Bilance strank: Žnidaršič Mesecu in Tomićevi speljal ZL

Koalicija Združena levica razpada, kažejo finančna poročila, ki jih je ta teden objavila Agencija za javne evidence (Ajpes). Razpad  opisuje stranka DSD Franca Žnidaršiča, ki je se je zaradi konflikta preimenovala.

Že nekaj časa se imenuje Združena levica Demokratična stranka Dela. Zasedli so tudi kratico ZL.

Združitev IDS in TRS brez imena

Na posnetku koordinator IDS Luka Mesec in predsednica TRS Violeta Tomić Foto: Državni zbor/Barbara Žejavac

S tem je Žnidaršič onemogočil Iniciativi za demokratični socializem (IDS) Luke Meseca in Stranki za ekosocializem in trajnostni razvoj (TRS) Violete Tomić, da bi po morebitni združitvi, prevzeli javno prepoznavno ime ZL.

Po informacijah iz IDS bo združitev s TRS junija, če se bo strinjalo članstvo.

Na zadnjih volitvah poslancev je bila koalicija takrat treh strank strank ZL presenetljivo uspešna. S 5.97 odstotka so le za odtenek, za vsega 60 glasov volivcev, zaostali za SD Dejana Židana.

Ko ni volitev je manj denarja

SD je stranka z dolgo zgodovino in razvejano mrežo po vsej državi, ki je bila še leta 2008 relativna zmagovalka volitev poslancev. Finančno je SD med strankami v največjih težavah, ker stroškov po letu 2011 ni prilagodila krepko slabšim rezultatom na volitvah in zato nižjim dotacijam.

Primerjave prihodkov strank na levi v zadnjih treh letih kažejo, da je SD še pred vsemi drugimi: vsem pa prihodki zadnja leta upadajo.

Razlog za zmanjšanje prihodkov je najbrž tudi to, da lani in letos ni pomembnih volitev in se zato stranke niso zelo trudile z zbiranjem denarja.

Spopad Meseca z Žnidaršičem je tvegana stvar. Nekdanji vodja poslanske skupine Desus Žnidaršič slovi po tem, da zna biti hudo trmast in nepopustljiv. Kar nekaj sivih las je leta 2010 povzročil Karlu Erjavcu, ko mu je po sporu skoraj speljal poslansko skupino.

Nepopustljivi Žnidaršič in teflonski Erjavec

Dolgoročno je v Desus zmagal Erjavec, ki si je med tistimi, ki imajo radi nazorne besede, že prej pridobil naziv “teflonski”.

Žnidaršič je po porazu proti Erjavcu leta 2011 ustanovil novo stranko: DSD.

V poročilu o poslovanju v lanskem letu Žnidaršič pojasnjuje, da je, ker sta IDS in TRS začeli z izločanjem »tistih, ki smo brez dvoma prispevali k uspehu na volitvah, IO naše stranke soglasno sprejel odločitev o spremembi imena v ZDRUŽENA LEVICA – DEMOKRATIČNA STRANKA DELA.« S kratico ZL-DSD.

Zapisal je še: »Tako smo zaščitili in obranili status ter prispevek k uspehu ZL na volitvah v DZ leta 2014.«

Žnidaršiču finančno ne gre slabo. Predlani je pridelal 41.894 presežka, lani 21.940. Skupaj je imel ob vstopu v novo leto v bilanci 74.844 plusa. IDS Luke Meseca je imel v seštevku presežka ob vstopu v letošnje leto 67.240 evrov, TRS Violete Tomić le 3.803 evrov rezerve.

Prihodkov je imel IDS lani za 138.423 evrov, TRS 106.500, Žnidaršičev DSD pa za 79.315 evrov. A DSD manj tudi porabi. Podrobenjši pregled prihodkov in odhodkov za vse stranke je dostopen na povezavi:

Ime eden, poslance drugi

Razlog za razlike med IDS, TRS in DSD so nakazila iz parlamenta za strokovno pomoč poslancem. Lani je Mesec, ki vodi poslansko skupino ZL, svoji stranki IDS za pomoč nakazal 27.200 evrov, Tomićevi v TRS 25.400 evrov, Žnidaršiču, ki ima edini stranko z imenom ZL, pa nič. Žnidaršič več nima poslanca, kar mu je nekdanja podpredsednica Tomićeva ušla za šefico TRS.

IDS ima nekaj več denarja od ostalih dveh strank še zaradi uspešnosti pri pobiranju članarin. Lani je na ta način Mesec zbral 22.316 evrov, Žnidaršič 3215 in Tomićeva 601 evrov. Največ pa Mesec dobi tudi iz občin. To odseva rezultat na volitvah občinskih svetov leta 2014, ko se stranke ZL že nastopile vsaka zase.

Predsednica TRS Violeta Tomič v svojem poročilu težav z Žnidaršičem ne omenja, se pa pohvali, da so bili  decembra 2016 sprejeti v članstvo Evropske levice.

Na to, da so postali člani Evropske levice, posebej opozarja tudi koordinator IDS Mesec, ki težav v ZL tudi ne omenja.

Po virih denarja, kar kaže spodnja grafika, so vse tri stranke nekdanje koalicije ZL pretežno financirane iz državnih in občinskih proračunov, sodijo pa med majhne.

V preglednici so enaki podatki, ki jih lahko sami sortirate, videti tako:

[table id=7 /]

IDS je imel zadnja leta tudi največ zaposlenih med strankami koalicije ZL.

Število povprečno  zaposlenih po bilancah strank je:
[table id=8 /]

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s