Kovačič: “Moralne podpore je dovolj. Potrebujemo podpise!”

»Šele začeli smo. Težko je oceniti, koliko je že podpisov. A težko jih je zbrati 40.000. Pridite in podpišite.« Tako je Vili Kovačič, ki zbira podpise za referendum o zakonu o drugem tiru, opisal, kako od petka prejšnji teden zbira podpise. Dodal je: »Moralne podpore imamo dovolj. Potrebujemo podpise!«

Kovačič je opozoril, da so referendum z izjemo Združene levice in strank vladne koalicije (SMC, Desus in SD) podprle čisto vse druge stranke. »A to ne zadošča. Učinek mora biti še na terenu,« je opozoril Kovačič, ki ima še mesec dni časa, da zbere 40.000 podpisov.

Več o dilemah drugega tira:

https://spletnicasopis.eu/2017/05/22/drugi-tir-je-v-zadregi-cerar-ali-sds/

Polom na referendumu o pravicah gejev

Zadnji referendum, ki je bil decembra 2015, je levica močno izgubila. Vladne stranke so bile takrat zelo skopuške pri prepričevanju volivcev. SMC, ki združuje 35 poslancev, je za kampanjo namenila vsega 9700 evrov. Za »družinski« referendum je z 11 tisoč evri več kot SMC sam investiral gejevski aktivist Miha Lobnik. SMC ima milijonski proračun. Lobnik je s kampanjo prehitel celo vse tri koalicijske stranke skupaj: Desus ni porabil niti centa, SD pa 945 evrov. Večina poslancev je Lobnika pozneje, zgodilo se je oktobra lani, s 54 glasovi za in 14 proti, imenovala za  zagovornika načela enakosti. Funkcijo so pred tem ustanovili.

Referendum so vladajoči izgubili na celi črti. Kar 63,51 odstotka glasujočih je zavrnilo spremembo zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki bi gejevske in lezbične pare izenačila z drugimi.

Prvič, odkar je bila spremenjena ustavna ureditev, je bil dosežen pogoj, da je zakonu nasprotovala tudi več kot petina vseh volilnih upravičencev. Torej najmanj 342.591. Proti je bilo 394.482 volivcev. Do izenačitev pravic različnih parov je pozneje tudi zaradi sodb ustavnega sodišča prišlo na drug način.

Čepinova ni pomagala

Posnetek iz vladnega promocijskega spota

Krepko več kot vse koalicijske stranke je z 21.000 evrov za kampanjo na zadnjem referendumu porabila opozicijska Združena levica, ki ima vsega šest poslancev. ZL je na referendumu padlo novelo predlagala. Vse te stranke in posameznike pa je s 47.000 evri prehitel Aleš Primc, ki je takrat vodil kampanjo proti zakonu.

[wp_ad_camp_2]

Ti zneski so nizki, če jih primerjamo s porabljenim denarjem na referendumih pred tem. Več je za kampanijo pred super referendumom s  96.021  evri  leta 2011 porabila vlada Boruta Pahorja. Denar je bil iz državnega proračuna. V zgodovino pa se je ta strošek vtisnil, ker je vseboval tudi plačilo Urški Čepin. Premier je predvajanje spotov s Čepinovo kot zgrešeno potezo hitro ustavil.

Na referendumu je odločna večina zavrnila pokojninsko reformo in še dva druga zakona.

Advertisements

6 thoughts on “Kovačič: “Moralne podpore je dovolj. Potrebujemo podpise!”

 1. Ko sem poslušal odgovor Mira Cerarja na zasravljno poslanskovprašanje Ljuba Žnidarja, me je spreletel bes.
  Cerar je prestopil vse meje razuma in poštenja. Tako prenapet in lažnjiv je bil njegov odgovor.
  Danes je povsem jasno, da je uzakonjan drugi tir predrag, da ni zaprta fiančna konstrujcija, ni jasno, kaj se bo sploh gadilo in še mnogo drugih prevar skriva zakon, ki je milo rečeno sramota za aktualno vlado.
  Na takšni osnovi pa sprenevedanje, laži in ohola napihnjenost, ki nima mesta v normalni družbi.
  Miro Cerar je s tem izgubil vso dostojanstvo, ki ga mora imeti premier.
  Čas je, da odstopi. Če se tega ne zaveda sedaj, se bo z resnico seznanil po tem, ko bo igubil referendum.

  Všeč mi je

 2. Ni dolgo, ko sem prebral komentar o sposobnost predsednika DZ in ta je, da bi lahko opravljal delo trafikanta ne pa tako pomembno funkcijo v državi. Za g. Cerarja pa bi spričo njegovih vodstvenih sposobnostih in nadutosti predlagal, da prevzame neko nezahtevno funkcijo v živalskem vrtu. (tudi tam ga nebi razumeli)!

  Všeč mi je

 3. Če je premier rekel javno, da stane 1 km te proge (II. tir proge Divača – Koper) 27 milijonov eurov, potem je izračun jasen 27 mil. x 27 km = 729 mil.; pa če dodamo še 10 % za rezervo je to cca. 800 milijonov eurov, kar pa nikakor ni več kot 1 milijardo eurov oziroma celo več (kot se navajajo nekatere številke v javnosti).

  Všeč mi je

 4. Zaradi tega projekta in projekta v Mariboru bi morala vlada odstopiti, ker so jih tisti, ki so jih nastavili, nategnili tako, kot še nobeno rdečo vlado do sedaj.

  Všeč mi je

 5. Upam, da bodo celo najbolj neumni končno spoznali, čemu in komu služijo Kučanovi novi in stari obrazi!
  Jaz sem svojo podporo ZA referendum podpisal včeraj, ko nam je koledar kazal 23. dan, aktualnega meseca.

  Meni je Cerar povedal vse o sebi tisti trenutek, ko je javno naznanil, da ukradenega denarja za neupravičeno zaračunane potne stroške ne bo vrnil.

  Všeč mi je

 6. SPORNO je vse, ne le trasa.
  Referendum se glasi: PROTI DVOJNI CENI za enojni tir!

  Gre za popolnoma neracionalno izbiro, ki sploh nima pravne podlage, z vrsto tehničnih pomanjkljivosti!
  Poleg podpisov (ni podpisa pooblaščenega projektanta, inženirja, ni čudno, saj gre za napačne tehnične odločitve; kdo bo odgovarjal?!) manjkajo tudi žigi, manjkajo razna soglasja, tudi tehnična, da lahko gradijo pod črnokalskim viaduktom (če bi ju imeli bi že davno mahali z njima, je napisal poznavalec problematike)
  Zakaj so sprejeli zakon? Zato, da vse to zaobidejo! BANDA!

  Podpise zbiramo s polno paro! Na žalost so mladi indiferentni! Le zakaj?

  Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s