janše in SDS ni potrebno posebej blatiti, saj ta dosega limit, ki pa ni zadosten,da bi dosegel popolno zmago.
  Potrebno je osmešiti sedanje kolaicijske politike, pred vsem SMC in Cerarja, ki vse bolj postaja karikarura samega sebe, saj izgublja živce in blebeta neumnosti, ki jih celo najnaivnejši prepoznavajo.
  Novih obrazov in obrazekov je dovolj, da porazijo Cerarja in tudi Janšo in nadaljujejo pogubni ples.
  Vsa mašinerija je tukaj in ima zadostno moč, da še enkrat pozove pristše Milana Kučana in njegove kuhinje na pomoč,da nam reši Slovenijo.
  Ta kuhinja se dobro spozna na genetiko in ve,da se iz psa ne dan nareiti mačke in iz špinače radiča, tako se Slovenci ne bodo spremenili in ponudijo jim lahko šimpanza Jakeca iz živalskega vrta in zatrdijo, da jim bo ta prinesel blaginjo in glejga zlomka. Jakec nas bo vodili naslednja štiri leta.

  Všeč mi je

 2. Ker vse ankete javnega mnenja kažejo, da t. i. desnosredinskim strankam še nekaj časa ne bo uspelo spraviti skupaj nujne večine za izbiro mandatarja in sestavo vlade, je edino upanje za večino volilnega telesa, ki preverljivo podpira največji stranki na levi in desni, da se največji stranki z leve in desne končno dogovorita za sooblikovanje močne in operativne “velike koalicije”.

  S tem bi vladajoča večinska koalicija in močna izvoljena vlada v resnici zastopala interese večinskega dela volivcev in se izognila reformnim razvojnim blokadam manjših strank (Desus, SD, ZL), zaradi katerih doslej nobeni vladi ni uspel preboj na “fronti” privatizacije in odpiranja svežemu tujemu kapitalu, na “fronti” sproščanja vseh pogojev za razmah zasebnih podjetniških pobud in inovacij ter za sproščanje konkurenčnosti gospodarstva, na “fronti” racionalizacije in optimizacije javnega sektorja ter na “fronti” decentralizacije oz. regionalizacije oblasti v RS.

  A za možno oblikovanje “velike koalicije” obeh najmočnejših strank z leve in desne obstajata vsaj dva neprijetna in mučna predpogoja:
  1. Takoj in na vseh “frontah” je nujno potrebno prenehati politično propagandistično “zmerjati” najmočnejše konkurente za oblast s “komunisti” in/ali s “fašisti” ter prepovedati je treba stalno hujskanje in spodbujanje k razločevanju in razdoru ter medsebojnemu sovraštvu po izključujočem načelu “ali (mi) : ali (oni)”!
  2. Pogubno sovražno in izločevalno načelo “ali : ali” je potrebno v vseh javnih komunikacijah nadomestiti s strpnim, povezovalnim in načeloma spoštljivim veznikom “in”, ki omogoča strpen, spoštljiv, a tudi odkrit in pošten medsebojni dialog dveh ali več strani ter resnično tkanje zaupanja in zavzeto iskanje skupnega ter za vse udeležene strani sprejemljivega soglasja.

  Jasno je, da bodo največji nasprotniki kolikor toliko medsebojno strpne, spoštljive in kooperativne “velike koalicije” manjše protireformne stranke (Desus, SD, ZL), ki so imele doslej (pre)velik vpliv v posameznih koalicijskih vladah in ki so svojo premogočno vlogo “jezička na tehtnici” zlorabljale za svoje manjšinsko izsiljevanje marginalnih družbenih interesov ter za zaviranje ali celo popolno blokiranje vseh tistih ključnih družbenih reform, ki imajo ali bi morale imeti podporo večinskega dela gospodarstva in davkoplačevalcev.

  Ali sta vodstvi obeh največjih in najmočnejših političnih strank na levi in desni dozoreli za opazno spremembo v svojih političnih strategijah, taktikah in vsakodnevnih praksah ter v resnici prisluhniti pričakovanjem večine volilnega telesa ter kompleksnim zahtevam časa, bomo lahko preverili že na bližnjih parlamentarnih volitvah?

  Največji odgovornosti za svoje strateške in taktične odločitve ter posredno za nadaljnji razvoj ali zastoj države se politični vodstvi obeh najmočnejših strank nikakor ne bosta mogli izogniti!

  Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s