Preiskovanje bank: Prisilna privedba za Zakrajška in Jančarja

Boris Zakrajšek in Gorazd Jančar bosta maja prisilno privedena v državni zbor, ker nista poslala dokumentov, zakaj ju ni bilo na pričanje. To so danes soglasno odločili poslanci v preiskovalni komisiji, ki preverja ozadja že drugega kolapsa bančnega sistema.

Na vrhu banke in časopisnega podjetja

Zakrajšek je od leta 2002 do 2008 vodil podružnico NLB v Frankfurtu LHB. Pred tem je bil po letu 2000 kot predstavnik uprave NLB tudi predsednik nadzornega sveta časopisnega podjetja Delo. Nadzorni svet je odločal o direktorjih in urednikih v največjem časopisnem podjetju. Skupaj z Zakrajškom je bil marca 2000 v nadzorni svet Dela imenovan tudi nekdanji poslanec LDS, takrat pa šef kapitalskega sklada,  Jože Lenič. Lenič se je pozneje v zgodovino tudi vpisal kot pomemben bančnik.

Danes je Zakrajšek upokojen. Pozornost medijev je, ko se je umaknil iz vrha LHB, pritegnil zaradi dvorca, ki ga ima na Blokah in podjetja v Splitu, ki se ukvarja s turizmom

Do leta 2008 vse super

Zakrajšek je pred tremi leti že pričal pred podobno preiskovalno komisijo, ki jo je takrat vodil Marko Pogačnik (SDS). Takrat je zanikal, da bi NLB utrpela velikanske izgube zaradi ravnanja podružnice v Frankfurtu, ki jo je vodil.

Ocenil je, da je bila podružnica, dokler jo je vodil, torej do leta 2008, v dobri kondiciji, težave so se začele pozneje.

Uradno so bile vse banke leta 2008 še v odlični formi, v prihodnjih letih pa se je cel sistem skoraj zlomil, ker je finančna kriza razkrila velike luknje. Banke nenadoma niso bile sposobne vračati v tujini najetih posojil, na katerih je temeljila ekspanzivna politika pred tem

Zakaj ni predstavnika SMC? 

Gorazd Jančar je nekoč vodil LB InterFinanz, s sedežem v Zürichu in z odvisnimi podjetji v Gorici, Pragi, Beogradu in Skopju ter s predstavništvom v Frankfurtu in podružnico v Ljubljani.

Na seji preiskovalne komisije, ki je bila, ker priči nista prišli, zelo kratka, je vodja poslanske skupine nepovezanih Bojan Dobovšek predsednika komisije Anžeta Logarja (SDS) vprašal, kako razume, ker že na peto sejo zapored ni prišel poslanec iz vrst največje stranke SMC.

Poslanci med odločanjem o prisilni privedbi Foto: Državni zbor/Barbara Žejavac

 

»Ne bi ugibal. Kdor želi pride, kdor ne pa ne,« mu je odgovoril Logar.

V preiskovalki SMC zastopa Bojan Krajnc, ki je tudi podpredsednik komisije. Namestnica iz SMC je Ksenija Korenjak Kramar.

Iz SMC so, ko smo preverjali, pojasnili, da ne gre za kak protest ali kaj podobnega. Krajnc je imel v času sej preiskovalke druge obveznosti in se je opravičil, ker ga ni bilo.

Advertisements

One thought on “Preiskovanje bank: Prisilna privedba za Zakrajška in Jančarja

 1. Kdaj bo predsednik komisije, ki ugotavlja odgovornost za bančno luknjo, zaslišala tudi predstavnik SDS, npr. poslanca Jožeta Tanka, ki je predstavljal stališč SDS o načinu privatizacije v času Janševe vlade.
  V MAG-u, 21. novembra 2007 preberem: « Jože Tanko, vodja največje poslanske skupine SDS, je prepričan, da menedžerski odkupi potekajo skladno z evropsko in slovensko zakonodajo ter ob ustreznem nadzoru pristojnih organov in ustanov. »Evropska direktiva o prevzemnih ponudbah enakopravno obravnava vse možne akterje prevzema, tudi menedžerje. Praviloma vsak menedžerski odkup spremlja vsaj ena banka, ki po zakonih in internih pravilih za presojo posla poskrbi za ustrezno zavarovanje kreditov pri izpeljavi kupčije.«
  Jože Tanko torej meni, vse je O.K.!?
  Zanimivo!? Danes, 6. decembra 2007, pa v Financah berem: »Tanko je govoril tudi o boju proti tajkunom«. Ob vprašanju, na kakšen način se bo vlada podala v boj proti tajkunom, je spomnil, da imamo v Sloveniji zakonodajo za področje lastninskih sprememb, ki pa ni zadostna. Njene pomanjkljivosti po njegovih besedah omogočajo prikrito lastninsko preoblikovanje in nastajanje kartelov. “Treba je izboljšati vlogo bančnega sistema in nadzornih institucij. Preprečiti je treba monopole in preverjati trg vrednostnih papirjev. Treba je izboljšati nadzorni sistem nad postopki zadnje faze privatizacije,” je opozoril Tanko.
  Preobrat, kot »salto mortale! Naš poslanec Jože Tanko končno le odkriva, da vse le ni O.K.!? Sodim, da poslanec Tanko ne razume teh problemov? Domnevam, da tudi premier Janša ne?! Bog nam pomagaj za vnaprej!?

  Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s