Za Erjavca referendum o drugem tiru dopusten, SDS zbira podpise

„Referendum je dopusten, gre za pomembno investicijo. To je pač demokratičen instrument,“ je po seji seja sveta stranke DeSUS zunanji minister Karl Erjavec danes povedal, da ne bo za prepoved zbiranja podpisov za referendum o drugem tiru ali za prepoved referenduma, če bo 40.000 podpisov zbranih.

“Vlada in minister za infrastrukturo Peter Gašperšič bosta moral prepričati javnost,” je dodal zunanji minister.

Da bodo pomagali zbrati 40.000 podpisov, pa so napvoedali iz SDS.

Ne sme biti novi TEŠ6

Referendumsko pobudo za zbiranje 40.000 podpisov je včeraj državnemu zboru predal Vili Kovačič. Ali je vložena pravilno predsednik državnega zbora Milan Brglez še presoja. Je pa zelo verjetno, da bo Kovačiču Brglez moral določiti 35 dnevni rok za zbiranje podpisov.

Erjavec je povedal, da Desus podpira gradnjo drugega tira med Divačo in Koprom, a projekt mora biti transparenten, racionalen in cena mora biti ustrezna. „Ne želimo Teš6,“ je Erjavec posvaril, da stroški ne smejo spet seči v nebo.

Celotna izjava o referendumu, ki se začne z odgovorom, da Erjavec pričakuje parlamentarne volitve maja ali junija prihodnje leto, je na posnetku:

Zunanji minister Karl Erjavec je pojasnil tudi, zakaj je primer Miro Cerar (SDS) za danes popoldan sklical sejo sveta za nacionalno varnost, na katero je Erjavec popoldan odhitel iz gostišča Livada:

Iz vlade so zvečer sporočili, da so bile tarče kibernetskega napada številna podjetja in ustanove v številnih državah, nekatera tudi v Sloveniji, a ta ni bila cilj in državni informacijski sistem ni bil prizadet. Ministrstvo za javno upravo redno nadgrajuje operacijske sisteme in drugo programsko opremo, so opozorili iz vlade, ki trdi, da  se zaveda pomembnosti kibernetske varnosti, zato je v letošnjem letu ustanovila nacionalni organ za kibernetsko varnost, ki koordinira vse pristojne organe za učinkovito obrambo pred tovrstnimi napadi.

SDS bo pomagala zbrati podpise

Pri zbiranju podpisov za referendum o drugem tiru bodo Kovačiču pomagali iz največje opozicijske stranke SDS, so iz te stranke napovedali popoldan. SDS je sodelovala že, ko je Kovačič zbiral 2.500 podpisov za začetek postopka.

Poslanec SDS Ljubo Žnidar je o referendumski pobudi Civilne iniciative “Davkoplačevalci se ne damo” danes povedal, da „v SDS podpirajo prenovo železniške infrastrukture, ne podpiramo pa načina, kako se je vlada Mira Cerarja lotila projekta II.tir.“ Pristop k tej investicije je nenavaden in unikum v Evropi, menijo v SDS. Žnidar je opozoril, da je vlada najprej ustanovila družbo 2TDK, ji na račun položila 200 milijonov evrov, potem pa predlagala zakon za vodenje investicije. »Če že, bi prej pričakovali obraten vrsten red – najprej sprejem zakona, kako naj se investicija vodi, šele nato ustanavljanje družbe.“

 

Advertisements

4 thoughts on “Za Erjavca referendum o drugem tiru dopusten, SDS zbira podpise

 1. V Sloveniji je vsaj 5.000 državljanov ki so dosegli stopnjo izobrazbe univ. dipl. ing. gradbeništva. Vsi ti so se morali vsaj v osnovah seznaniti s projektiranjem cest, ali železnic. Pri tem so morali izvedeti, da na ceno trase ceste ali železnice v veliki meri vpliva računska hitrost. Čim včeja je računska hitrost,držja so gadbena dela. Cena skokovito narašča v zahtevnem terenu in sicer potencialno, glede na izbrano hitrost. Da pojasnim tistim, ki niste študirali gradbeništva. Na istem terenu ni dražja trasa ceste ali železnice za 20 % tista, ki je sprojektirana za 100km/ h od one, ki je sprojektirana za 80km/h, ampak zantno več.
  Tako je na pamet mogoče presoditi, da je trasa 2. tira železniške proge med Divačo in Koprom potratna, saj je sprojektirana za 160km/h, kar traso znatno podrži in ni samo potratno, je neumno in v posmeh gradbeniški stroki.
  Ob tem je potrebno poudariti,da je proga med Divačo in Koprom industrijski tir za luko Koper, saj bo 95% prihodkov prinašal transport tovora iz in v luko Koper. Potniški promet bo predstavljal le manjši del in na tej progi ne bo obratoval noben mednarodni ekspresni potniški vlak, ki bi moral voziti s veliko hitrostjo.
  Izbira zelo velike računske hitrosti, ki je celo mnogo večja od računske hitrosti na že zgrajeni avtocesti ni le potrata, ampak prvovtsrna neumnost.
  Načrtovalci takšne potrate pravzaprav brjejo norce iz državljanov Slovenije, ki bodo plačniki te neumnosti.
  Ob tej priložnosti pozivam,vse univ, dipl inženirje gradbeništva, da odločno zavrnejo predlagano traso in si ne dovolijo, da laiki, kakršni so zbrani okrog politike, ki vztraja pri potratni tarsi, brijejo norce insmešijo stroko in osebno vse univerzitetne diplomirane inženirje gradbeništva..

  Všeč mi je

 2. Vrstni red je povsem logičen. Udbomafija je najprej določila, komu od njenih bo pripadal pri tej “investiciji” nakradeni denar, potem pa se je še spomnila, da mora rop imeti zakonsko pokritje in so scimprali nekakšen zakon po hitrem postopku.

  Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s