Del poprave: 25 milijonov odškodnin izbrisanim

Notranje ministrstvo je odškodnine za izbris doslej dodelilo 5530 izbrisanim osebam. Skupaj je bilo za plačilo škode razdeljeno 25 milijonov evrov.  Povprečno po 4.525 evrov odškodnine za krivico izbrisanemu.

Le del odškodnin

Po podatkih notranjega ministrstva je bilo do 21. 2. 2017 pri upravnih enotah vloženih 7755 zahtev za določitev odškodnine: o 7571 zahtevah je bilo februarja že odločeno. 5530 zahtevam za odškodnine so ugodili, 1827 zahtev je bilo zavrnjenih, 128 zavrženih, v 86 primerih je bil postopek s sklepom ustavljen.

Skupni znesek pravnomočno določenih denarnih odškodnin do 21. 2. 2017 je 25.022.000 evrov.

A to je le del odškodnin. Ko so poslanci leta 2013 zakon o odškodninah sprejemali, je vlada denarne učinke (na posnetku) predstavila z napovedjo, da bo pri notranjem ministrstvu pripravljenih 43,2 milijona evrov, še 32,4 milijonov evrov pa pri državnem pravobranilstvu za odškodnine, ki bodo dosojene v sodnih postopkih.

Denar za te različne odškodnine bo v proračunih države načrtovan še leta 2018, morda pa tudi pozneje, so takrat napovedali.

Konec februarja je minilo 25 let, od kar se je izbris zgodil.

Več o obletnici na povezavi – https://spletnicasopis.eu/2017/02/25/brglez-bilo-je-neustavno-nezakonito-napacno/ 

Kar trije popravki izbrisa

Pravice tujcev po osamosvojitvi je urejal zakon o tujcih, ki je bil sprejet leta 1991, popravljen je bil, kot podrobneje povzema zgodovino notranje ministrstvo,  leta 1997. Z zakonom o tujcih je država, ko je nastala, določila status oseb, ki niso državljani.

Leta 1999 je ustavno sodišče presodilo, da zakon o tujcih ni bil skladen z ustavo, državljani bivših republik SFRJ so bili v slabšem položaju od ostalih tujcev, so odločili sodniki.

Parlament je po tem kar dvakrat, da bi popravil to neenakost, sprejel poseben zakon, a mu to – kot je ugotovilo ustavno sodišče, pozneje pa tudi evropsko sodišče za človekove pravice – ni uspelo.

Na koncu je državni zbor, tudi zaradi sodbe evropskega sodišča za človekove pravice, moral odločati še v tretje: leta 2013 je bil sprejet zakon o povračilu škode osebam, ki so bile izbrisane iz registra stalnega prebivalstva.

Posledica je 25 milijonov evrov dodeljenih odškodnin.

[powr-poll id=819685bd_1488878583289]

Advertisements

4 thoughts on “Del poprave: 25 milijonov odškodnin izbrisanim

 1. Izbrisani predstavljajo zmago levica nad desnico.
  Tudi če država propade je pomembneje, dalevica vlada.
  Levica ni državotvorna. Od kar se je pojaviila v Sloveniji, povzroča težave. Spomnimo sesamo revoluionarnega obdobja, ko so slovenski komunisti želei Slovenijo priključiti Sovjetski zvezi in postati hlapci sovjetov, torej Rusov. Takrat so tudi v duhu sovetizacije podarili vsaj Gorico Italijanom, meneč, da po sovestizacijei Evrope mej ne bo več. Meje so ostale, Slovenci pa smo vsaj brez Gorice.
  LKomuniste zgodovina nič ne nauči.
  Pojavili so se izbrisani in podarili smo jim bogate odškodnine zato, ker so v odločilnem trenutku obrnili hrbet Sloveniji in so želeli v raj miloševičeve Srbije.
  Ko sm ne plačam davka, me davkarija oder. Če bi bil izbrisan in ne bi upošteval poziva po ureditvi statusa, pa ima pravico do odškodnine. Za to poskrbi levica, ki še vedno sanja, da se Slovenija priključi balkanskemu raju.

  Všeč mi je

 2. Miodrag Kostić kupuje Gorenjsko banko. Za “neodvisno” POP tv je organiziral intervju z Kostićem gospod Drago KOS. Jaz vas pa pozivam, da raziščete ali je Drago Kos tudi agent srbske obveščevalne službe BIA, bi bilo zanimivo.

  Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s