Prihaja: epski spopad za 27 kilometrov tira za milijardo evrov

Ali vztrajati pri milijardi evrov za 27 kilometrov železniškega tira bodo v ponedeljek odločali poslanci. Zbirajo se tudi temni referendumski oblaki. Koalicija je z 49 glasovi investicijo že požegnala, a jo je z vetom ustavilo 22 državnih  svetnikov.

“Vsaj pol predrago je. Delati bi morali dvotirno progo, nihče več ne gradi enotirnih,” je bil v državnem svetu ostro proti župan Kopra Boris Popovič

Proti bivši minister Veber, vzdržana bivša ministrica

[wp_ad_camp_1]

Če sodimo po prvem glasovanju poslancev in preverjanju moči v odboru za infrastrukturo v petek,  bo veto v ponedeljek gladko odpravljen. Zadošča 46 glasov. Prvič je za investicijo glasovalo  vseh 35 poslancev SMC, deset iz Desusa, a le trije iz SD. Zadnji glas je prispeval manjšinski poslanec  László  Göncz.

Proti je iz koalicije glasoval le nekdanji obrambni minister Janko Veber (SD). Foto: Državni zbor/Barbara Žejavac

Iz Desus je manjkala le nekdanja ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar,  proti pa je – edini iz koalicije – glasoval nekdanji minister za obrambo Janko Veber (SD).

Proti pa so bili poslanci vseh treh opozicijskih strank: SDS, ZL in NSi. Nihče se ni zmotil in glasoval za.

Če ne pride do notranjega spora koalicije, bo tudi v ponedeljek več kot 46 glasov za to, da bi z dobro milijardo evrov zgradili 27 km enega samega tira, ki bo čas potovanja vlakov s približno tri četrt ure skrajšal na  kakšne četrt ure. Stara proga, ki so jo zgradili leta 1968, prometa sčasoma ne bo več zmogla.

Zakaj bi le en tir? 

Le en tir bi vlada in koalicija gradili, ker so staro progo zadnja leta ravno modernizirali, da lahko letno po njej železnice prepeljejo več kot 14 milijonov ton. Lani so slabih 12 milijonov. Dve leti prej 11 milijonov.

Odločitev za en sam tir s ceno skoraj milijarde za 27 kilometrov tira dviguje veliko prahu. Iz koalicije zagotavljajo, da zakon omogoča tudi spremembe načrtov in gradnjo dvotirne železnice. Konflikt je pomemben, ker se lahko odvrti v referendumsko odločanje ljudstva.

Podpise za začetek zbiranja 40.000 podpisov je v imenu civilne iniciative Davkoplačevalci se ne damo že zbral Vili Kovačič. Čeprav Kovačič ne velja za pomembnega političnega igralca ima tokrat pomembno vlogo.

Za Kovačičem je večja sila

Podpise mu namreč pomagajo zbirati: NSi, SDS, Glas za otroke, stranka Reset, Zeleni Slovenije… Za njim je, če povemo preprosto celotna desnica. K podpisovanju je pozival, da bi “dvojni drugi tir zgradili hitreje ter na pošten, za davkoplačevalce sprejemljiv način.”

//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Referendumska procedura bi koaliciji močno prekrižala račune. Večina na referendumu tak projekt lahko zavrne, predvsem pa bi zbiranje 40.000 podpisov pomenilo zamik uveljavitve zakona, ki so ga na zahtevo vlade prejšnji mesec potrjevali na vrat na nos, da bi še ujeli evropske razpise. Po domače: vladajoči so se prepozno spomnili.

Čeprav so zakon sprejemali po nujnem postopku, ki je predviden za zagotovitev nacionalne varnosti ali odpravo posledic naravnih katastrof, v teh primerih pa ustava prepoveduje referendume, je le malo verjetno, da bi ga koalicija prepovedala, če bo procedura sprožena.

To bi bila namreč preveč očitna zloraba, ki bi jo ustavno sodišče skoraj zanesljivo takoj odpravilo.

Je mogoče tudi zmagati?

A je še druga možnost: koalicija lahko sprejme referendumski izziv, zmagati opoziciji namreč niti ni lahko. Ni dovolj le prepričati večine volivcev, na referendumu mora biti proti novosti še najmanj petina vseh volivcev.

Na zadnjem o zakonu o zakonski zvezi in družinski razmerjih je to pomenilo 342.591 volivcev. Proti jih je takrat bilo 394.482. Referendum je bil decembra 2015. Rezultat je prikazan grafično:

Če bo projekt potrjen – z referendumom ali brez njega – bi po vladnih napovedih to pomenilo, da bo država  letos zagotovila 200 milijonov, na še četrt milijarde računajo iz EU, za 300 milijonov bi se dolgoročno zadolževali…

[wp_ad_camp_2]

Za odplačevanje investicije pa bi povečali uporabnino za prevoz vlakov, povišali cestnine za tovornjake na cestah in uvedli dodatno takso za pretovor v Luki Koper.

Več o tem:

 

https://spletnicasopis.eu/2017/04/27/drugi-tir-popovic-za-dvotirno-pol-cenejso-resitev/

[wp_ad_camp_3]

Advertisements

4 thoughts on “Prihaja: epski spopad za 27 kilometrov tira za milijardo evrov

 1. Dejstvo, da gradnji nasprotuje celotna opozicija, da je NEENOTNA koalicija z utemeljenimi dvomi, kaže na to, da gre za investicijo, ki jo je pripravil neki lobi, za katerim stojijo sumljivi ljudje.

  Kartelno dogovarjanje v preteklosti pri gradnji T 6, avtocest, stanovanjske gradnje, kažejo na to, da smo državljani do sedaj vse preplačali, da so posamezniki neopravičeno obogateli, projekti pa so pomanjkljivo zgrajeni, dokončani slabo in kar je bistveno – zelo predrago.

  Žal, ne gre, da ob tem ne bi pomislil na sporno dokapitalizacijo bank, na neodgovorno obnašanje v DUTB.

  Avtocestni križ, T6, Stožice, Celovški dvori, Markovec, Predor Golovec in še in še…

  Čas je, da zaustavimo te lumparije, čas je, da se tudi v Sloveniji začne graditi načrtno, strokovno z investicijskim elaborati, s čisto finančno konstrukcijo.
  Skrajni čas je, da se svinjarije razčistijo, javnost ima pravico izvedeti, kdo je odobraval zavožene kredite in kdo je odgovoren za predrage in nesolidne gradnje.

  Verjamem, da bo prišlo do referenduma in da bo preprečil še eno skorumpirano investicijo.

  Všeč mi je

 2. Da bi ponovno glasovanje v parlamentu onemogočilo gradnjo tira po predragi trasi je malo verjetno. Rešitev je v referendumu. Z zmago na referendumu bomo pokazali, da nismo neumne ovce, ki slepo sledijo prevarantom, ki si namaravajo napolniti žepe.
  Zanesljivo je z ugodnejšo traso mogoče prihaniti vsaj 400 mio, kar ni malo. Če pomislimo, kakšne hvalospeve si poje Eejavec, ko upokojencem zagotovi 20 mio dodatka k penziji. Ob izgubi 400 mio pa preprosto molči enako kot falanga njegovih poslancev. To da so ti pripravljeni z enim samim glasovanjem zapraviti 400 mio, pa molči kot riba.
  Podprite Vulija Kovačča!!!!

  Všeč mi je

 3. “Po domače: vladajoči so se prepozno spomnili.”
  Mislim, da je tukaj osnovni problem, pri čemer ne le za ta zadnji del zadeve, ki se nanaša na podjetje 2TDK oziroma zakon, ampak za vse načrte, ki bi naj nastali že v zadnjih dvajsetih letih; grozno pa je to dejstvo, če upoštevamo, da je celotna južna železnica od Dunaja do Trsta bila zgrajena v času od leta 1837 do 1857 (dolžina 577 km (pa ob tem upoštevajte še tudi takratrno mehanizacijo, pri čemer pa se zdaj pogovarjamo o 27 km železnice))

  Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s