Sistem volitev poslancev je popravljen, za predsednika države pa ne

Z 69 glasovi za in brez glasu proti je državni zbor spremenili zakon o volitvah poslancev. Na volitvah prihodnje leto bo treba pet dni prej vložiti poslanske kandidature, država pa bo do takrat poskušala zagotovili tudi fizični dostop do volišč invalidom in s tem odpravila diskriminacijo. Poslanci so popravili tudi pravila o glasovanju po pošti, kar bo onemogočilo goljufije.

Z 49 glasovi, dva poslanca  sta glasovala proti, je večina poslancev  že po 22 uri uzakonila tudi zakon o drugem tiru Divača – Koper

Korak naprej, a ne popoln

Poslanske kandidature bo državni volilni poslej nujno predati najpozneje 30 dni pred volitvami in ne 25 dni kar je veljalo doslej.

Sedanji rok je bil prekratek in je povzročal težave pri izvedbi predvolilnih opravil, še posebej glasovanj v tujini. Bilo je tudi nelogično, ker se je po zakonu uradna kampanja začela 30 dni pred volitvami, kandidatov pa takrat še ni bilo.

Poslanci so to popravili le za parlamentarne volitve. Za predsedniške, ki bodo že letos in lokalne volitve, ki bodo prihodnje leto, pa bo še naprej veljala dosedanja ureditev. Kampanje se bodo začele 30 pred volitvami, vlaganja kandidatur bo 25 dni pred volitvami, uradno potrjeno in znano pa bo to, kdo kandidira, še pozneje, celo le kakšna dva tedna pred volitvami.

Državni zbor je popravil le ureditev volitev poslancev, ker je popravek le najpomembnejšega volilnega zakona, ker diskriminira invalide, zahtevalo ustavno sodišče. Ko je bil postopek že sprožen, so poslanci dodali še pomemben popravek o hitrosti vlaganja kandidatur.

Muscolo onemogočal spoštovanje ustave

Da mora parlament zagotoviti dostop do volišč invalidom s spremembo zakona o volitvah poslancev, so ustavni sodniki odločili že aprila 2014. Dvoletni rok za popravek ureditve je državni zbor zamudili pred letom. Že od leta 2008 pa je neuresničena sodba, da morajo poslanci onemogočiti goljufanje pri glasovanju po pošti v Sloveniji.

To so sodniki presodili po sporih pri ugotavljanju zmagovalca županskih volitev v Izoli. Da ne bi bilo težav, so sodniki za volitve po pošti sami določili začasno ureditev, ki je veljala vse do danes.

[wp_ad_camp_2]

Za spremembo volilne ureditve je nujna dvotretjinska večina poslancev, kar ni bilo preprosto doseči.

Za dogovor sta bili najpomembnejši največji stranki SMC in SDS,. Na posnetku sta vodji skupin Simona Kustec Lipicer (SMC) in Jože Tanko (SDS). Foto: Državni zbor/Barbara Žejavac

V zadnjih mesecih je to uspelo predsedniku odbora za notranjo politiko Dušanu Verbiču (SMC): dosegel je dogovor vladnih SMC, Desusu in SD in opozicijskih SDS in NSi.

Predlog sprememb je podpisalo kar 81 poslancev.

Proti pa ponoči, ko je državni zbor odločal, ni glasoval sploh nihče.

Popravkov volilne ureditve parlament ni uzakonil že prej zaradi predlogov sprememb volilne in funkcionarske zakonodaje, znanih kot Mr. Muscolo, ki so bili vloženi iz propagandnih razlogov.

Zanje nikoli ni bilo  večine, so pa ustavili procedure o spremembah, ki jih je zahtevalo ustavno sodišče in so bile nujne.

[wp_ad_camp_1]

Advertisements

One thought on “Sistem volitev poslancev je popravljen, za predsednika države pa ne

  1. Še en drastičen primer zamujanja državnega zbora in še posebej vladajoče koalicije SMC-Desus-SD pri izvajanju odločb ustavnega sodišča, tokrat pri odpravljanju diskriminatornosti gibalnih invalidov v dostopnosti do uresničevanja splošne volilne pravice. Nezaslišano je, da se še leta 2017 najdejo poslanci in visoki vladni funkcionarji, ki bi še kar naprej in do neskončnosti z idiotskimi izgovori ignorirali edino pravično odločbo ustavnega sodišča ter še naprej diskriminirali del gibalno hendikepiranih državljanov in davkoplačevalcev pri možnosti njihovega uresničevanja ustavno zagotovljene volilne pravice.
    Žal pa v parlamentu ni poslanca in poslanske skupine, ki bi predlagala nujno dopolnitev veljavnega sorazmernega volilnega sistema z uvedbo obveznega prednostnega glasu posameznemu kandidatu, s čemer bi vsaj deloma popravili in vsaj do neke mere odpravili odločilni vpliv najožjih strankarskih vodstev na izbiro kandidatov v izvojljivih volilnih okoljih ter s tem tudi onemogočili uničujočo prevlado politikantske strankokracije nad ustavno obljubljeno parlamentarno demokracijo.

    Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s