Cerar: “Odstopi.” Brglez: “Ne.”

Zadnja sporočila premiera Mira Cerarja in predsednika državnega zbora Milana Brgleza so bila za medije nerodna: povedala namreč nista čisto nič novega.

Kot že v začetku prejšnjega tedna za zaprtimi vrati v stranki, je Cerar zdaj še čisto javno sporočil, da mora Brglez nemudoma odstopiti kot podpredsednik stranke.

Na posnetku sta Cerar in Brglez na proslavi ob kulturnem prazniku sredi tedna, kjer sta se najpomembnejša politika SMC le vljudno rokovala.

drzavnivrhkulturna

Cerar je ponovil tudi razlog za zahtevo po odstopu, preko stranke ga je le še uradno zapisal: “Njegovo večkratno javno in neutemeljeno očitanje o neustavnosti premišljenih in argumentiranih odločitev vlade, ki jo vodim, je porušilo zaupanje, ki je nujno potrebno za sodelovanje predsednika in podpredsednika SMC.”

Brglez pa je tudi le ponovil, kar je že, ko se je spor pred skoraj dvema tednoma začel: predlagal je pogovor na štiri oči in opozorili, da je soustanavitelj stranke SMC, ki se zavzema tudi za pravno državo, medsebojno spoštovanje in človekove pravice. Torej tisto, kar bi bilo po njegovi oceni lahko kršeno s hitro spremembo zakona o tujcih.

Med poslanci je bilo včeraj kar nekaj pomislekov o nevarni trmi, ker nobeden nič ne popušča, nekaj pa je bilo že skoraj prestrašenosti zaradi javnih odmevov, ki lahko imajo dolgoročne posledice.

Če Brglez ne odstopi, bo Cerar ob avtoriteto in ugled. Že, če pristane na pogovor, ki ga predlaga Brglez, s tem ne bo obveljala zahteva, ki jo je postavil. Ta je bila skrajno preprosta: »Odstopi!«.

Vsaj za zdaj je Brglez videti povsem miren in molčeč. Med poslanci pa je slišati tudi, da je modro biti previden, ker je spreten šahist, živci pa so za dobro partijo nujni.

Spor ni okoli najpomembnejšega položaja. Podpredsednik stranke je – v vseh strankah – bolj simbolno pomembna funkcija. V SMC sta oba podpredsednika, ob Brglezu je to še vodja poslanske skupine Simona Kustec Lipicer, po funkciji tudi člana izvršnega odbora. Torej vrha stranke, ki sprejema najpomembnejše odločitve: tudi o kandidaturah na parlamentarnih in drugih volitvah. V spopadu, ki poteka, Brglez ni čisto sam, ko gre za najvišje strankine funkcionarje.

Obratno: pridružili so se mu zelo pomembni. Naravnost proti vladni noveli zakona o tujcih, ki omogoča zapiranje meje in začasen suspenz večine azilnih pravic, je glasoval član izvršnega odbora, ki je tudi predsednik 66 članskega Sveta stranke Dragan Matić. Svet na predlog predsednika Cerarja voli podpredsednike in jih torej lahko tudi razrešuje.

Proti je bil tudi Mitja Horvat, ki vodi statutarno komisijo stranke.

Edine od štirih poslancev, ki so bili proti, ki pa nima pomembne funkcije še v stranki, je Izidor Kamal Shaker; državnem zboru vodi odbor za evropske zadeve.

Advertisements

One thought on “Cerar: “Odstopi.” Brglez: “Ne.”

  1. V zvezi s spektakularnim in neznosno dolgotrajnim sporom med predsednikoma zakonodajne in izvršne veje oblasti v RS, ki sta hkrati prva moža ene in iste vladajoče politične stranke SMC, opozarjam bralce na včerajšnji nadvse poučni prispevek prof. dr. Roka Svetliča (tudi kandidata za ustavnega sodnika) na mnenjski strani Dela, ki z zgodovinskega in filozofskega gledišča imenitno osvetljuje fundamentalni spor med obema političnima prvakoma glede varnosti in človekovih pravic ter tudi političnim manipulantom in naivnežem razloži, da gre za civilizacijsko, filozofsko in etično skrajno nasprotujoči si in povsem nepomirljivi načelni stališči, ki se izključujeta.
    Žal je očitno, da tega ne razumejo niti profesorji s FDV in neverodostojni učitelji večine naših politikov s FDV (glej izjave profesorice in poslanke in parlamentarne “komisarke” SMC Lipicerjeve, profesorja in poslanca SMC Horvata in še koga), tako da se ne smemo čuditi, če razumejo še manj njihovi “marljivi” učenci, ki so danes ministri, poslanci, uredniki in medijski dreserji javnega mnenja itd. ipd.
    Pričakovati “spravo” ali “kompromis” med tako nezdružljivima načeloma, kot ju javno predstavljata in zastopata premier Cerar in predsednik parlamenta Brglez, je enako skregano z zdravo pametjo, kot pričakovati kompromis med Izraelom in Palestinci ali ZDA in Iranom ali med Putinom in samostojno Ukrajino kot članico EU in zavezništva NATO.

    Liked by 1 person

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s