Vojaki na bolniški pred odhodom na mejo Rusije

Zagotavljam, da bodo do konca junija vsi vojaki z opremo v Latviji, je namestnik načelnika generalštaba Alan Geder sinoči zagotovil poslancem v odboru za obrambo. Poslanci so na nujni seji razpravljali o zapletih  pred odhodom 46 vojakov v Latvijo.

Ministrica Andreja Katič s sodelavci med sejo odbora

Bolezen ali stavka

Prejšnji teden se je namreč pokazalo, da je kar tretjina teh vojakov na bolniški in da pregleda, ali so pripravljeni za odhod, ni bilo mogoče opraviti. Povrhu na vladi že od začetka leta potekajo usklajevanja, kako bodo ti vojaki plačani. Dogovora še ni.

Geder je povedal, da o razlogih, zakaj je toliko vojakov na bolniški, ne želi presojati, bodo pa v primeru daljše odsotnosti vpoklicali rezerve in vojaki z opremo bodo v Latvijo odšli v načrtovanih rokih.

Neuradno se sliši, da je razlog za veliko število bolnih bela stavka, ker so vojaki slabo plačani.

Mahnič: Vedno izpademo smešni

“Niti ene stvari ne morete speljati kot se spodobi. Vedno so problemi, ki se v medijih še potencirajo,” se je na dogajanje odzval predsednik odbora Žan Mahnič (SDS), ki je spomnil, da septembra lani 22 vojakov z Brnika ni odletelo na vajo na Baltik, ker so zjutraj v Novem mestu zaman čakali avtobus. „Tokrat ni vojakov. Ene stvari ne speljemo tako, da ne bi izpadli smešno,“ je opozoril Mahnič in ocenil, da je razlog za težave morda tudi močna linija podpornikov Rusije v samem ministrstvu za obrambo, kjer ta država spretno brani svoje interese.

V odboru je polemika pred tem potekala predvsem med Luko Mescem (ZL) in Matjažem Nemcem (SD).

Matjaž Nemec Foto: DZ/Barbara Žejavac

Mesec je nasprotoval sodelovanju države pri operaciji, s katero skuša zavezništvo Nato odvrniti Rusijo od ozemeljskih ambicij še na Baltiku, ko si je ta država že priključila Krim in povzročila nestabilnost v Ukrajini.

Združena levica je bila med strankami v zadnjem letu  edina proti odzivu Nata, zavzemajo se tudi za izstop iz Nata.

[wp_ad_camp_1]

Mesec je ocenjeval tudi, da ni razlogov, da bi vojakom v Latviji vlada dodelila dodatke za nevarnost, ki bi bili podobni tistim na Kosovu ali Iraku, saj jim v Latviji po njegovi oceni ne grozi nobena nevarnost.

Ugovarjal mu je Nemec, da smo sicer v dobrih odnosih z Rusijo, a smo kot država del Nata in imamo zato tudi obveze.

Vojakom pa Nemec nikakor ne bi odrekal dobrega zaslužka. „Gredo stran od otrok, od družin, služijo državi,“ je pojasnil svoje stališče.

Ministrica: Denarja bo nekaj več

Predsednik odbora Mahnič je stališča Luke Meseca ocenil kot proruska, Nemčeva kot neuvrščena in s tem povzetkom sprožil nekaj smeha v odboru.

Ministrica Andreja Katič je ocenila, da bo uredba o dodatkih k plačam za sodelovanje v operaciji Nata na Baltiku prihodnji teden le potrjena, odbor pa je opozorila, da je vlada že danes odločila, da vojska letos dobi 24,3 milijona evrov, v naslednjih letih pa vsako leto še dodatnih 30 milijonov.

[wp_ad_camp_2]

V Latviji se bodo naši vojaki pridružili bojni skupini, ki jo bo vodila Kanada. Podobne bojne skupine Nata so še v Estoniji, Litvi in na Poljskem.

Nekaj podatkov o razlogih in namenih operacije je dostopnih v infografiki in video posnetku zavezništva Nato:

Vir: Nato, letno poročilo

 


//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Advertisements

4 thoughts on “Vojaki na bolniški pred odhodom na mejo Rusije

 1. “Ene stvari ne speljemo tako, da ne bi izpadli smešno,“ je opozoril Mahnič in ocenil, da je razlog za težave morda tudi močna linija podpornikov Rusije v samem ministrstvu za obrambo, kjer ta država spretno brani svoje interese.”

  Sistematično in načrtno sabotiranje “rusofilov” v ministrstvu in vladi RS vseh skupnih akcij zavezništva NATO je zelo verjetno, saj imperialistična velesila, ki pod komando nekdanjega NKVD-jevca V. Putina prek “hekerjev” skuša vplivati na volitve v ZDA in Franciji in Nemčiji ter posega v politične procese v svojih nekdanjih “kolonijah” Sovjetske zveze (zlasti v Ukrajini s pripojitvijo Krima in vzhoda samostojne in neodvisne države), nedvomno ima interes, da kjer je mogoče, kvari “igro” zavezništvu NATO in varnosti članic EU.

  V tem kontekstu velja obravnavati tudi medijsko večinoma zamolčano udeležbo nekdanjega predsednika RS Milana Kučana na nedavni vojaški paradi v Moskvi, kjer je bil menda naš najvplivnejši politični upokojenec osebni gost ruskega samodržca. Aktivno poseganje ruskega imperialističnega “medveda” na Balkan se več kot očitno ne ustavlja pred schengenskimi mejami EU (v Makedoniji, Črni gori, Srbiji …), ampak preko “pete kolone” društva rusko-slovenskega prijateljstva nadzira in usmerja celo politiko predsednika republike, vlade RS in še posebej ministrstev za zunanje zadeve in obrambo.

  Všeč mi je

 2. Za plačo vojaka, ki je “malo” čez socialno pomoč, naj ministrica Katičeva svoj general štab sama pelje v hosto nabirati zaražene klope.
  Vojska bi morala manekenom v general štab poslati sporočilo z grožnjo, da bodo udarili štrajk, če se mislijo še naprej zajebavati na njihov račun
  Resna grožnja bi bila dovolj, da bi se v vojski vse spremenilo.

  Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s