Izjemne pokojnine: Država borcev, politikov in kulturnikov

„Borčevske pokojnine prejema nekaj več kot 6.000 nekdanjih borcev NOB in okoli 10.000 družinskih članov, skupaj okoli 16.000 prejemnikov. Taki so podatki Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije, ki so nam dostopni, sicer so stari že nekaj let. Za borčevske pokojnine se je iz državnega proračuna na letni ravni pred nekaj leti zagotavljalo preko 20 milijonov evrov. Za izjemne pokojnine za ustvarjalce na področju kulture se je namenjalo 1,5 milijona evrov. Za nekdanje vrhunske športnike pa le nekaj preko sto tisoč evrov.“

To je v predlogu zakona, ki bi uvedel dodatke k pokojnini za izjemne dosežke na področju športa, zapisal poslanec Desus Peter Vilfan in dodal, da je iz podatkov, kdo dobiva državne pokojnine, mogoče sklepati, da je Slovenija predvsem država borcev, politikov in ustvarjalcev na področju kulture, ne pa športnikov.

Po alkoholu še pokojnine

Vilfan je prvi podpisan pod predlog za državne dodatke k pokojninam športnikom. Sledijo mu velika večina poslancev SMC, Desus, SD in nepovezanih. Parlament je, da bi športnim društvom zagotovil več denarja, v zadnjem mesecu že ponovno dovolil prodajo piva in vina na stadionih. Kot kaže množica podpisnikov predloga bo uzakonil še dodatke k pokojninam športnikov. O tej spremembi, ki bi vrhunskim športnikom dodatek zagotovila, ko izpolnijo običajne pogoje za upokojitev, bo razpravljal odbor za izobraževanje, znanost, šport in mladino.

Izjemne pokojnine so športniki lahko dobili že v preteklosti, opozarjajo pobudniki. Na področju športa je bilo podeljenih enajst izjemnih pokojnin, pri čemer so bile zadnje podeljene že davnega leta 2007.

Začelo se je leta 2002, ko je strokovni svet predlagal takratni ministrici, da se tudi vrhunskim športnikom in športnim delavcem podelijo izjemne pokojnine – tako kot so to že davno prej imeli urejeno kulturniki, borci in še nekateri drugi. Če športnik ni bil med dobitniki odličij z olimpijskih, svetovnih ali evropskih prvenstev, pa še to le v tistih panogah, ki so v rednem olimpijskem programu, izjemne pokojnine ni dobil. Da bi ustregli še športnim delavcem in trenerjem, ki odličij ne dobijo, se je dodalo še dodatno merilo, in sicer Bloudkovo nagrado, kot najvišjo možno priznanje na področju slovenskega športa.

Med prejemniki tudi premierov oče

Ta hip izjemne pokojnine prejemajo naslednji športniki: košarkarji Ivo Daneu, Borut Bassin in Aljoša Žorga, telovadca Miro Cerar in Tine Šrot, smučarski skakalec Jože Šlibar in še nekaj drugih, je zapisano v poslanskem predlogu zakona.

Poslanci, ki jih vodi Vilfan, so med prejemniki pokojnin navedli tudi nekaj športnikov, ki so že nekaj let pokojni. Sam sem to najprej spregledal. Po opozorilu bralca portala, nekdanjega odličnega urednika na Delu, sem ta imena izbrisal.

Na drug strani je, opozarjajo pobudniki, ministrstvo za kulturo podelilo več kot 300 izjemnih pokojnin, med njimi tudi družinske.

Zanimivo je, da Peter Vilfan in ostali predlagatelji zakona, ki bi omogočil dodatke k pokojninam športnikom, trdijo, da novost države vsaj prva leta ne bo nič stala. To so zapisali tako:

Po domače to pomeni, da sprejemajo vsaj kratkoročno precej nepomemben zakon ali pa so finančne posledice slabo prikazali.

Advertisements

11 thoughts on “Izjemne pokojnine: Država borcev, politikov in kulturnikov

 1. Nujno je potrebno definirati pokojnino kot zaslužen prihodek izključno iz prispevkov iz dela.
  Samo tisti, ki so plačevali prispevke za pokojnino so upravičeni do pokojnin in sicer v sorazmerju z vplačanimi prispevki.
  Vse ostalo pa so najrazličnejši transferi, ki se plačujejo iz proračuna.
  S takšnm načinom bi država stimulirala plačevanje prispevkov on naredila red.
  Vsi ostali trenferi pa so mogoči, če sedržavljani strinjajo z njimi.Lahko dobijo potem denar tisti, ki so predebeli, plavolaske, gobarji, ali tisti, ki smrčijo.
  V to kategorijo spadajo umetniki, akademiki, športniki, borci, zaslužni državljani in vsi, ki si pokojnine niso zaslužili z delom in niso vplačevali prispevkov.

  Všeč mi je

 2. “Borčevske pokojnine prejema nekaj več kot 6.000 nekdanjih borcev NOB in okoli 10.000 družinskih članov, skupaj okoli 16.000 prejemnikov. Taki so podatki Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije, ki so nam dostopni, sicer so stari že nekaj let.”
  Ne mi govoriti, da ZPIZ z vso svojo informatiko ne more podati natančne številke na točno določen datum, ker v nasprotnem se človek vpraša, kako sploh funkcionirajo in s kakšnimi podatki operirajo, še posebej ob zatrjevanju, da so podatki stari nekaj let! Sicer bo pa te sisteme pokojnin verjetno potrebno preveriti, ker se bo treba enkrat pač odločiti, koliko si ta država in družba lahko privošči, pač glede na to koliko ustvari.

  Všeč mi je

 3. V tej državi se je vedno spodbujalo in razvijalo določene izjeme, ker so oblastniki radi “dobrotniki” pri podeljevanju bolj in manj zasluženih izjemnih materialnih in drugih družbenih privilegijev.
  Za nazaj seveda ni dopustno ničesar spreminjati, za naprej pa bi morali težiti k dosledni uveljavitvi načela enakosti pred zakonom.
  Kar pomeni, da bi se bilo nujno v prihodnje izogibati vsem nesistemskim in izvensistemskim izjemam, s katerimi oblastniki skušajo selektivno in po svoji pristranski presoji “popravljati” nekatere družbene krivice, a s tem nehote povzročajo nove.
  Namesto, da si poslanci prizadevajo za izjemne pokojnine športnikom, umetnikom idr. naj skušajo s spodbudami za konkurenčnost gospodarstva in večjega zaposlovanja doseči višji BDP na zaposlenega ter višji družbeni standard in iz tega izhajajoče tudi višje socialne prejemke državljanov. Za vse državljane in potencialne uživalce po istih zakonskih osnovah ter istih strokovnih kriterijih in merilih!

  Všeč mi je

 4. Po logiki NOB in bi morali izplačevati tudi štipendije, za katere je velika dobrotnica Josipina Hočevar iz Radovljice, Szražišča pri Kranju oziroma Krškega v oporoki opredelila najrazličnejšpe zneske za različne štipedijske sklade. Menim, da je plačevanje zaslug za sodelovanje v “domovinski” vojni še desetletja po njej povsem neprimerno. Kulturnike je potrebno kvalitetno plačevati, da bodo imeli dobro pokojninsko osnovo, ne pa, da delajo za honorarje, potem pa stokajo nad nizko pokojnino. Športniki? Tudi po končani tekmovalni karieri so vsepovsod in ne vem, zakaj niso v normalnem delovnem razmerju. Nekateri, kot Miro Cerar st. pa bi se tudi že lahko umaknili z niza funkcij, da bi vendar mlajši z novimi idejami in hotenji prišli do izraza s svojim delom.

  Všeč mi je

 5. Kot je že nekdo napisal, bi moral pokojninski sklad vršiti izplačila samo tistim, ki so vanj vplačevali in to v sorazmerju z dejanskimi vplačili. To je edino pravično in stimulativno, da nekdo vplačuje v ta sklad. Vse ostalo, ki se izplačuje, naj se transferira iz drugih naslovov, ne vem kulturnikom iz Ministrsva za kultura itd. To kar se dogaja na področju borčevskih penzij je nedopustno in da sedaj že družinski člani dedujejo ali so avtomatsko dobili borčevske penzije je skregano z vsako pametjo !

  Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s