Ta teden: Molk tiska o Turnškovih »lažnivih kurcih«

»Lažnivi kurci,« je predsednik Zveze borcev NOB Tit Turnšek v državnem zboru ta teden ozmerjal poslance SDS, ki so zahtevali pojasnila o delitvi denarja med veterane in o razlogih, zakaj največ denarja dobi organizacija, ki jo vodi prav Turnšek. Razjezili so ga očitki iz SDS o obrambi revolucije in pobojev.

Veterani med SD in SDS

Letos so dobili 533.717, lani pa 547.526 evrov.

Popoln hit je bila ta teden ta zgodba. Tudi zaradi tega, ker državni denar dobijo veteranske organizacije, v kateri je veteranov le za vzorec ali jih celo nimajo. Ni namreč pogoj. Je pa na vrhu takšnih organizacij, denimo Zveze borcev, cel kup politikov iz stranke, ki ji pripada ministrica Andreja Katič (SD), ki deli denar.

Čisto brez pomembnih igralcev pri veteranih seveda ni niti opozicija: eno  teh organizacij je v državnem zboru, kjer je počilo, zastopal nekdanji generalni sekretar vlade Bože Predalič (SDS).

Po branosti je ta zgodba v manj kot dnevu podrla vse dosedanje rekorde.

Ko novinarjev sploh ni

//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Razlog za to ni bilo le burno dogajanje in denar.

Obisk portala in ogledi so šli v nebo, ker so največji tiskani mediji,  Delo in Dnevnik, dogajanje prvi dan povsem zamolčali  v svojih tiskanih in spletnih izdajah.

Niti vesti ni bilo nikjer.

Javnost niti ni imela druge možnosti kot da izve na spletnih portalih in družabnih omrežij, kaj se v državi dogaja,

Kakšno je vaše mnenje o razlogih, da je tisk dogajanje spregledal, lahko odgovorite v anketi:

[poll id=”3″]

Ljudje so sicer imeli še eno možnost: lahko bi več ur  spremljali posnetek dogajanja na SLO3, ki seje odborov posname in sčasoma v celoti predvaja.

Kar je časovno precej potraten način, kako se informirati.

Celoten posnetek seje odbora za obrambo je dostopen v arhivu RTVS na povezavi:

http://4d.rtvslo.si/arhiv/seje-odbora-za-obrambo/174469302

Sporno dogajanje časovno najdete okoli 2.27:00.

Kot šefa novega portala, ki nima reklame in denarja, bralce pa pridobiva v glavnem s spletnih omrežij, me je ravnanje tiska seveda veselilo.

Veselilo me je zaradi tega:

Na seji odbora za obrambo sem  bil, novinarjev velikih tiskanih medijev pa ni bilo. Skoraj nikoli jih ni na dogodkih.

Delo na terenu velja za izgubo časa za uprave in urednike.

Novinarji pa so kar sprejeli to logiko, da je realnost nepomembna in strošek.

Seja odbora za obrambo še pred zmerjanji. Foto: P. J.

Biti tam je velika prednost. Na posnetku na televiziji se preprosto ne sliši in ne vidi vsega. Ne sliši se, kaj je Turnšek vse rekel. Tega tudi v magnetogramu ni. Ni bilo po ozvočenju.

In če nisi tam, ni mogoče izvedeti tistega, kar je na hodniku.

Ni mogoče vprašati in preveriti.

Ni mogoče, če povemo preprosto, opraviti dela novinarja.

A velikim se ne bi bilo treba niti ponižati z delom na terenu.

Lahko bi si vse skupaj ogledali tudi na televiziji in za silo poročali. Kot to običajno počnejo. Na ravni brezplačnikov.

A še to niso.

Nenavaden molk velikih medijev ni neobičajen pojav. Več o podobnem primeru:

https://spletnicasopis.eu/2017/02/25/jansa-ko-mediji-molcijo/

Čisto obmolknili pa veliki časopisi le niso. Zgodbo so dan naslednji dan po dogodku  po 10 uri s pomočjo tiskovne agencije (STA) na spletnem portalu objavile Slovenske Novice, ki so deloma povzele tudi poročanje s tega portala dan prej in korektno navajajo tudi vir.

Oglasila se pa je že prej množica manjših tiskanih in spletnih uredništev, potem pa še velike televizije, ki se borijo za gledalce.

 

Advertisements

14 thoughts on “Ta teden: Molk tiska o Turnškovih »lažnivih kurcih«

 1. Ja, bravo avtorju, ker je razgalil delovanje tiskanih medijev v tej zadevi. Ni mi jasno, kako lahko pri tiskanih medijih štejejo neprisotnost na sejah odborov parlamenta za neproblematično! Sicer pa izven teme, ampak še nekaj mi ni jasno, kako so naši zakonodajalci lahko prišli do definicije društva, ki deluje v javnem interesu. Društvo je načeloma in po pravni definiciji pravna oseba zasebnega prava in zasleduje uresničevanje nekih svojih ciljev, ki so seveda skladni z veljavnim pravnim redom in načeloma društva ne izvajajo javnih nalog ter ne zasledujejo javnega interesa, ker so pač pravne osebe zasebnega prava, pri čemer pa se cilji društva lahko prekrivajo s cilji, ki jih zasleduje tudi država in le-ti spadajo v javni interes. Če država plačuje društvu za izvajanje nalog tega društva, ker bi naj izvajanje teh nalog bilo tudi v javnem interesu, ali potem država ne dokazuje le in samo tega, da sama ni sposobna uresničevati teh nalog kot država? O konsekvencah zapisanega v prejšnjem stavku pa si lahko vsak sam ustvari svoje mnenje!

  Všeč mi je

  • Na tole: “Če država plačuje društvu za izvajanje nalog tega društva, ker bi naj izvajanje teh nalog bilo tudi v javnem interesu, ali potem država ne dokazuje le in samo tega, da sama ni sposobna uresničevati teh nalog kot država?” lahko samo dodam: res je.
   Zato morajo razna društva in skupine državljanov (pa tudi mediji) z dobrodelnimi akcijami in na vse druge načine zbirajo med drugim. denar za operacije hudo bolnih, denar za invalidske vozičke in drugo opremo za invalide, denar za inkubatorje, respiratorje, magnetne resonatorje za opremo bolnišnic…. in celo zgraditev za pediatrične bolnišnice… Pa hrano in denar za najbolj nujne položnice za pomoči potrebne… pri tem si država umije roke s par fičniki za društva in organizacije (ne nujno ta, ki zbirajo prej omenjeno) ki delajo njeno delo.

   Všeč mi je

 2. Kaj si nepismen ali slep? Novica je v več časopisih napisana kot največji svetovni dogodek. Naj tujci vidijo kakšne norce imamo v parlamentu in s kakšnim nasiljem se 20 letni mulci znašajo nad ljudstvom. Manjka samo še njegov pastir, da bo vse ozmerjal z komunajzarji in zombiji. Boga drža a ki ji vlada plešasti šiptar s svojimi hlapci!

  Všeč mi je

 3. Zakaj molk režimskih medijih o tki. “lažnivih kurcih”? Tega se ne da komentirati drugače, kot da gre za prodane medijske “pi..e”. Drugače povedano – gre za medijsko prostitucijo, kjer se da tistemu, ki bolje plača, oziroma od kogar si odvisen.

  Všeč mi je

 4. SE STRINJAM.-To kar je gospod Peter Jančič napisal je za SLOdominantne medije popolnoma normalno – te dominantne ovčice (mimogree – te ovčice so se že enkrat preštele – mislim da pod f571-OVČK) bodo še naprej podpirale SLOmafijsko tajkunsko omrežje. -_- ——Bo pa prišel čas – ko se bo to omrežje sesulo …. ….
  ______________
  Lep pozdrav

  Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s