Shaker Pikalu o šoli A. Šuštarja: demagoško ideološke debilizme zavračam

Iz vladne SD so proti odločitvi vlade, ki je poslancem predlagala popravek načina financiranja zasebnih osnovnih šol, protestirali še prej kot je bila odločitev razglašena. Ideološki debilizem, je eden odzivov na proteste SD iz SMC.

Vlada državnemu zboru predlaga spremembo financiranja osnovnih šol, da bi izenačili financiranje obveznih programov izobraževanja otrok. Nazadnje so o tem ministri govorili februarja, a so točko takrat zaradi nasprotovanja ministrov iz vrst SD in Desusa preložili. Ta teden so bili proti le še trije ministri SD.

Takoj protesti SD proti spoštovanju sodbe

Nekdanji minsiter Jernej Pikalo (SD) se je na odločanje vlade že opoldan odzval:

//platform.twitter.com/widgets.js
Neustavno je, da država za obvezni program šolanja otrok na šoli Alojzija Šuštarja, ker je v lasti katoliške skupnosti, namenja le 85 odstotkov vsote, ki jo za enako stvar dobijo programi državnih šol,  je že konec leta 2014 presodilo ustavno sodišče.

 

Matjaž Han (SD) Foto: Državni zbor/Barbara Žejavac

Sodniki so presodili, da država diskriminira otroke iz povečini vernih družin.

Diskriminacijo bi parlament po sodbi moral odpraviti najpozneje do januarja lani.

A se do takrat ni zgodilo nič. Prelaganje problema se zdaj SMC maščuje, SD na finančno obrobnem problemu gradi kampanjo pred volitvami prihodnje leto.

Po sodbi ustavnega sodišča so v parlamentu na predlog Matjaža Hana (SD) začeli postopek spreminjanja ustave, da bi obšli sodbo.

Starši otrok morajo,  čeprav so dobili spor pred ustavnim sodiščem, za obvezni program šolanja otroka še vedno doplačevati kakšnih 60 evrov mesečno.

Drugače kot Pikalo se je odzval nekdanji minister Žiga Turk:

//platform.twitter.com/widgets.js

Na Pikala pa se je ostro odzval poslanec SMC Izidor Kamal Shaker :

//platform.twitter.com/widgets.js

Na vlado je vplivala kritika Sovdatove

Do preobrata je v vladi te dni morda prišlo tudi zaradi kritike predsednice ustavnega sodišča Jadranke Sovdat, ki je opozorila, da je nesprejemljivo, ker politika sodbo o diskriminatornem financiranju osnovnih šol ignorira in ne stori nič: ne poskuša niti popraviti zakonske ureditve in ne ustave.

Projekt spreminjanja ustave, ki ga je sprožil Han s poslanci SD, ZL in Desusa, je lani obstal, ker se mu niso pridružili poslanci SMC in ker je predsednik strokovne skupine ustavne komisije Rajko Pirnat poslancem predstavil zelo kritično stališče, kaj počnejo: »Državni zbor lahko spremeni ustavo, ne sme pa tega storiti s »sprevrženim namenom« nadigrati ustavnega sodišča,« je dejal Pirnat.

Kritik iz ustavnega sodišča tokrat vlada in parlament nista slišala prvič. Prejšnji  predsednik Miroslav Mozetič je pred letom na to, da se vladajoči požvižgajo na sodbo, opozoril z besedami, da »Ustavno sodišče nima svojih izvršiteljev ali vojske, da bi kogarkoli prisililo k izvršitvi sodb.«

Cerar napovedal preobrat, a…

Po kritikah o nedopustni ignoranci je pred letom svet SMC, najvišji organ stranke med kongresi, lani aprila odločil, da podpira čimprejšnjo spremembo zakona, s katero bo država zagotovila drugačno financiranje obveznega programa tudi Osnovni šoli Alojzija Šuštarja in drugim osnovnim šolam v zasebni lasti.

Premier Miro Cerar (SMC) pa je na obisku v škofijski gimnaziji v Zavodu svetega Stanislava, kjer je dijakom skupaj z Antonom Jamnikom odgovarjal tudi na vprašanja ob obletnici osamosvojitve, povedal: »Kot pravnik in predsednik vlade sem nesrečen, ker zamujamo z izvršitvijo ustavne odločbe. Prizadevam si, da bi jo čim prej izvršili.« Del kompleksa ob gimnaziji  je tudi Osnovna šola Alojzija Šuštarja.

Foto: Peter Jančič

Premier je takrat povedal, da je ministrica za izobraževanje Maja Makoveč Brenčič že pripravila popravek ureditve.

Ta popravek so ministri zdaj vendarle poslali v državni zbor. Ali bo vsebina v skladu z razsodbo, bo bolj jasno pri odločanju poslancev, ki vsebino določijo dokončno.

Izenačitev le za obvezni program

Iz vlade so o predlogu, o katerem bo državni zbor začel odločanje, pojasnili: »Zakon izenačuje obseg financiranja javnih in zasebnih šol, ki so pridobile javno veljavnost njihovega programa in pridobijo 100 odstotkov javnih sredstev za izvedbo obveznega programa. Za izvedbo razširjenega dela bodo šole pridobile, tako kot doslej, 85 odstotkov sredstev.«

Sprememba bi omogočila tudi, da bo mogoče šoli odvzeti javno veljavnost programa, kadar strokovni svet ugotovi, da ta ne ustreza standardom in ciljem vzgoje in izobraževanja, so opozorili iz vlade.

Advertisements

4 thoughts on “Shaker Pikalu o šoli A. Šuštarja: demagoško ideološke debilizme zavračam

 1. Sedaj se vidi, kako globoko je slovenska družba razklana.Vidi se, kaj je slovensko šolstvo naredilo iz nas Slovencev. 70 let ideološkega pranja možganov je vcepilo Slovencem globoko sovraštvo do vere in pred vsem do RKC. Če bi imeli normalni učni program, pred vsem zgodovine in etike, torej vzgoje, nikakor ne bi mogli mimo katolištva, kot nekaj pozitivnega, nekaj, kar je svet naredilo boljši. Ni namreč naključje, da ravno tam, kjer je katolištvo v večini, kjer je katoliška kultura, je svet najbolj razvit. Slovenci smo pravzaprav nastali na katoliški tradiciji in katoliški kulturi. Pred 1200 leti, ko so naši predniki sprejeli katoliško vero pravzaprav o Slovencih ne moremo govoriti. Slovenski narod je nastal kasneje, ko se je opismenil, ko je začel pisati in brati. Takrat je nastala slovenska kultura. Brez katoliške vere, Slovencev ne bi bilo.
  Vse dokler smo bili del Avsto-Ogerske monarhije, smo se kot narod normalno razvijali. V kraljevini Jugoslaviji so nas začeli srbizirati. Karieristi so vstopali v pravoslavno vero, zato,da so bii bliže Beograjski čaršiji. O tem se danes ne govori, je pa dejstvo. Po drugi svtovni vojni pa je zavladal komunizem, ki je imel izrazito sovražno stališče do katolištva in posbej do RKC. Z unilčevanjem in zatiranjem katolištva se je začelo tudi uničevanje slovenstva in Slovenske narodne zavesti.
  Izginila je tudi morala.
  Čisto majhna ugotovitev: iz katoliške tradicije izhaja kmešni gvant! Danes celo takšni geniji kot je prof. dr. Franc Terček tega več ne poznajo in nam v parlamentu predavajo svoje bistroumne neumnosti kot kakšni šerifi v Tekssu v kavbojkah in pisanih majicah.
  Samo ta majhen detajlček kaže, kako bi “učeni” Franček potreboval vsaj dve ure katoliške vzgoje, ki bi ga ob ideološki latovščini, ki se je je nadulal, naučili še obleči kmašni gvant, kadar je v slovenskem parlamentu. Če je to najčastnejši dom demokracije, je potrebno do njega biti spoštljiv. Spoštljiv tudi do državljanov, ki tak dom spoštujemo. Zato se je potrebno v njem lepo obnašati in biti kulturen. Katoliška vera pa je svoje kristjane vzgojila, da sodi k lepemu vedenju tudi lepa obleka.Ne zaradi napuha tistega, ki jo nosi, ampak zaradi spoštovanja dogodka, kateremu prisostvuje.
  Mislim, da se naš Franček boji, da bi ga dobro vzgojeni katoliki vrgli iz parlamenta, pa se zato s svojimi komunističnimi jurišniki bori proti finaciranju katoliške šole. Ta se od laičnih razlikuje po tem, da otroke tudi vzgaja. Vzgaja jih v katoliškem duhu in upam, da vsi opazimo razliko, med kavbojecem Frančekom in recimo poslancem Jožefom Horvatom.

  Všeč mi je

 2. »Zakon izenačuje obseg financiranja javnih in zasebnih šol, ki so pridobile javno veljavnost njihovega programa in pridobijo 100 odstotkov javnih sredstev za izvedbo obveznega programa. Za izvedbo razširjenega dela bodo šole pridobile, tako kot doslej, 85 odstotkov sredstev.«
  Samo zadrtim dedičem komunistične diktature ni jasno, da ne gre za vsesplošno izenačenje javnega šolstva z zasebnim, ampak zgolj za izenačenje financiranja obveznega in ustrezno nadziranega javnega programa devetletke, kar pomeni, da se bo vsaj v tej točki končala neustavna in necivilizacijska segregacija vernih državljanov v obveznem šolskem sistemu.
  Seveda ni naključje, da so ideološki zaslepljenci in srditi dediči totalitarne komunistične revolucije ter zločinske državljanske vojne v slovenskih političnih strankah, na univerzah in v množičnih medijih pripravljeni sprožiti tudi nasilno spremembo ustave, da bi ohranili levičarski in brezverski ideološki monopol nad vzgojo in izobraževanjem ter da bi še naprej ohranjali in utrjevali neuustavno in necivilizacijsko neenakopravnost verujočih v celotnem sistemu vzgoje in izobraževanja v RS.

  Všeč mi je

 3. Če želite piti materino mleko, če želite prvovrstno indoktinacijo, spremlajte 3. program RTV SLO in vsake dve ure boste lahko poslušali dr. Pikala, ki vam bo vcepil v male možgane, zakaj se zakon o enakem plačevanju javnih in zasebnih šol ne sme sprejeti.
  To morate spremljati, saj vedar plačujete. RTV prispevek.
  In rezultat: volili boste SD in ostali na pravii strani.

  Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s