Izjemne pokojnine: Vsi za dodatke športnikom v volilnem letu

Nihče v odboru za izobraževanje ta teden ni nasprotoval zakonu o dodatkih h pokojninam za izjemne dosežke na področju športa. Že pred tem so poslanci, da bi zagotovili več denarja športnim društvom, dovolili prodajo piva in vina na stadionih.

Popravili čisto vse člene

Peter Vilfan (Desus) Foto: DZ/Barbara Žejavac

Višje pokojnine za športnike je predlagal Peter Vilfan (Desus). Glede na veliko soglasje v odboru bodo dodatke poslanci uzakonili še ta mesec ali najpozneje julija pred začetkom parlamentarnih počitnic.

V volilnem letu so poslanci takšnim in podobnim dodatkom naklonjeni.

K svojemu zakonu, ki ima vsega 15 členov, je Vilfan predlagal množico dopolnil, da bi odpravil pomisleke pravnikov in vlade. Predlagal je več dopolnil kot je členov in vse so v odboru poslanci potrdili.

Kolikšen bo dodatek, ni jasno

Dodatke za športnike podpira tudi vlada, je poslancem povedala ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič (SMC).  Opozorila pa je, da pa bi kriteriji za dodelitev in višino dodatka morali biti zapisani bolj jasno.

Na sredi posnetka je ministrica Maja Makovec Brenčič (SMC) med današnjo sejo odbora Foto: DZ/Barbara Žejavac

Podobno je opozorila tudi zakonodajno pravna služba DZ, da mora biti pri denarju zakon natančen, da bi se izognili poznejšim sporom.

„Določite, koliko je vredna kakšna kolajna, da ne bo kdo sodno spodbijal vsega skupaj,“ je bil nasvet.

Pravniki v DZ pa so predlagali tudi, naj poslanci ne ovinkarijo, ali bodo dodatki le za športnike ali tudi za druge delavce na področju športa preko Bloudkovih nagrad za življenjsko delo: zakon mora biti jasen, ne pa da nekaj piše v naslovu, v besedilu pa nekaj drugega.

Tudi po najnovejši verziji, zakon je bil z dopolnili v celoti nadomeščen z novim, točne vsote dodatkov k pokojninam še ne moremo predstaviti. Niso namreč številčno določeni.

Obsojeni športniki brez dodatka 

Je pa jasno vsaj, da bodo dodatek, ko izpolnijo pogoje za upokojitev, dobili vrhunski športniki, ki imajo olimpijske ali paraolimpijske medalje, medalje z olimpijade gluhih, medalje s šahovske olimpijade ali medalje s svetovnih prvenstev v olimpijskih kolektivnih športnih panogah ali olimpijskih športnih disciplinah individualnih športnih panog v članski konkurenci.
Dodatek bo tudi za dobitnike Bloudkovih nagrad za življenjsko delo ali vrhunske mednarodne športne dosežke«.

Pravico bodo vsi ti izgubili, če bodo obsojeni na pol leta zapora in jim sodba še ni izbrisana. Za dodatek bodo morali imeti slovensko državljanstvo, umaknili pa so poslanci dodatni pogoj, da bi moral nekdanji športnik tudi bivati v Sloveniji.

Kordiš: Zdaj se slinite, prej pa…

Na pomisleke, da bi morali enako urejati izredne pokojnine tudi za kulturnike, znanstvenike in podobne, je Vilfan odgovoril, da je sam predlagal rešitev za športnike, kar je lahko vzorec tudi za druge, rešitve za druge pa mora predlagati vlada.

Eden redkih, ki je bil vsaj nekoliko kritičen, je bil Miha Kordiš (ZL), ki je ocenil, da bo s tem zakonom dodatke k pokojninam dobilo kakšnih 120 ljudi, med temi mnogi šele čez čas. Potem pa je večini poslancev zabrusil: Vsi se slinite tukaj, poslanci iz koalicije, ravnokar pa ste dvignili roke za zakon o športu, ki omogoča ekstremno prekarizacijo za športnike…“

Skupaj z Vilfanom je, da so predlagatelji novosti, podpisalo 54 poslancev od skupaj 90 tih. Predlog so podpisali poslanci SMC (le eden ni), vsi iz SD, devet od enajstih poslancev Desusa in vsi nepovezani poslanci.

Več o predlogu za dodatke k pokojninam športnikom:

https://spletnicasopis.eu/2017/05/31/izjemne-pokojnine-slovenija-je-drzava-borcev-politikov-kulturnikov/

 

 

 

 

Advertisements

4 thoughts on “Izjemne pokojnine: Vsi za dodatke športnikom v volilnem letu

 1. Hmm, a športniki v svoji aktivni karieri ničesar ne zaslužijo (mislim za člansko konkurenco)? Verjetno nekaj zaslužijo in če zaslužijo, zakaj si pa ne bi nekaj vplačali v pokojninsko blagajno, saj je to dobro za njih, ne? In če si so oziroma si bodo vplačači v pokojninsko blagajno, potem bodo dobili pokojnino, ne? In vsak naj ima takšno pokojnino kolikor je pač vplača v pšokojninsko blagajno za časa svojega aktivnega delovnega življenja, ne?

  Všeč mi je

  • Hmm, a športniki v svoji aktivni karieri ničesar ne zaslužijo (mislim na člansko konkurenco)? Verjetno nekaj zaslužijo in če zaslužijo, zakaj si pa ne bi nekaj vplačali v pokojninsko blagajno, saj je to dobro za njih, ne? In če si so oziroma si bodo vplačali v pokojninsko blagajno, potem bodo dobili pokojnino, ne? In vsak naj ima takšno pokojnino kolikor je pač vplačal v pokojninsko blagajno za časa svojega aktivnega delovnega življenja, ne?
   Prejšnji komentar je imel enostavno preveč tipkarskih napak in zato popravljam!

   Všeč mi je

 2. Pokojnina mora postati denar, ki ga prejemajo le upokojenci, ki imajo določeno delovno dobo in so vplačevali določen prispevek v pokojninsko blgajno. PIKA. PIKA.
  Vse ostalo, kar pa lahko prejemajo državljani za posebne zasluge, za posebne dosežke, za to da preživijo in še za marsikaj, pa mora postati proračunski transfer. Proračun naj zagotavlja denar za vse, kar ni pokojnina, katero sem omenil. Zaradi površnosti, nedoslednosti, tudi slabe zakonodaje prispevki v pokojninsko blagajno ne zadostujejo za izplačilo pokojnin. Najverjetneje tudi tistih, ki sem jih uvodoma definiral. V takšnem primeru mora država subvencionirati tudi takšne pokojnine. Pa to ne zradi prijaznosti, tudi ne zaradi prisile. Država mora doplačevati pokojnine tistim upokojencem, ki so bili redno zaposleni in redno vplačevali pripspevske.Če se računica ne izide, da bi dobivali zasluženo pokojnino, je država dolžna doplačevati zato, ker ni poskrbela, da bi pokojninska blagajna poslovala pozitivno, se pravi,da bi krila vse izdtke, ki nastajajo pri izplačilu pokojnin.
  Ali se takšnemu zahtevku reče reforma, ali ne, me ne zanima,vendar je država dolžna, da uravnovesi prihodke z izdatki tako, da redni upokojenci ne bodo oškodovani. Upokojenci so si denar za pokojnine zaslužili in zato pokojnine niso nikakršne socialne dajatve, s katerimi se poigrava politika, ki se gre socialno državo in deli denar po svojih bolnih prepričanjh. Tudi diferencirano izplačevanje regresov in zviševanje najnižjih pokojnin je nezakonito in protiustavno. Če si vladajoča politika želi kupiti določen sloj upokojencev, naj to naredi tako,da s posebnim zakonom zagotovi denar, ne pa da populistično dviguje pokojnine najrevnejšim.Tisti z najvišjimi pokojninami so pač vplačevali več in zato jim visoke pokojnine pripadajo.
  Če ministrica želi plačevati zaslužne šoprtnike naj jih, ampak ne iz pokojninskega sklada in ne na račun upokojencev, ki so pokojnine zaslužili s plačanimi prispevki.
  Če pa je socialno čuteča, pa si naj zmanjša plačo in se obveže plačevati dodatke kateremukoli šoprtniku, tistemu, ki je blestel v športnih arenah, ali tistemu, ki podpira njeno politiko.

  Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s