V spomin na premiera in predsednika

Pred devetimi leti je po dolgi bolezni umrl štirikratni premier in med leti 2002 in 2007 tudi predsednik republike Janez Drnovšek.

Njegov političen vzpon se je začel na prvih vsaj deloma svobodnih volitvah ob razpadanju socialističnega sistema. Maja 1989 je v spopadu, kdo bo socialistično Slovenijo zastopal v zveznem predsedstvu Jugoslavije, presenetljivo premagal favoriziranega partijskega kandidata Marka Bulca.

Prevzem oblasti in bolezen

Po osamosvojitvi Slovenije, ki jo je izpeljala koalicija Demos in po presenetljivi samorazpustitvi te koalicije desnih strank, je od Jožefa Školča leta 1992 prevzel vodenje LDS in s konstruktivno nezaupnico tudi žezlo oblasti od dotedanjega premiera Lojzeta Peterleta, ki je takrat vodil krščanske demokrate.

Drnovšek je po tem z LDS dosegel relativno zmago na treh volitvah v državni zbor zapored. Leta 2000 je za LDS, ko jo je na volitve vodil zadnjič, volilo kar 36,26 odstotka volivcev. To je doslej največ v zgodovini volitev poslancev v Sloveniji.  Leta 1999 so premieru, ki je bil v dobri fizični kondiciji, veliko se je ukvarjal s tekom, odkrili raka na levi ledvici. V Kliničnem centru v Ljubljani so mu jo takoj odstranili. Leta 2001 so odkrili metastaze na pljučih, pozneje še na jetrih.

Leta 2002 je bil Drnovšek nekoliko presenetljivo šele v drugem krogu izvoljen za predsednika republike, nevarno se mu je približala Barbara Brezigar,  za katero je v drugem krogu volilo 43,48 odstotka volivcev. Za premik na predsedniško funkcijo, ki pomeni bolj simbolno oblast, se je Drnovšek odločil tudi zaradi bolezni.

Vodenje vlade in stranke je Drnovšek, ko je postal predsednik republike, prepustil Antonu Ropu, ki pa mu oblasti na volitvah dve leti pozneje ni uspelo ohraniti.

Uspešnejši je bil leta 2004 s SDS Janez Janša, ki mu je prvemu in doslej edinemu uspelo z isto koalicijo vlado voditi ves mandat do volitev leta 2008. Pred tem in po tem so vladne koalicije vedno razpadale.

Ko je bolezen močnejša

Leta 2006 je Drnovšek izstopil iz LDS, ki so jo pretresali hudi notranji spopadi po izgubi oblasti na volitvah leta 2004. Poraz LDS na volitvah je bil tudi posledica odhoda karizmatičnega voditelja z vrha stranke.

Drnovšek je slovel kot zadržan in zmeren sredinski politik, ki je znal dolgo molčati.

Kmalu po tem, ko je Rok Praprotnik leta 2002, že v času kampanje pred predsedniškimi volitvami, v Delu objavil zgodbo, da takrat še premier občasno biva v protokolarni brunarici na Brdu, sem z njim govoril kot novinar Večera v njegovi pisarni. Omenil sem, da ta brunarica zelo odmeva.

Takrat je molčal, molčal in me gledal.

Čez čas sem previdno rekel, da bi bilo morda modro odzvati se in kaj povedati ljudem. Še nekaj časa je molčal. Potem prikimal.

V pogovoru je pozneje pojasnil, da brunarico uporablja redko, a da je kdaj tudi pomembna, ker mora premier včasih tudi ubežati medijem; tam je, je povedal, vzpostavil komunikacijo s predstavniki katoliške skupnosti, da je vlada lahko bolje urejala odnose.

 

Na Zaplani je Janez Drnovšek umrl 23. februarja 2008, le nekaj mesecev po koncu predsedniškega mandata. Za kandidaturo še za drugi mandat se, tudi zaradi dolgega boja z rakom, ki ga je izgubljal, ni več potegoval.

Venec na grob nekdanjega premiera in predsednika je včeraj v imenu predsednika republike Boruta Pahorja položila vodja Pahorjevega kabineta Alja Brglez (na posnetku).

Foto: Tamino Petelinšek/STA

Brglezova je v preteklosti vodila tudi Drnovškov kabinet, ko je bil ta še šef vlade.

Advertisements

5 thoughts on “V spomin na premiera in predsednika

 1. O mrtvih vse dobro.
  A pretiravati tudi ne velja.
  Drnovšek se je najverejtneje sam zavedal, da je zavozil Slovenijo, zato ni dovolil državnega pogreba,niti ni dovolil postavitev spomenika.
  Po volji starih,komunističnih sil je prišel na oblast s pomočjo LDS, ki je bila le slaba transformacija komunistične partije.
  Če je bila komunistična partija zlo,potem si lahko predstavljamo, kakšna je šele bila LDS, ki je pravzaprav spravila partijo iz oblasti.
  Najvidnejši aktivisti LDS so bili in so še vedno prave pošati proti komunistom, ki so jih te pošati zamenjale. Poglejmo si nekaj likov iz galerije LDS: Golobič, Anderlič, Školjč, Kozinc, Rop, Oven, Cvikl, Bandelj, Sirše,Gantar, Senica, Zalar, Kresal, in še cela vrsta.
  Vsi ti so postavljali državo, Drnovšek pa jih je samo nemo opazoval in bil njihov ujetnik.
  Drnovšek je tako imel nasprotnike v svojih lastnih vrstah in bil je njihov talec. Razen teh prevzetnih povzpetnikov, ki so delovali samo za svoje lastne koristi, je imel Drnovšek tudi velikega nasprotnika v Kučanu in njegovi udbovski kosovski liniji.
  Oprezen, kakršen je bil, si ni upal naraditi red v lasnih vrstah, saj je vedel, da bi to povzročilo namudoma koalicijo s kučanovo udbo kosovsko falango in bi odletel, kot gnila hruška iz drevesa. Ali ni znameniti trojček dokaz za to?
  12 let gnilih kompromisov in odkritega ropanja Slovenije je povzročilo zastoj in krizo iz katere se Slovenija še sedaj ne more izviti.
  12 Drnovškovih let pa je bilo usodnih tudi zato, ker se je takrat formirala država. Namesto, da bi LDS pripravila zakonodajo, ki bi preprečevala ropanje in razdiranje Slovenije, je aparat LDS pripravil zakonodajo, ki v bistvu omogoča ropanje in mafijsko delovanje.
  Da pa takšna mafijska družba lahko nemoteno deluje, so na vsa vodilna mesta postavljeni ljudje, ki to omogočajo.
  Po zaslugi neodločnega Drnovška smo dobili razred priviligirancev in izkoriščani razred, ki nima praktično nobenih pravic.
  Prav gotovo se je Janez tega zavedal in zahteval, da ima le skromen grob.
  Hvlanice pa mu lahko pojejo le lopovi, ki so okradli Sloveijo in živijo na veliki nogi, da Slovenija tone v globoko krizo pa jimi nič ni mar.

  Všeč mi je

 2. APM, vse si povedal , vse je živa resnica in povedal si DOSTOJNO!!!
  Drnovšek je bil ščit za vso barabijo, ki se je pod njegovo slabotno taktirko zgodila in po njem še razrasla, ter pahnila Slovenijo v propad. Drnovškovo prvo predsedniško dejanje je bilo, da je enormno povečal plače poslancem in JU kar je prej Peterle držal v eni zmernosti.
  Vseeno naj počiva v miru, vsi njegovi nasledniki (razen Janše), so bili neprimerno slabši.
  SLOVENCI NE POZABLJAMO !!!

  Všeč mi je

 3. Naj mu bo Slovenska zemljica lahka! Drnovškova državniška drža
  me ni prepričala, veliko je bilo nerazumnega in neodkritega.
  Njegova bolezenska agonija ga je vodila po neki “spovedni” poti
  opravičevanja navadnemu človeku, ki ga je sicer poprej spregledal.
  Dobro se spomnim njegovih tolažilnih odgovorov v naših revijah (Jana…),
  kjer je ubogim vcepljal pozitivno miselnost kot izhod iz stiske.
  Zgodba, ki se me je dotaknila, je bila tožba mlade samohranilke z dvema
  mladoletnima otokoma, in z bančnim dolgom okoli 3000 DEM (nemških mark),
  zaradi katerega naj bi ji sledila deložacija.
  Odgovor g. Drnovška pa je bil, da jo sicer zelo razume in sočustvuje, vendar
  je edina pot iz njene situacije pozitivno mišljenje…
  Takšne floskule je delil nekaj let pred smrtjo, pisal dobre misli in se ukvarjal
  sam s sabo, k sebi pa spuščal ljudi, ki še danes veljajo za velike negativce
  (Golubiča, Hazabenta, etc.)
  Če bi bilo v moji moči, bi kot predsednik poklicala NLB in svoje “prijatelje”,
  da omenjeni siroti takoj brišejo ves nastali bančni dolg in preprečijo deložacijo.
  Lahko bi pa sam priložil kakšnega jurčka namesto bebavih tolažilnih neumnosti!

  Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s