Cimos na plečih slabe banke in slabega holdinga

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je napovedal, da bo po umiku italijanskega investitorja Cimos reševala slaba banka, ki jo je država z denarjem davkoplačevalcev ustanovila za reševanje slabih terjatev bank in je največji posamični lastnik Cimosa.

O Cimosu danes poslanci

Kot slaba banka je na državni transfuziji tudi državni holding, ki je kot upravljalec državnega deleža manjši solastnik.

Preglednica je iz zahteve za razpravo komisije za nadzor javnih financ Jožeta Tanka (SDS)

Slaba banka bo, je napovedal minister, pri reševanju Cimosa ravnala po načelih zasebnega investitorja. S predstavniki slabe banke in državnega holdinga Počivalšek poskuša zadnje dni umiriti tudi pomembne tuje kupce, za katere Cimos dela.

Predsednik komisije za nadzor javnih financ Andrej Šircelj (SDS)

O zapletih, ki se lahko končajo celo s stečajem velikega primorskega podjetja, bo danes zjutraj razpravljal odbor za nadzor proračuna, ki ga vodi Andrej Šircelj (SDS). Razpravo je zahteval vodja poslanske skupine največje opozicijske stranke Jože Tanko (SDS) ob dogovarjanjih vlade z vlado sosednje Hrvaške, kako razrešiti težave s starimi obveznostmi. Zahteva je dostopna na povezavi:

http://imss.dz-rs.si/imis/200d56a60709106d63b2.pdf

Ob slabi banki slab tudi holding

Kot slaba banka je na državni transfuziji tudi državni holding, ki je – kot upravljalec državnega deleža – manjši solastnik Cimosa. Lani SDH ni uspelo poravnati za 200 milijonov obveznosti denacionalizacijskim upravičencem. Da ne bi prišlo do zloma, mu je vlada podarila teh 200 milijonov evrov.

Iz vlade so, ker je poslanec SDS Franc Breznik zahteval pojasnila, zakaj so porabili denar davkoplačevalcev, ta teden pojasnili, da je dokapitalizacijo holdinga vplivala pozitivno na javnofinančno stabilnost, saj so poplačali posojila, zavarovana s poroštvom države, ki bi jih sicer morali plačati letos. To pa ne bi imelo le slabih finančnih učinkov na proračun, bil bi tudi negativni signal finančnim trgom, na katerih se SDH pojavlja pri upravljanju naložb.

Denimo, naložbe v Cimos.

Iz finančnega ministrstva so pojasnili, da državno poroštvo izvira iz zakona, ki je bil za poplačilo 300 milijonov evrov denacionalizacijskih upravičenj sprejet leta 2010, že takrat pa je več kot devet desetin odstotkov portfelija, s prodajo katerega bi sklad obveznost moral poplačali, država označila kot strateškega in takrat in danes ne dovoli prodaje.

Advertisements

One thought on “Cimos na plečih slabe banke in slabega holdinga

 1. Včeraj je bila javna seja komisije za nadzor javnih financ v Državnem zboru.
  Predstava za javnost je pokazala, da imamo popolnoma nekompetentnega ministra za gospodarstvo, da so inštitucije, ki so zadolžene za spremljanje in nadzor podjetji v državni lasti popolnoma nesposobne in kar je najhuje, imamo koalicijo, ki kot valjar potepta ves konstruktivne predloge ostalih poslancev.
  Prav to je najbolj žalostno.
  Možno je sicer imetai slabo vlado, slabe ministre, salbe inštitucije, a če je parlament na mestu, če so poslanci dovolj zreli, lahko z dobrimi zakoni, usmeritvami in drugimi ukrepi, rešijo mariskatero napako vladajočih struktur.
  Očitno v Sloveniji ni tako.
  Komisija je bila sklicana z namenom, da se javnost seznani s stanjem v Cimosu in okrog Cimosa. Verjetno bi komisija lahko podala tudi kakšne konstruktivne usmeritve, pa je vse skupaj propadlo, saj se seje ni udeležil nihče od kompetentnih predstavnikov. Ni bilo ministra, ni bilo predstavnikov DUTB, skratka ni bilo nikogar, ki bi lahko karkoli pojasnil. Državna sekretarka in sekretar sta se sprenevedala, se izgovarjala, da nimata informacij,da nimata pooblastil in še nekaj, kar pa je viček sprenevedanja, da pravzaprav vlada in pristojna ministrstva nimajo popolnoma nič s Cimosom,saj je vendar ta pod nadzrorom DUTB.
  Ob takšni izjavi sekretarja Cantaruttija bi morali poslanci izvesti defenestracijo, saj veste, kaj je to: Vreči bi ga morali nemudoma slozi okno. Seveda se to ni zgodilo, se je pa zgodil še dodatni škandal, namreč kolaicijski poslanci so popolnoma nekritično branili sekretarja in postopke vlade.
  Na osnovi prikazenaega, namreč sejo je prenašala TV, je popolnoma jasno, da nam vladajo popolnoma nekompetentni, nesposobni in leni funkcionarji, ki jih nekritično podpirajo izvoljeni predstavniki ljudstva, poslanci.
  Včeraj sta se izkazala dva, ki jih je potrebno posebej izpostaviti, to je znani poslanec Škobrne in poslanka Potočnikova. Upam, da bodo delavci Cimosa zmogli dovolj poguma in vsaj ta dva pribili na sramotilni steber.
  Cimosa vlada in DUTB ne bosta rešila. Plan B je neuresničljiv. Država ne sme Cimosa dokapitalizirati,saj bi šlo v tem primeru za nedovoljeno državno pomoč. To ne sme storiti niti DUTB, saj je ta v 100% državni lasti in bi dokapitalizacija s strani DUTB pomenila enako, kot če Cimos dokapitalizira država.
  Plan B je torej laž in pomeni zavajanje jacnisti, pred vsem pa delavcev Cimosa, ki lahko pričakujejo v kratkem stečaj podjteja in cesto. To so si tudi zaslužili, saj so najverjetneje volili Cerarja. Sedaj ga iimajo in naj ga častijo, tako kot njegovi poslanci!

  Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s