DZ: Poslanci že vrnili alkohol na stadione

„Alkohol razumemo kot nekaj sprejemljivega, kot del kulture. Žal se pri tem motimo. Alkohol je izjemno škodljiv.“

S tem opozorilom je Tomaž Gantar  (Desus) napovedal, da bo proti omilitvi prepovedi prodaje alkoholnih pijač na športnih prireditvah. A večine poslancev predsednik odbora za zdravje Gantar ni prepričal s svarili o rakotvornosti alkohola in opozorili, da proti tej spremembi ni le vlada, proti je predvsem stroka.

Vlada proti, vladna  koalicija za

Na stadionih bo spet dovoljeno prodajati pivo in vino, je danes odločilo 40 poslancev, proti jih je bilo 20. Zaradi ocene večine, da je to manj pomembna sprememba, so o spremembi ureditve odločali po zelo hitrem postopku.

Omilitev prepovedi prodaje alkohola je predlagal Jani Möderndorfer. Pred dvema letoma je ta poslanec z enako idejo propadel, ker ga ni podprl nihče iz SMC.

A položaj se je spremenil. Möderndorfer je medtem prestopil v SMC, pa še volitve se bližajo.

Liberalizaciji je nasprotovala vlada z opozorili, da so zamisli »neprimerne in v nasprotju s temeljnimi javno zdravstvenimi usmeritvami naše države.«  A v parlamentu je že pred tem 27 poslancev vladne SMC in še trije iz Desusa podpisalo Möderndorferjev predlog za vrnitev piva in vina na stadione.

Prvi kozarec piva julija ali avgusta

Med podpisniki predloga so bili tudi najpomembnejši poslanci SMC in Desusa, denimo vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer, predsednik državnega zbora Milan Brglez, predsednik sveta SMC Dragan Matić, pa tudi vodja poslanske skupine Desus Franc Jurša in nekdanji odlični košarkar Peter Vilfan.

Eden od ciljev spremembe ureditve je, da bi športna društva s prodajo alkohola prišla do dodatnega denarja za svoje delo.

Če ne bo zapletov z vetom državnega sveta, bo pivo ali vino na stadionih mogoče kupiti konec julija ali avgusta.

Zakon bo začel veljati 15 dni po objavi v uradnem listu, organizatorji pa bodo alkohol smeli začeti prodajati 30 dni po uveljavitvi, če bodo izpolnili pogoje in pridobili dovoljenja, ki jih zahteva zakon.

Več o postopku odločanja:

https://spletnicasopis.eu/2017/03/25/dz-alkohol-bo-hitro-na-stadionih/

Advertisements

One thought on “DZ: Poslanci že vrnili alkohol na stadione

  1. Dejstvo, da vlada SMC-Desus-SD vrača alkohol na športne prireditve tako rekoč istočasno, ko prepoveduje celo “uprizorjeno” kajenje vsakršnih tobačnih nadomestkov na gledaliških odrih (ter s tem zavestno krši svobodo umetniškega ustvarjanja) dokazuje, da je za to vlado hkrati dobesedno mogoče vse in nič.
    Ali povedano drugače: Cerarjevo vlado in vladajočo koalicijo SMC-Desus-SD prav nič ne briga fizično in socialno zdravje državljanov, radi bi le pobrali čim več davkov in trošarin na tobak, alkohol in žgane pijače ter od tega obilnega “harača” nekaj drobtinic prepustili tudi organizatorjem športnih prireditev in športnim organizacijam, ki jih brez dodatnih davkov in drugih prispevkov niso sposobni in pripravljeni sofinancirati.
    Po zadnji prepovedi koncerta v Mariboru zaradi “tveganja za javni mir in red” pa obstaja utemeljena nevarnost, da bodo podobno ravnali tudi drugi pristojni uradniki na upravnih enotah, ko bodo zaradi “tveganja za javni red in mir” zaradi pričakovane alkoholiziranosti navijačev oz. občinstva začeli prepovedovati športne prireditve, še posebej najbolj rizična srečanja samooklicanih navijačev Olimpije, Maribora, Jesenic ….

    Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s