Cerar in MNZ: Oster nadzor meje s Hrvaško začasno opuščen

»Poskušali bomo zmanjšati čakalne dobe na mejnih prehodih. To pomeni, da policija po potrebi in upoštevajoč načelo sorazmernosti začasno opušča sistematični nadzor pri potnikih, ki predstavljajo manjše varnostno tveganje. Ukrepi se bodo izvajali do normalizacije razmer.«

To so danes sporočili iz notranjega ministrstva po ostrih javnih kritikah zaradi dolgih kolon na mejnih prehodih s Hrvaško.

Da je dogajanje na mejah nesprejemljivo, se je odzval tudi premier Miro Cerar (SMC) s sporočilom:
https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fmirocerar.SMC%2Fvideos%2F1919702068262151%2F&show_text=0&width=560

Vroče v medijih in na spletu

Potniki so morali več ur čakati pred mejnimi prehodi, ker je bil zadnje dni uveden bolj sistematičen nadzor, kdo vse prehaja schengensko mejo. Zaostritev nadzora je posledica spremembe evropske politike po migrantski krizi.

Iz MNZ so sporočili, da bo v začetku naslednjega tedna delovni sestanek z evropskim komisarjem za migracije, notranje zadeve in državljanstvo Dimitrisom Avramopoulusom o  sistematičnem nadzoru na zunanjih schengenskih mejah.

V medijih in na spletnih omrežjih je bilo zadnje dni pestro. Nekaj primerov s tw:

//platform.twitter.com/widgets.js

//platform.twitter.com/widgets.js

//platform.twitter.com/widgets.js

//platform.twitter.com/widgets.js

Slovenski predstavniki nameravajo na pogovoru z evropskim komisarjem predstaviti celovito informacijo o stanju in ponoviti predloge, ki so jih  zagovarjali že v pripravi in v času sprejemanja uredbe o zaostritvi nadzora.

Ministrstvo namerava ostati v tesnih stikih s predstavniki Evropske komisije, komisarjem in s predstavniki Hrvaške na operativni in politični ravni, so še sporočili iz MNZ.

Advertisements

2 thoughts on “Cerar in MNZ: Oster nadzor meje s Hrvaško začasno opuščen

 1. Predpostavljam, da EU sprejema predpise na podoben način, kot jih sprejemajo parlamenti vseh demkratičnih držav po svetu. V ustroj EU se sicer podrobno ne spoznam, sem pa prepričan, da neko visoko politično telo, naroči strokovnim službam da pripravijo akt, v našem primeru direktivo o mejni kontroli.
  Osnutek direkrive je zanesljivo pasiral tudi ustrezene forume v Sloveniji, vsaj ministrstvi za notranje in zunanje zadeve, ki sta v fazi nastajanja imela možnost vpliva na vsebino direktive in jo prilagoditi tako, da bi bila izvršljiva.
  V tej fazi je slovenska vlada zanesljivo naredila veliko napako, ko ni ustrezno reagirala.
  Slovenija je ena izmed Evropskih držav, ki ima največ izkušenj z mejnimi preghodi in množičnim prehajanji meje, saj smo dolga leta bili sicer odprta država Jugoslavija, ki pa je veseno imela relativno strogi mejni režim. Nekja časa so bili Slovenski mejni prehodi tudi največji in najfrekventiranejši mejni prehodi v Evropi, zlasti Šentilj, Karavanke in Fernetiči.
  Ljudje, ki so operativno delovali na teh mejnih prehodh, pred vsem v času, ko je bila še Jugoslavija in so bile kontrole zelo ostre, so si nabrali obilo iskušenj in so točno vedeli, kaj kakšna stopnja kontrole pomeni. Od takrat pa do danes še ni minilo toliko časa, da bi se vse okrog mejne kontrole popolnoma pozabilo in v kolikor je prišel v Slovenijo osnutek direktive, bi ga morali takšni strokovnjaki oceniti in nanj dati pripombe,ter direktivo oblikovati tako, da bi bila uresničljiva. Prav gotovo bi takšen pregled direktive morala organizirati vlada in ministrstva, ki so pri tem tangirana, Zanesljivo pa ministrstvo za notranje zadeve.
  Očitno tega v Sloveniji nihče ni storil dovolj pozorno in strokovno.
  Ko je direktiva enkrat sprejeta jo je zelo težko spremeniti, ali opustiti.
  Kljub vsemu pa direktiva nii padla iz neba. Prav gotovo je med njenim sprejemom in dejanskim izvajanjem bil predviden določen čas za pripravo izvajanja direktive.
  V tem času bi državni organi, ki so zadolženi za izvajanje direktive med drugim morali poizkusno vsaj za nekaj ur izvajati mejno kontrolo po zahtevah direktive.
  Takšno kontrolo bi lahko izvedli nenapovedano, na poizkusno izvajanje pa bi povabili tudi pristojne organe, ali službe iz Bruslja pa seveda tudi sosednjih držav, ki bi si lahko dovolj časa pred začetkom izvajanja uredbe ogedali kaos, ki ga izvajanje uredbe utegne povzročiti,
  Očitno je nekaterim na policiji bilo jasno, da je izvajanje direktive nedopustno, saj utegne popolnoma zablokirati cestni promet in povzočiti veliko gospodarsko škodo in nejevoljo.
  To so policisti tudi napovedovali, a kaj, ko polomije niso mogli več preprečiti.
  Iz opisa je jasno razvidno, da se oblastni organi v Sloveniji niso ustrezno pripravili in pravočasno reagirali.
  Najprej so zamudili čas, ko je Direktiva nastajala in ko bi z izkušenimi strokovnkaki lahko snovalce direktive opozorili na posledice, ki jih bo izvajanje direktive povzočilo.
  Potem, ko je bila direktiva sprejeta, bi morali izvajalci direktive organizirati poizkusno izvvajanje in dokazati, kakšen kaos utegne izvajanje direktive povzočiti. Ob prisotnosti odgovornih organov iz Bruslja, bi na ta način zanesljivo preprečili kaos, ki je nastal ob minulem vikendu.
  Izgovarjanje na Bruselj je popolnoma neumesno. Tudi Slovenija in njena vlada sta del Bruslja, če pa se tega ne zavedata ali ne je njuna napaka, njuna malomarnost.
  Seveda ob tem polomu direktive pa ne morem mimo naše slovenske komisarke za promet, ki že mesece in leta sodi med najpriljubljenejše političarke v Sloveniji. A bo ob takšnem polomu še vedno v vrhu nesposobnih in neučinkovith slovenskih politikov. Tudi ona nosi velik del odgovornosti, saj so zastoji nastali na prometnicah, na cestah in v prometu, torej na področju ki ga omiljena dama strokovno pokriva.

  Všeč mi je

 2. Pa da nadaljujem:
  Kontrola,kakršno so si zamislili bruseljski uradniki in jo zahtevajo z izvajanjem direktive , praktično sploh ni mogoča.Noben mejni prehod namreč ni dimenzionoran tako, da bi lahko opravljali predpisane preveritve, ne da bi povzročali kilometrske zastoje in dolge ure čkanja za prehod meje.Nastjala bi nepopisno velika godpodarska škoda.
  Rešitev bi bilo potrebno iskati v globinski kontroli, se pravi, da je potrebno kontrolirati potnike in vozila na avtocestah in ostalih csetah v globini državnega ozemlja.
  Avtoceste so zaprt prometni sistem, Na avtocesto je mogoče svtopiti, ali iz nje izstopiti le na prikljčkh in seveda na mejnih prehodih, ko vstopajo vozila, potniki in vozniki v državo. Če vozila in potnike ne pregledamo na vstopu, torej na mejnem prehodu imamo možnost pregeldeovanja na priključkih. Tam lahko opazujemo vozila ki vstopajo, ali zauščajo avtocesto in sumljiva vozila pregedujemo.
  Upam da je vsakemu laiku jasno, da je enostavneje pregledati vozilo tuje regstracije, ki izstopi recimo v Rogozi, ali Zrkovcih, kot pa pregledati tisoče potnikov v Gruškovju.
  Takšni pregledi sicer terjajo mnogo več policistov, ampak so zato čakalne vrste krajše in gospdarska škoda mnajša, mnogo mnajša, kot pa stanejo dodatni policisti.
  Podobno je s cestami nižjega ranga. Tam se približno ve, katera in kakšna vozila, potniki in vozniki vstopajo in izstopajo v državo. Vsako vozilo, ki je sumljivo, ga je mogoče pregledati na samem mejnem prehodu, ali pa kmalu izza meje.
  Jasno je, da je takšne rešitve potrebno preučiti,ugotoviti, kakšno moštvo in opremo je potrebno zato imeti, ocenitti stroške , narediti preizkus, rešitev uskladiti tudi s sosedi, ki morajo početi podobno in biti kooperativni in komapatibilni, nato pa predlagati spremebo direktive.
  Če poizkus uspe: bravo slovenska policija, bravo Slovenija!

  Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s