Vlada: Diskriminacija šole Alojzija Šuštarja ostaja

Diskriminacije staršev in otrok, ki se šolajo na Osnovni šoli Alojzija Šuštarja, še ne bo kmalu konec. Država za obvezni program šolanja otrok na tej šoli, ker je v lasti katoliške skupnosti, namenja le 85 odstotkov vsote, ki jo dobijo programi državnih šol. Da je to neustavno in pomeni diskriminacijo, je presodilo ustavno osdišče.

Praktično to pomeni, da morajo starši, denimo Anton Kokalj, čeprav so dobili spor pred ustavnim sodiščem, za obvezni program šolanja otroka še doplačevati kakšnih 60 evrov mesečno.

Ob SD proti še ministri Desusa

Na vladi so predlogu, da bi spoštovali sodbo ustavnega sodišča in odpravili diskriminacijo, danes pričakovano nasprotovali ministri SD. Ker pa so bili ostro proti tudi iz Desusa, kjer so bili v preteklosti sicer bolj spravljivi, je vlada obravnavo preložila in javnost obvestila, da so obravnavo prekinili, ker predlog novele še ni koalicijsko usklajen.

Po sodbi ustavnega sodišča bi moral državni zbor financiranje osnovnih šol popraviti najpozneje do januarja lani. A se do takrat ni zgodilo nič. V parlamentu so na predlog Matjaža Hana (SD) začeli le postopek spreminjanja ustave, da bi obšli sodbo.

A ker se temu projektu niso pridružili poslanci SMC, je sčasoma obstal. Povsem pa se je ustavilo, ko je predsednik strokovne skupine ustavne komisije Rajko Pirnat poslancem predstavil zelo kritično stališče, kaj počnejo: »Državni zbor lahko spremeni ustavo, ne sme pa tega storiti s »sprevrženim namenom« nadigrati ustavnega sodišča,« je dejal Pirnat.

Premierov poskus preobrata

Po opozorilih tudi z ustavnega sodišča, predsednik Miroslav Mozetič je javno opozoril, da »Ustavno sodišče nima svojih izvršiteljev ali vojske, da bi kogarkoli prisililo k izvršitvi sodb,« je prišlo do manjšega preobrata.

Deloma so najbrž vplivale tudi kritike v medijih, da je ravnanje oblasti, ki se požvižga na sodbo ustavnega sodišča o diskriminaciji skupine državljanov, nespoštljivo do sodnikov, pomeni pa tudi dodatno kršitev ustavnega reda.

Po teh kritikah je svet SMC, najvišji organ stranke med kongresi, lani aprila odločil, da podpira čimprejšnjo spremembo zakona, s katero bo država zagotovila drugačno financiranje obveznega programa tudi Osnovni šoli Alojzija Šuštarja in drugim osnovnim šolam v zasebni lasti.

Premier Miro Cerar (SMC) pa je na obisku v škofijski gimnaziji v Zavodu svetega Stanislava, kjer je dijakom skupaj z Antonom Jamnikom odgovarjal tudi na vprašanja ob obletnici osamosvojitve, povedal: »Kot pravnik in predsednik vlade sem nesrečen, ker zamujamo z izvršitvijo ustavne odločbe. Prizadevam si, da bi jo čim prej izvršili.« Del kompleksa ob gimnaziji  je tudi Osnovna šola Alojzija Šuštarja,

Foto: Peter Jančič

Premier je takrat povedal, da je ministrica za izobraževanje Maja Makoveč Brenčič že pripravila popravek ureditve.

Bo marca, ne bo marca?

Po skoraj letu dni ta predlog še stoji v vladni proceduri zaradi ostrega nasprotovanja SD in Desusa.

V parlamentu je predsednik Milan Brglez (SMC) razpravo o financiranju osnovne šole Alojzija Šuštarja, da bi z veliko zamudo le zagotovili spoštovanje sodbe ustavnega sodišča, nameraval uvrstiti na sejo državnega zbora prihodnji mesec.

A ker se v vladi ne morejo dogovoriti, bo to težko izpeljati.

Advertisements

3 thoughts on “Vlada: Diskriminacija šole Alojzija Šuštarja ostaja

 1. Starši otrok, vpisanih na OŠ Alojzija Šuštarja so zagotovo prizadeti, ker morajo za izvajanje obveznega javnega programa zasebne devetletke za razliko od vseh ostalih davkoplačevalcev v Sloveniji doplačevati 15 odstotkov stroškov za izvajanje obveznega in veljavno verificiranega programa. In nič jim ne pomaga, da je diskriminatorno prakso s pravnomočno odločbo ugotovilo že pred dvema letoma Ustavno sodišče RS in izrecno naložilo izvršni veji oblasti, da omenjeno diskriminacijo državljanov na osnovi verskega prepričanja odpravi.
  Predsednik vlade dr.Miro Cerar je odpravo diskriminacije celo javno obljubil, a kaj ko ima v vladajoči koaliciji trdo in neomajno anarho-komunistično opozicijo strank Desus in SD (ob podpori opozicijske ZL), ki vztrajajo na protiustavni diskriminaciji verujočih, na zavestnem ignoriranju zavezujoče odločbe Ustavnega sodišča RS ter s tem na zavestnem flagrantnem kršenju univerzalnih temeljnih človekovih pravic in svoboščin v eni od držav članic EU.
  Ker ni mogoče pričakovati, da bi dediči totalitarnega komunističnega enoumja v strankah Desus, SD in ZL spremenili diskriminatorno stališče do temeljnih človekovih pravic in svoboščin verujočih in drugače mislečih državljanov ter davkoplačevalcev v izobraževalnem sistemu RS, bo očitno treba iskati pravico na Evropskem sodišču za človekove pravice, kar bo nova mednarodna blamaža za legalno in legitimno izvoljeno, a ne tudi ustavnopravno ter v spoštovanju temeljnih človekovih pravic in svoboščin korektno delujočo aktualno oblast v RS.

  Všeč mi je

 2. Mislim, da je diskriminacija v skladu s politiko slovenske RKC. Cerkev je ločena od države in RKC se s tem globoko strinja. Še več, podpira državno politiko, ki to izvaja.
  Najlepši dokaz tega je zadnji obisk tovariša Brgleza v Vatikanu. Pot tja mu je zanesljivo trasitrala RKC v Sloveniji. Potem se pač RKC nima pravice pritoževati nad šikaniranjem šole. Tudi starši morajo biti povsem zadovoljni, saj bolj ali manj podpirajo vlado Mira Cerarja in sploh fantastično stranko SMS, pa tudi stranko NSi, ki s svojo predsenico gradi mostove in ustvarja mir.
  Takšna politika vodi k popolnemu izumrtju katolištva v Sloveniji.
  Tisočletje, ki smo ga Slovenci preživeli s katoliško vero in postali kulturen evropski narod bo kmalu za nami. Prihajajo lepši časi, kar je razvidno, saj nas statistike beležijo že na repu Rvrope, postajamo pa država, ki je tik pred afriškimi.

  Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s