Drugi tir: Je v zadregi Cerar ali SDS?

Minimalno bomo obremenili davkoplačevalce in izvedli projekt, za katerega se 20 let govori, da je nujen. Zdaj ste pa vsi proti, se je premier Miro Cerar (SMC) začudil, ko je odgovarjal na poslansko vprašanje Ljuba Žnidarja (SDS) o načinu, kako namerava vlada zgraditi 27 kilometrov enotirne železniške proge do Kopra.

Žnidar: Na daleč se vidi…

Premier Miro Cerar Foto: DZ/Barbara Žejavac

Premieru in koaliciji je Žnidar očital, da so ravnali neracionalno, ko so najprej ustanovili posebno podjetje za izgradnjo proge, mu nakazali 200 milijonov evrov, šele potem pa tej družbi z zakonom, ki so ga sprejeli po nujnem postopku,  dodelili koncesijo za 45 let in s tem zagotovili denar, odgovornosti pa ne.

„Na daleč se vidi, da gre za pravno podlago za finančno mahinacijo,“ je ocenil poslanec SDS.

Premier  je odgovoril, da vladni projekt podpirajo evropska komisija, evropska investicijska banka,  štiri zaledne države, ki so pripravljene sodelovati in tudi Španija, vlada sodeluje z računskim sodiščem, KPK…

Cerar: Skrivate se za Kovačičem

Nobenega prikrivanj ni, nobenih zakulisnih iger, ki so bile v preteklosti, je zagotovil Cerar in nadaljeval, da je zato presenečen, da se „nekateri skrivate celo za referendumsko pobudo Vilija Kovačiča“. Cerar je dodal, da je drugi tir prepomembna stvar, da bi jo uporabili za politično igro in kampanjo. „Ta projekt Slovenija potrebuje, ne gre za vlado, to je za Slovenijo, za njeno prihodnost,” je premier ponovil stavek, ki ga je zadnje tedne izrekel že večkrat.

Za pol milijarde ceneje bi bilo po oceni strokovnjakov mogoče zgraditi drugi tir, pa je vztrajal Žnidar in nadaljeval, da je logično, da se zaradi predragega projekta zbirajo referendumski podpisi in dodal, da se SDS ne skriva za referendumom. „Jasno povemo, da za takšno trošenje javnega denarja absolutno nismo,“ je dejal.

Kdo zapravlja denar in koliko

Poslanci SDS Foto: DZ/Barbara Žejavac

Premier je ugovarjal, da je podatek, da bo kilometrov proge stal 50 milijonov,  zavajanje. Načrtovani strošek je okoli 27 milijonov po sedanjih izračunih, je ocenil Cerar in opozoril, da je teren težak in zato cena visoka. Žnidarja pa je vprašal , kako lahko reče, da vlada neracionalno troši denar, ko pa, kot je dejal Cerar, ste „vi klicali trojko, ko smo mi prišli na oblast… Mi pa smo finančno konsolidirali državo, ki je imela velik proračunski primanjkljaj. Mi smo uredili javne finance, zato pa lahko sedaj normalno dihamo, zato pa lahko gospodarstvo normalno deluje…“

Izjave so sprožile nekaj negodovanje in smeh iz opozicijskih vrst,

Cerar se je odzval z: “Se lahko smejite, ja. S tem ponavadi prikrivate zadrego…“

Več o tem:

https://spletnicasopis.eu/2017/05/22/nad-cerarja-z-drugim-tirom-sovo-in-tezavami-s-hrvati/

Advertisements

5 thoughts on “Drugi tir: Je v zadregi Cerar ali SDS?

 1. Večkrat sem že napisal, pa naj še enkrat: trasiranje železniške proge je naloga strokovnjakov. Ne bom našteval vse elemente, ki jih je pri trasiranju porebno upoštevati, ker jih je preveč, opozorim naj samo na enega, to je računska hitrost. Ta določa elemente trase, se pravi krivine. Večja je računska hitrost, večje morajo biti krivine in zato računska hitrost znatno vpliva na ceno gradbenih del. Cena narašča eksponencialno z računsko hitrostjo.To je znano dejstvo, ki ga morajo obvladati vsi gradbeni inženirji ne glede, s čem se sicer ukvarjajo. Tega se naučijo pri izdelavi programa, ko morajo povezari točko A z točko B z dano računsko hitrostjo in največjim vzdolžnim naklonom.
  Določiti računsko hitrost 160 km/h za industrijski tir med Divačo in Koprom je seveda prvovrstna neumnost, ki jo lahko zagrešijo le nestrokovnjaki, ali pa lopovi, ki v izgradnji iščejo velike zaslužke. Cerar ni strokovnjak, obkrožajo pa ga lopovi.
  Je pa enako kriv, kot lopovi,saj jm drži žakel. Je sokriv in če zakon ne bo padel, bo prej ali slej za to lopovščino odgovarjal. Ne bo se mogel izgovarjati, da ni vedel, da ni bil seznanjen in ne bo mogel prenašati krivde na druge. Dovolj posnetkov je, ki pričajo, kako se norčuje iz zdravega razuma in spravlja v zadergo gradbene inženirje, ki morajo požirati laži in neumnosti, ki jih trosi.

  Všeč mi je

 2. Ali ni čudno, da vladnega projekta “drugega tira” ne podpira ne mestna občina Koper ne Luka Koper in ne Slovenske železnice, ki bi naj imele od tega logističnega projekta največje koristi ter bi morale biti zanj eksistencialno zainteresirane.
  Pa projektu z županom Popovićem soglasno nasprotuje mestni svet Kopra (brez svetnikov iz Cerarjeve SMC), o njem pa ne rečeta “ne črne ne bele” ne upravi in ne nadzorna sveta Luke Koper in Slovenskih železnic.
  Očitno je do neznosno zapravljivega in trajnostno nevzdržnega projekta ter podjetja 2TDK opazno zadržano tudi mogočno primorsko politično omrežje, ki je lani organiziralo nadvse učinkovit štrajk v luki in mestu pod geslom “Primorska je vstala”.
  In ne nazadnje, ali ni čudno, da je za sodelovanje v zapoznelem projektu trmoglave Cerarjeve vlade pod nenavadno ugodnimi pogoji pripravljena le sosednja Madžarska, medtem ko Avstrija in Slovaška in še katera od držav, ki se povezujejo s svetom preko koprskega pristanišča, zgovorno molčijo.

  Všeč mi je

 3. “Minimalno bomo obremenili davkoplačevalce in izvedli projekt, …”
  Koliko je to minimalno v eurih?
  “Mi pa smo finančno konsolidirali državo, ki je imela velik proračunski primanjkljaj. Mi smo uredili javne finance, zato pa lahko sedaj normalno dihamo, zato pa lahko gospodarstvo normalno deluje…“”
  Koliko se je že Slovenija zadolžila v letu 2017? Koliko že znaša javni dolg na datum 24. 5. 2017? Ne govoriti le o proračunskem primanjklaju, ker javne finance so še kaj več kot le proračunski primanjkljaj.

  Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s