Veto na drugi tir: Popovič za dvotirno in pol cenejšo rešitev

Vsaj pol predrago je. Delati bi morali dvotirno progo, nihče več ne gradi enotirnih. Nobene potrebe ni za vključevanje Madžarske ali drugih držav, katerih cilj ni 27 kilometrov proge, njihov cilj je Luka Koper, je na seji državnega sveta župan Kopra Boris Popovič včeraj ostro nasprotoval Zakonu o izgradnji, upravljanju in gospodarjenju z drugim tirom železniške proge Divača–Koper.

Na Balkanu več kot pol ceneje

Popovič na seje državnega sveta zelo redko pride. Tokrat, ko je šlo za pomemben projekt za mesto, ki ga vodi, in Luko Koper, ki bi milijardo vreden drugi tir deloma morala financirati z novo pristojbino, ni manjkal.

Projekt bo, je povzel Popovič, po vladnih znižanih napovedih državo stal skoraj milijardo brez DDV, v Sloveniji pa po njegovi oceni gradbinci tak dvotirni projekt zgradijo pol ceneje, na Balkanu še za krepko nižjo ceno.

Ceneje bi bilo mogoče celo, če bi zgradili 27 kilometrov dvocevnega avtocestnega predora, pa ga ne, je ocenil Popovič.

Župan Kopra je dodal še, da bo dejanska cena vladnega projekta še krepko višja od vladnih ocen, ker bo denar odtekal na vseh koncih.

Gašperšič prepričal le dva svetnika

Velikanska večina, kar 22 državni svetnikov, je z vetom zakon o drugem tiru tudi ustavila.

Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič in predstavnik podjetja 2TDK, nekdanji minister in državni sekretar, Metod Dragonja sta prepričala le dva državna svetnika, da sta glasovala proti vetu na zakon o drugem tiru.

[wp_ad_camp_1]

Nove težave za vladno koalicijo: ponovitev glasovanja o milijardo vrednih 27 kilometrih enega tira. Na posnetku vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer. Foto: Državni zbor/Barbara Žejavac

Zakon so poslanci vladne koalicije prejšnji teden uzakonili po nujnem postopku.

Vlada je naglico zahtevala, da bi se lahko prijavili na razpis za evropski denar, kar je mogoče do julija.

Zaradi veta bodo morali koalicijski poslanci, da bi zakon obveljal, odločati ponovno.

Obveljal bo le, če ga v drugo podpre najmanj 46 poslancev.

Zaplete se lahko še z referendumsko proceduro.

Enotedenski rok za vložitev pobude za zbiranje 40.000 podpisov bo začeli teči, ko bo veto razveljavljen.

[wp_ad_camp_2]

Bo še referendum?

Podpise za začetek postopka že nekaj časa v imenu civilne iniciative Davkoplačevalci se ne damo zbira Vili Kovačič.  K podpisovanju poziva, da bi “dvojni drugi tir zgradili hitreje ter na pošten, za davkoplačevalce sprejemljiv način.”

Čisto brez možnosti Kovačič ni, ima veliko  podpornikov, tudi denimo predsednika nove stranke GOD Aleša Primca. Podpise Kovačiču pomagajo zbirati še NSi, SDS, Glas za otroke, stranke Reset in Zeleni Slovenije in SOL-socialna opcija ljudstva Slovenije

//platform.twitter.com/widgets.js
Če bo veto koalicija v državnem zboru preglasovala, podpisi pa bodo vloženi, bo Milan Brglez (SMC) pobudnikom moral določiti 35 dnevni rok, v katerem bodo zbirali 40.000 podpisov.

Večina v državnem zboru bi lahko referendum in zbiranje podpisov zanj poskusila tudi še prepovedati, zadnjo besedo v tem primeru ima ustavno sodišče.

spletnicasopis.eu
//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Advertisements

One thought on “Veto na drugi tir: Popovič za dvotirno in pol cenejšo rešitev

  1. Kar nekaj časa opozarjam,da je izgradnja nove železniske proge med Divačo in Koprom z račusko hitrosto 160 km/h neumnost, ki utegne Slovenij drago stati.
    Potrebno je uveljaviti cenejšo varianto, po možnosti takšno, ki bo ohranila sedanjo progo, tako, da se dogradi samo en tir. Ta naj bo lociran čim biže obstoječemu, tako, da bo vzdrževanje cenejše,saj je vzdržeanje dvotirne proge bistveno cenejše, kot vzdrževanje dveh tirov.
    Cenejša izgradnja železniške pvezave pomeni cenejši transport in seveda konkurenčnejšo luko Koper.
    V kolikor ta dejstva ne bodo v drugo preričela poslancev koalicije, jih bo potrebno strezniti z referendumom.Ta mora biti zasnovan tako, da bo uveljavil racionalno gradnjo železniške povezave, hkrati pa mora odstaviti nesposobno,potratno in lumparijam naklonjeno kolaicijo.

    Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s