Pol vojaških pilotov ne sme v zrak, ker so poslanci “zafušali”

Večina slovenskih vojaških pilotov helikopterjev Cougar 532 in Bell 412 še kar ne sme leteti. V državni proračun poslanci niso vključili dovolj denarja za obvezna usposabljanja pilotov na simulatorjih. Ko so denar na obrambnem ministrstvu le našli, se je zapletlo z razpisi. Pri helikopterjih Bell, je neizbran ponudnik, ko so izpeljati javno naročilo, zahteval revizijo in spet ustavil vse skupaj.

Prepozno, pa še potem zaplet

Lani so usposabljanja pilotov izvedli, čeprav so jim s proračunom poslanci  tudi dodelili premalo denarja. S prerazporeditvami so na ministrstvu našli dodatnih 152.000 evrov. Letos, ko bi se moral del posadk usposabljati že januarja, jim ni uspelo. Ker ni bilo denarja so zamudili januarska in poznejša usposabljanja. Sklenitev pogodb je ministrstvo načrtovalo za marec. Pogodbe jim je takrat uspelo podpisati za usposabljanja pilotov Cougarjev, za Belle pa, zaradi pritožne neizbranega ponudnika, ne.

Prvega marca so z ministrstva zavrnili predstavitev točnih podatkov o številu pilotov, ki so prizemljeni. To je zaupen podatek, so trdili. A predstavili so vsaj statistike. „S helikopterjih Bell-412 trenutno ne sme leteti 27 odstotkov pilotov, s helikopterjih Cougar AS AL 532 pa 57 odstotkov pilotov,“ so pojasnili.

18 pilotov še lahko leti

V teh dneh pa so sindikatu pilotov dodatno pojasnili, da sta bila od aprila na urjenje na simulatorju, kjer se vadi varnostne postopke ob izrednih odpovedih letalskih sistemov, dva pilota Cougarja AS532AL. Zadnji pilot, ki leti na helikopterju Bell 412, pa je zaključil z urjenjem na simulatorju letenja 20. 2. 2016. Trenutno je, trdi ministrstvo, še operativnih šest posadk helikopterjev Bell 412 (12 pilotov) ter tri posadke helikopterjev AS 532 AL Cougar (šest pilotov).

Skupaj ima vojska 42 pilotov helikopterjev,  kaže preglednica o stroških usposabljanja, ki so jo predstavili marca.

Torej je prizemljena krepko več kot polovica vseh pilotov.

“Vojaški helikopterji so v letošnjem letu 26-krat reševali v gorah, 78-krat so poskrbeli za helikoptersko nujno medicinsko pomoč in 5-krat sodelovali pri gašenju požarov. Prepeljale so 110 poškodovanih ali obolelih oseb, na pogorišče pa odvrgle 157 tisoč litrov vode,” je pred tednom poslancem pojasnila obrambna ministrica Andreja Katič (SD), ki zagotavlja, da ta opravila še lahko izvajajo.

 

Več o tem, kako se bolj na videz povečuje denar za vojsko:

https://spletnicasopis.eu/2017/05/29/nato-kako-cerar-modernizira-vojsk/

Advertisements

2 thoughts on “Pol vojaških pilotov ne sme v zrak, ker so poslanci “zafušali”

 1. Kako značilno za to državo in njeno vladajočo administracijo.
  Slovenska vojska pod vrhovnim komandantom Borutom Pahorjem, premierom Cerarjem in pristojno ministrico Katičevo je že tri leta zapored ocenjena z negativno oceno, ako bi, Bog ne daj, izbruhnile izredne razmere.
  Torej plačujemo davkoplačevalci poklicno vojsko z enim odstotkom BDP le za brezciljno in mrtvoudno “ždenje” večine nemajhnega števila poklicnih častnikov, podčastnikov in vojakov v vse manj samoumevnem miru.
  Za prikrivanje oziroma maskiranje nedostojne in skrajno neodgovorne splošne obrambne in varnostne mizerije v RS pa Cerarjeva vlada in vladajoča koalicija SMC-Desus-SD “ad hoc” in brez vsake dolgoročnejše obrambne in varnostne strategije usposablja, opremlja in demonstrativno pošilja na tuje zgolj simbolične “elitne” oz. “reprezentančne” enote sicer vsestransko oskubljene in demoralizirane SV, in sicer na vojaške misije zavezništva Nato.
  Vrhovnega poveljnika SV in vlade RS očitno ne skrbi obrambna pripravljenost in operativna akcijska učinkovitost SV, ki bi morala biti v prvi vrsti usmerjena v učinkovito varovanje države in državljanov RS, ampak le, kaj bodo rekli “šefi” na sedežih zavezništva Nato in EU.

  Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s