Bančna luknja: Zakrajšek trdi, da je ni povzročil niti za evro

Preiskovalci bančne luknje so danes  le zaslišali dva nekoč pomembna bančnika. Celo za prisilno privedbo Borisa Zakrajška in Gorazda Jančarja pred komisijo, ki preverja razloge za milijardno sanacijo bančnega sistema, so se odločili aprila, ker ju takrat na zaslišanje ni bilo.

Predsednik “bančne” preiskovalne komisije Anže Logar (SDS) Foto: DZ/Barbara Žejavac

Zakrajšek in Jančar predsedniku komisije Anžetu Logarju (SDS) takrat nista poslala ustreznih dokumentov, ki bi ju opravičili.

Zakrajšek, katerega zaslišanje se je končalo nekaj po poldnevu, je opozoril, da je prišel prostovoljno in da prisilna privedba ni bila potrebna.

Enako je pozneje opozoril tudi Jančar, ki je povedal, da aprila ni dobil vabila in se zato ni odzval.

Na vrhu največje banke, časopisa in gradbinca

Zakrajška je komisija  zaslišala, ker je od leta 2002 do 2008 vodil podružnico NLB v Frankfurtu LHB.

Zakrajšek je pojasnjeval tudi o 3,2 milijona evrov posojila leta 2007, ki ga je banka dala bratu nekdanjega hrvaškega premiera Zorana Milanovića (SDP) Krešimiru Milanoviću. Posojilo je bilo za zemljišče, je pojasnil Zakrajšek in ocenil, da je bilo tudi ustrezno zavarovano. Pozneje ni bilo vrnjeno in ga je prevzela NLB.

Na vprašanje, zakaj je, ko LHB ni več vodil, to  končalo med slabimi posojili, zakaj je torej morala NLB prevzeti to posojilo, ki bi moralo že biti vrnjeno, je odgovoril: »Njih vprašajte«.

//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Boris Zakrajšek Foto: Državni zbor/Barbara Žejavac

 

Pred prevzemom LHB je bil Zakrajšek član uprave NLB Marka Voljča, po letu 2000 pa kot predstavnik uprave NLB tudi predsednik nadzornega sveta časopisnega podjetja Delo. Ta je takrat odločal o urednikih.  Skupaj z Zakrajškom je bil marca 2000 v nadzorni svet Dela imenovan tudi nekdanji poslanec LDS, takrat pa šef kapitalskega sklada, Jože Lenič.

Zakrajšek je bil v tistem času tudi šef nadzornega sveta največjega gradbinca v državi SCT. LHB je pozneje, ko jo je že vodil Zakrajšek, kreditirala SCT.

Široko prepletenost nakazuje podatek, da pa je bil nadzornik LHB tudi Igor Bavčar, ki je Istrabenz prevzel z vrha LDS. Tam je Bavčar pred tem imel celo nekaj možnosti, da bi prevzel vodenje LDS in vlade, ki jo je vodil še Janez Drnovšek.

V bančni sistem je po osamosvojitvi vstopil, je pričal Zakrajšek, na vabilo nekdanjega guvernerja Banke Slovenije Franceta Arharja.

Zapustil sem 59 milijonov rezerve

Na koncu pričanja pa je vztrajal, da ni odgovoren za nič luknje v LHB, Logarju pa je celo očital, da mu demagoško očita posle z davčnimi oazami, s katerimi po njegovi oceni ni bilo škode in posamezne posle, ki se jih ne spomni.  “Ko sem odšel, je revizor ugotovil, da ima banka 59 milijonov evrov skritih rezerv, ki jih ni bilo v bilancah. To sem zapustil naslednikom,” je dejal. Če so izgubo povzročili pozneje, nisem kriv, je dodal.

Renta, ki jo danes kot upokojeni bančnik dobiva iz Nemčije, nikakor ni 10.000 evrov mesečno,  je odgovoril predsedniku Logarju, ko je ta preverjal, kakšno pokojnino ima in dodal, da je krepko nižja od tega zneska.

[wp_ad_camp_2]

Gorazd Jančar Foto: DZ/Barbara Žejavac

Gorazd Jančar je nekoč vodil LB InterFinanz, s sedežem v Zürichu in z odvisnimi podjetji v Gorici, Pragi, Beogradu in Skopju ter s predstavništvom v Frankfurtu in podružnico celo v Ljubljani.

Več o neuspešnem prvem poskusu zaslišanja:

https://spletnicasopis.eu/2017/04/10/preiskovanje-bank-prisilna-privedba-za-zakrajska-in-jancarja/
//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Advertisements

2 thoughts on “Bančna luknja: Zakrajšek trdi, da je ni povzročil niti za evro

 1. Tudi jaz sem malo pasel radovednost. Moram priznati,da kar redno spremljam zaslišanja ključnih figur pred preiskovalnimi kmisijami. Človek dobi vtis, da ti zlikavci pravzaprav niso nič delali, da niso bili za nič odgovorni, le visoke, izredno visoke plače so vlekli.
  Zadnja dva eksmplarja na zaslišanju komisije o bančni luknji sta poleg tega, da sta skrajno dementna in je na osnovi njihovih izjav možno sklepati, ali spoh vesta kdo sta in kaj sta počela, ko sta bila visoka uslužbenaca NLB.
  S svojimi izjavami sta prekosila celo predsdnika drave Boruta Pahorja, ki ga sicer na komisiji o lumparijah v TEŠ, sicer ni zapustil spomin je pa odkrito priznal, da ga gradnja TEŠ ni zanimala in vtis smo dobili, da je bila pač remala investicija za njegova širna obzorja.
  Pa pustimo Pahorja v njegovih nebesih. Lopova, ki sta bila na zaslišanju včerjaj, sta jasno pokazaloa,tako kot njun vzor pred več kot 80 leti: Ja ne priznajem ovaj sud.
  Tako je, kaj pa nam morejo tile mali poslančki, oblast smo mi in mi smo nedotakljivi.
  Ljudje pa naj še nadalje vernjamejo v poštenost koalicije, ki lepo govori in nič ne naredi. Že včeraj bi morala oba kujona v zapor namesto domov.

  Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s