Brglez Kovačiču: 40.000 podpisov lahko zbirate od petka

Danes je prvi dan zbiranja podpisov za referendum o Zakonu o izgradnji, upravljanju in gospodarjenju z drugim tirom železniške proge Divača–Koper.

Petek je predsednik DZ Milan Brglez v sredo določil kot prvi dan zbiranja podpisov. Vili Kovačič  jih bo 40.000 lahko zbiral do četrtka, 22. 6. 2017.

O tej odločitvi je Brglez takoj, ko se je v sredo vrnil iz dvodnevnega obiska v Litvi, tudi pisno obvestil Kovačiča. Obvestilo je bilo pomembno še za upravne enote, da se pripravijo, ker morajo biti vsi podpisi za zahtevo za referendum overovljeni.

Vili Kovačič je pobudi za zbiranje 40.000 podpisov za referendum priložil dovolj, več kot 2.500 podpisov volivcev, je Brgleza pred odločitvijo obvestilo notranje ministrstvo. Zakonodajno pravna služba DZ pa je ugotovila, da je pobuda  pravilno oblikovana in da je bila tudi vložena pravočasno.

Cerar: Ne rušiti projekta

Če bo 40.000 podpisov zbranih, bo državni zbor moral razpisati odločanje ljudstva o Zakonu o izgradnji, upravljanju in gospodarjenju z drugim tirom železniške proge Divača–Koper. Zapletlo bi se lahko še, če bi se večina v državnem zboru odločila, da referendum ali zbiranje podpisov zanj prepove, a to se najbrž ne bo zgodilo zaradi stališča stranke Desus.

„Referendum je dopusten, gre za pomembno investicijo. To je pač demokratičen instrument,“ je po seji seja sveta stranke DeSUS ta teden povedal zunanji minister Karl Erjavec, da ne bo za prepoved zbiranja podpisov za referendum o drugem tiru ali za prepoved referenduma, če bo 40.000 podpisov zbranih.

“Vlada in minister za infrastrukturo Peter Gašperšič bosta moral prepričati javnost,” je dodal Erjavec.

Več o tem je na povezavi:

https://spletnicasopis.eu/2017/05/16/erjavec-referendum-o-drugem-tiru-je-dopusten/

Referendumsko vprašanje, ki ga je Brglez v soglasju s pobudnikom Kovačič nekoliko popravil, je oblikovano pravilno, je pred Brglezovo odločitvijo ugotovila zakonodajno pravna služba DZ, kjer so zapisali še: „Če bo ministrstvo, pristojno za evidenco volilne pravice, ugotovilo, da ima pobudnik volilno pravico in da je pobuda podprta s podpisi dva tisoč petsto volivcev, bo glede na navedeno mogoče šteti, da je pobuda vložena v skladu z zakonom.“

Iz notranjega ministrstva pa je Brgleza državni sekretar Boštjan Šefic obvestil, da Kovačič ima volilno pravico in da je pravilnih podpisov dovolj, šteti so prenehali pri številu 2.568.

Brglez zato izbire niti ni imel: rok za zbiranje podpisov za referendum je moral določiti.

Na dogajanje se je odzval premier Miro Cerar (SMC) s:
https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fmirocerar.SMC%2Fposts%2F1937934776438880%3A0&width=500

Iz SDS pa je bil odziv:

//platform.twitter.com/widgets.js

 

Advertisements

3 thoughts on “Brglez Kovačiču: 40.000 podpisov lahko zbirate od petka

  1. Torej od petka dalje bo šlo zares. Slovenci bomo na preizkušnji. Kamokoli grem, povsod sami jamr, same stiske in povsod se govori, da na kradejo, da nas izkoriščajo in da se ne da nič spremeniti. Pogumni Vili Kovačič nam je priboril možnost, da se temu odločno upremo . Referendum namreč niso volitve, ko voliš Marjana, dobiš pa Micko.Na referendumu gre za ali, ali. In jasno mora postati vsem poštenim Slovencem, da je izgradnja 2. tira po predlagani varianti mafijsko početje, saj je popolna neumnost graditi železniško povezavmo med Divačo in Koprom, ki je v bistvu industrijski tir luke Koper za 160 km/h.
    To si lahko privošči le skrajno bedasta družba, ali pa pokvarjeni tatovi, ki želijo naivno družbo opehariti vsaj za 400 mio€,
    Ljudje pa imajo sedaj priložnost, da se izkažejo in odločno zavrnejo tatove, ki jim kradejo prihodnost. Tudi vnukom, ki bodo nesmiselno investicijo odplačevali še daleč v prihodnosti.

    Všeč mi je

  2. Po ogledu včerajšnje tiskovne konference iniciatorjev referenduma (Davkoplačevalci se ne damo) sem ugotovila, da je zadeva dosti hujša (v ekonomskem, tehnološkem in pravnem smislu), kot sem si do sedaj predstavljala. PROTI!!!

    Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s