USTAVNO SODIŠČE: VELIKA NOČ IN BOŽIČ STA LAHKO DELA PROSTA DNEVA

Kot očitno neutemeljeno so ustavni sodniki soglasno zavrnili pobudo Almira Talića, ki je spodbijal ustavnost določitve praznikov in predvsem dela prostih dni v Sloveniji.

Zakon določa, da so dela prosti dnevi v Sloveniji ob državnih praznikih še: »velikonočna nedelja in ponedeljek, ko je velika noč; binkoštna nedelja ali binkošti; 15. avgusta Marijino vnebovzetje; 31. oktobra dan reformacije in 25. decembra božič.«

Kot pripadnik islamske verske skupnosti je Talić praznikom in dela prostim dnevom, kot jih je določil državni zbor, očital, da naj bi upoštevali le krščanske verske praznike. Meni, da ga izpodbijana ureditev v primerjavi s pripadniki krščanske verske skupnosti diskriminira in onemogoča pri uresničevanju pravice do izpovedovanja vere. Izpodbijana ureditev naj bi bila diskriminirala tudi druge verske skupnosti in ateiste.

Pobudnik meni, da ureditev ni v skladu z ustavnim načelom državne laičnosti in enakopravnosti verskih skupnosti, z načeloma splošne prepovedi diskriminacije in enakosti pred zakonom, ter s človekovo pravico do izpovedovanja vere.

Sodišče: To nima zveze z versko svobodo

»Izpodbijana ureditev se delovanja verskih skupnosti ali izpovedovanja vere posameznika ne dotika. Vse verske skupnosti in njihovi pripadniki so ne glede na izpodbijano ureditev avtonomni in svobodni pri individualnem in kolektivnem izpovedovanju svoje vere,« v razlagi zavrnitve opozarja ustavno sodišče. Odločili so že prejšnji mesec, sklep so objavili danes.
Izbira datumov dela prostih dni je stvar proste presoje zakonodajalca. Zakonodajalec lahko uredi dela proste dni kot izraz identitete ljudi, ki zgodovinsko živijo na območju sedanje države in so povezani z izročilom evropskega prostora. Neutemeljeni so očitki pobudnika o diskriminaciji in neenakem obravnavanju verskih skupnosti in njihovih pripadnikov, je opozorilo ustavno sodišče in v sklepu zapisalo še: »izpodbijana ureditev je dela proste dneve tudi ločila od praznikov in jih namenila posameznikom, da jih užijejo kot želijo. Pri tem je država izključena.
Celotna odločitev je dostopna na naslovu: http://odlocitve.us-rs.si/sl/odlocitev/US31095

Advertisements

One thought on “USTAVNO SODIŠČE: VELIKA NOČ IN BOŽIČ STA LAHKO DELA PROSTA DNEVA

  1. Naj se Almir Talić vrne tja od koder je prišel, pa bo tam laično in enakopraven praznoval po svoji kulturi med svojimi.
    Nikdar v življenju nisem bil do nikogar nestrpen, sedaj se je pa v meni prižgal ogenj zavračanja.
    S trebuhom za kruhom so se natepli med nas, sedaj nam pa arogantni prodajajo alahovo laičnost.
    Danes je Evropa laična, ampak še vedno utemeljena na krščanstvu. Deset zapovedi si vendar niso izmislili laični komunisti.

    Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s