Grims: Preko NLB milijarda iz Irana med embargom

„Kako je lahko preko Ljubljanske banke iz Irana, ki je bil pod embargom, potovala skoraj milijarda na sumljive naslove. In to v 48 urah. Odgovore o tem še čakamo. Sova ni edina. Za nadzor teh transakcij so pristojne tudi še druge institucije. Tudi urad za pranje denarja,«

To je pred dvema tednoma po seji komisije za nadzor obveščevalnih služb povedal predsednik nadzornikov  Branko Grims (SDS).

Tuje banke so protestirale

Preverjanje o potovanju milijarde dolarjev  iz Irana na NLB so nadzorniki obveščevalcev včeraj nadaljevali. Grims pa se je po pogovoru za zaprtimi vrati za medije odzval še ostreje kot prvič.

Opozoril je, da leta 2009, ko je iz Irana, ki je bil pod embargom, milijarda dolarjev preko NLB potoval na nekaj čez 9000 naslovov, v državi ni bilo reakcije. So se pa odzvale tuje banke, ki so v več sto primerih opozarjale na spornost nakazil. Poslale so uradne proteste. Tri banke pa so, ko gre za konkretna nakazila, prenehale sodelovati z NLB in niso več sprejemale denarja.

Šele po tem je prišlo do reakcij urada za preprečevanje pranja denarja in obvestila pristojnim institucijam, je dogajanje povzel Grims in opozoril, da na sejo komisije tudi tokrat ni prišel šef urada za preprečevanje pranja denarja Darko Muženič, da bi pojasnil ravnanje, zato se bo komisija ponovno sestala.

Anže Logar (SDS) Foto: DZ/Barbara Žejavac

Podatke, da se je na NLB nekaj nenavadnega dogajalo, je komisija za nadzor obveščevalcev dobila od preiskovalne komisije za bančno luknjo, ki jo vodi Anže Logar (SDS).

Primer so jim iz preiskovalne komisije predali zaradi možnih povezav s terorizmom in vohunsko dejavnost, je pojasnil Grims.

Trije direktorji v enem letu

Grims je opozoril, da je pri milijardi dolarjev transakcij takratno vodstvo NLB plačnike celo oprostilo običajnega plačila za transakcije.

V začetku leta 2009 je vodenje NLB nekdanji šef kabineta premiera Janeza Drnovška Marjan Kramar, kar se mu je iztekel mandat na vrhu največje banke v državi, predal Drašku Veselinoviču, ki je tudi prišel iz kvote LDS.

A krepko manjše LDS, ki jo je takrat vodila Katarina Kresal. Solastnica NLB je bila leta 2009 tudi še belgijska banka KBC

Po ostrih sporih v koaliciji vlade Boruta Pahorja (SD), tudi o dilemah, ali še kreditirati tajkunske prevzeme podjetij,  je Veselinovič že po nekaj mesecih moral odstopiti. Odstopil je aprila 2009.

Septembra je vodenje banke prevzel Božo Jašovič, ki je odstopil decembra 2011.

Del izjav predsednika komisije za nadzor obveščevalnih služb Branka Grimsa (SDS) o NLB in denarju iz Irana je bil včeraj tak:

 

»Reakcija uradnih institucij je bila pozna, po ugotovitvah, ki so bile predstavljene danes,  šele meseca avgusta 2010, kriminalistična policija je bila prvič obveščena  oktobra 2010,“ je dejal Grims in povzel, da ni bil  nihče ovaden, proti nikomur ni bilo postopka.
Ocenil je še, da je običajna provizija pri takšnih poslih od pet pa do 30 odstotkov.

To je lahko od 50 do 300 milijonov evrov zaslužka za nekoga, je dejal.

Več o tem, kaj je Grims o denarju iz Bližnjega vzhoda povedal prvič:

https://spletnicasopis.eu/2017/05/15/sova-je-vlado-opozorila-na-tveganja-ob-prodaji-mecatorja/

 

Advertisements

5 thoughts on “Grims: Preko NLB milijarda iz Irana med embargom

 1. Še enkrat več se je izkazalo, da so naši represivni/nadzorni organi namenjeni le nadlegovanju posameznih državljanov in oviranju politične opozicije. Z dejavnostjo, za katero so formalno ustanovljeni, pa se ne ukvarjajo.

  Všeč mi je

 2. “Grims je opozoril, da je pri milijardi dolarjev transakcij takratno vodstvo NLB plačnike celo oprostilo običajnega plačila za transakcije.”
  In kdo v banki je sprejel to odločitev in tako po vsej verjetnosti oškodoval banko? Zakaj banka proti temu, ki je po vsej verjetnosti oškodoval banko, ni sprožila odškodninske tožbe?
  Da o vsem ostalem, kar se nanaša na kršenje embarga sploh ničesar ne zapišem.
  Aja, pa kdo je sprejel v banki odločitev, da o tej transakciji ne bodo nikomur in nikdar dali nobenega podatka ter na osnovi katerega predpisa je sprejel to odločitev?

  Všeč mi je

 3. Urad za pranje denarja, NPU, MNZ, specializirano državno tožilstvo, Sova …
  Ali potrebujemo državljani in davkoplačevalci še kak dokaz za edino mogočo ugotovitev, da so vsi ti strašljivo zveneči organi izvršne veje oblasti sramotno neučinkoviti “papirnati tigri”, ki se jih bojimo le še nepoboljšljivi in nepoučeni naivneži.
  Ali zaradi tega, ker so njihovi najvišji funkcionarji nesposobni, ali skorumpirani, ali ideološko in hlapčevsko podvrženi domačim ali tujim silam kriminalno-političnega podzemlja, je pravzapav za davkoplačevalce vseeno.
  Vsi tedanji “šefi” oziroma imenovani ali izvoljeni najvišji funkcionarji teh državnih organov in organizacij bi morali za nezaslišano “spanje” in popolno akcijsko mrtvoudnost svojih organov in služb odgovarjati pred zakonodajno in sodno vejo državne oblasti.
  Gre namreč za neznansko etično, moralno, politično, diplomatsko in finančno škodo, ki so jo ti neodgovorni/nesposobni funkcionarji s sodelavci dopustili v breme države, državljanov in najverjetneje tudi skupnosti EU.

  Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s